Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
hallintojohtaja Camilla Söderstrom
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
hankintapäällikkö Ville Hanhinen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Aluehallitus päätti 17.12.2024 § 291, että valmistelua jatketaan kokonaisulkoistusvaihtoehdon osalta ja että tarkempi aikataulu ja toimenpiteet esitellään aluehallitukselle huhtikuun loppuun mennessä. Aluehallituksen kokousrytmin takia asia tuodaan aluehallituksen 08.05.2025 kokoukseen.
Aluehallitukselle joulukuussa 2024 esitellyn selvityksen perusteella kokonaisulkoistaminen tuottaa 1,5–1,7 miljoonan euron säästön vuositasolla. Suhteutettuna nykyisiin ravinto- ja laitoshuollon palveluiden vuoden 2024 tuloslaskelman mukaisiin ravintopalveluiden 6,6 miljoonan euron sekä laitoshuoltopalveluiden 3,1 miljoonan euron kuluihin, kokonaisulkoistuksella olisi saavutettavissa noin 16 % suuruinen säästö. Kustannussäästön tarkka määrä on lopullisessa muodossaan kuitenkin riippuvaista tarjouspyynnön sekä sopimuksen sisällöstä, ehdoista ja kestosta, käytettävien tilojen vuokrista sekä myös liikkeenluovutuksella siirtyvän henkilöstön määrästä ja laatuvaatimuksista.
Valmistelua on jatkettu kokonaisulkoistusvaihtoehdon osalta. Jatkovalmistelu on jakautunut kolmeen eri osa-alueeseen, joita ovat ravinto- ja laitoshuoltopalveluiden oman toiminnan sisältö sekä henkilöstö, taloudelliset näkökulmat sekä muuhun organisaation toimintaan sidoksissa olevan vaikutustenarviointi.
Kokonaisulkoistuksen vaihtoehdon jatkovalmistelua on tehty yhteistyössä ravinto-, laitoshuolto-, hankinta- ja kiinteistöpalveluiden sekä sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen kanssa.
Ravintopalveluiden oman toiminnan arvioinnissa on kerätty tarkentavaa tietoa muun muassa keittiöiden ateriamääristä, toimintapäivistä vuodessa, toimitusosoitteista, pohjakartoista ja varustetasoista. Laitoshuoltopalveluiden osalta on selvitetty voimassa olevat ostopalvelusopimukset ja niiden sisällöt sekä niiden mahdolliset sidonnaisuusvaikutukset, käytössä olevat laitteet, vajaan 200 siivottavan kohteen yksityiskohtaiset tiedot sekä tilojen käyttötarkoitusvyöhykkeet (yli 7 500 kpl).
Henkilöstön osalta huomioitavaksi tulee kokonaisulkoistuksen myötä tapahtuva henkilöstön siirto liikkeen luovutuksena uudelle palveluntuottajalle. Hyvinvointialueen ravintopalveluissa on henkilöstöä yhteensä 58 henkilöä ja laitoshuoltopalveluissa 48 henkilöä. Yhteistoimintalain mukainen kuuleminen henkilöstölle on järjestetty 16.04.2025 etäyhteyden välityksellä järjestetyssä kuulemistilaisuudessa. Lisäksi asiaa käsiteltiin yhteistoimintaelimen kokouksessa 23.04.2025. Arvioidun mahdollisen ajankohdan kokonaisulkoistuksen myötä tapahtuvalle uuden palveluntuottajan toiminnan käynnistämiselle arvioidaan olevan aikaisintaan 01.02.2026. Aikataulusuunnitelmana kokonaisulkoistuksen myötä aloittavan uuden palveluntuottajan toiminnan käynnistämiselle on Q2 2026.
Jotta ravinto- ja laitoshuollon kokonaisulkoistettuja toimintoja voidaan valvoa riittävällä ja tarkoituksenmukaisella tavalla on perusteltua, että hyvinvointialueen hallintopalveluihin perustetaan kokonaisulkoistuksen palveluntuottajan toiminnan sisällön, laadun ja sopimuksenmukaisuuden valvonnasta vastaava toimi. Perustettavan toimen ehdottomiin kelpoisuusvaatimuksiin kuuluisi ulkoistettavan toiminnan asiantuntemuksen lisäksi osaaminen alan sopimushallinnan ja talousseurannan toimenpiteistä.
Aluehallituksen 08.05.2025 päätöksenteon jälkeen mahdollinen ulkoistamisprosessi alkaa kahden viikon markkinavuoropuhelulla, jonka jälkeen julkaistaan tarjouspyyntöasiakirjat.
Päätösehdotus
Hyvinvointialuejohtaja:
Aluehallitus päättää, että ravinto- sekä laitoshuoltopalvelut ulkoistetaan tässä päätöstekstissä esitetyllä tavalla ja laajuudessa, sekä valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan kokonaisuudessa toteuttamaan ja organisoimaan sekä tekemään tarvittavat kokonaisulkoistukseen liittyvät päätökset.