Välfärdsområdesfullmäktige, möte 06-06-2023

Protokollet är granskat

§ 61 Anmälan om bildande av fullmäktigegrupp 

IUHVADno-2023-1075

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och upplysningar: förvaltningsjurist Tomas Määttä, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi 

Enligt 27 § i lagen om välfärdsområden och 100 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde kan ledamöterna bilda fullmäktigegrupper för arbetet i välfärdsområdesfullmäktige. När en fullmäktigegrupp bildas ska detta samt gruppens namn och ordförande anmälas skriftligt till välfärdsområdesfullmäktiges ordförande. Alla ledamöter som ansluter sig till gruppen ska underteckna anmälan. 

I 101 § i förvaltningsstadgan bestäms att en ledamot som vill ansluta sig till eller utträda ur en fullmäktigegrupp skriftligt ska anmäla detta till välfärdsområdesfullmäktiges ordförande. Ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige Anette Karlsson, Marianne Korpi och Markus Pietikäinen har 12.4.2023 skriftligt meddelat välfärdsområdesfullmäktiges ordförande att de utträder ut SDP:s fullmäktigegrupp. 

Enligt 100 § i förvaltningsstadgan godkänner välfärdsområdesfullmäktige namnen på fullmäktigegrupperna. Namnet får inte vara olämpligt, och namnet på en ny fullmäktigegrupp som bildas av ledamöter som utträtt ur en fullmäktigegrupp får inte orsaka risk för förväxling. 

Välfärdsområdesfullmäktiges ordförande har 2.5.2023 delgetts anmälan om bildandet av fullmäktigegruppen För Östra Nyland välfärd. Marianne Korpi fungerar som ordförande för fullmäktigegruppen och Markus Pietikäinen som dess vice ordförande. 

Utträdet ur en välfärdsområdesfullmäktigegrupp och bildandet av en ny grupp inverkar inte på ersättarna, vilka fastställs utifrån valresultatet. Även i fortsättningen kallas ersättarna in på basis av resultatet i välfärdsområdesvalet från den grupp från vars lista den från välfärdsområdesfullmäktigegruppen utträdda ledamoten har valts in i välfärdsområdesfullmäktige i välfärdsområdesvalet. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige 

  1. antecknar för kännedom den anmälan som inkommit till ordföranden för välfärdsområdesfullmäktige om bildandet av en fullmäktigegrupp och om dess ordförande, 
  2. godkänner fullmäktigegruppens namn enligt följande: 

Välfärdsområdesfullmäktigegruppen För Östra Nylands välfärd 
Ordförande: Marianne Korpi 
Vice ordförande: Markus Pietikäinen 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.

Beskrivning

Beredning och upplysningar: förvaltningsjurist Tomas Määttä, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige:

  1. antecknar för kännedom den anmälan som inkommit till ordföranden för välfärdsområdesfullmäktige om bildandet av en fullmäktigegrupp och om dess ordförande och
  2. godkänner fullmäktigegruppens namn enligt följande: 
    Välfärdsområdesfullmäktigegruppen För Östra Nylands välfärd 
    Ordförande: Marianne Korpi 
    Vice ordförande: Markus Pietikäinen 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.