Aluehallitus, kokous 26.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Alueellinen opiskeluhuollon suunnitelma 2024–2025

IUHVADno-2024-2223

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelija ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Hyvinvointialueen on yhdessä alueensa kuntien kanssa muodostettava alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä ja siinä on oltava edustettuina kaikki alueen koulutuksenjärjestäjät. Yhteistyöryhmässä tulee lisäksi olla alaikäisten vanhempien tai huoltajien sekä opiskelijoiden edustajia, opiskeluhuollon työntekijöiden edustajia sekä tarvittaessa muita yhteistyötahoja.

Yhteistyöryhmä toimii hyvinvointialueen ja sen alueella toimivien koulutuksen järjestäjien yhteistyöelimenä. Sen tehtävänä on valmistella alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma hyvinvointialueen aluevaltuustolle ja seurata toteutumista. Lisäksi yhteistyöryhmän tehtävänä on varmistaa opiskeluhuoltopalvelujen, koulutuksen järjestäjien, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä muiden tarvittavien palvelujen yhteistyön toteutuminen. Yhteistyöryhmä käsittelee hyvinvointialueen ja sen alueella toimivien koulutuksen järjestäjien välisiä opiskeluhuollon yhteistyökysymyksiä.

Kaksikielisen hyvinvointialueen alueellisessa opiskeluhuollon yhteistyöryhmässä on oltava kummankin kansalliskielen edustus.

Hyvinvointialueella tulee olla valtuustokausittainen alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma hyvinvointialueen vastuulla olevien opiskeluhuoltopalvelujen järjestämiseksi. Suunnitelma hyväksytään hyvinvointialueen aluevaltuustossa ja se on tarkistettava tarvittaessa.

Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma perustuu hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin ja sen tulee sisältää opiskeluhuoltopalvelujen alueellisen toteuttamisen tavoitteet ja keskeiset periaatteet. Suunnitelma määrittää hyvinvointialueen ja koulutuksen järjestäjien välisestä yhteistyöstä opiskeluhuollon kokonaisuuden toteuttamiseksi. Suunnitelmassa on lisäksi hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmista ilmenneet arviot opiskeluhuoltopalvelujen kokonaistarpeesta ja muut mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet ja suunnitelma opiskeluhuoltopalvelujen voimavarojen kohdentamisesta sekä toimenpiteet alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi.

Alueellisessa opiskeluhuoltosuunnitelmassa on huomioitava opiskelijoiden kielellisten oikeuksien toteutuminen opiskeluhuoltopalveluissa.

Opiskeluhuoltosuunnitelma tulee liittää lastensuojelulain 12 §:n 3 momentissa tarkoitettuun alueelliseen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.

Alueellista opiskeluhuollon suunnitelmaa ovat olleet laatimassa johtava kuraattori Nina Böhls-Nybonn, prevention ylilääkäri Tanja Eklöf, vastaava terveydenhoitaja Mareena Forsström, sosiaalityön johtaja Hanna Kaunisto, vs johtava psykologi Leila Korhonen, vastuualuejohtaja Ilona Koskenniemi, erityisasiantuntija Minna Mattila, vastaava terveydenhoitaja Satu Pulkkinen, vs palveluvastaava Rauni Pääkkönen, vs palveluvastaava Matilda Sjöblom, erityisasiantuntija Laura Rosenberg, vs palveluvastaava Tina Sihvo, kehittämispäällikkö Heli Sjöblom. 

Koulutuksen järjestäjien edustajina ovat olleet: Kaija Impola-Peltomaa (Askola). Pia Kokko (Lapinjärvi), Ann-Mari Koivula (Lapinjärvi), Kirsi Kinnunen (Loviisa), Timo Tenhunen (Loviisa), Vesa Karjalainen (Myrskylä), Minna Öhman (Porvoo), Anne Smolander (Porvoo), Marja Laurila (Pukkila), Anne Salmela (Sipoo), Anja Leino (Careeria), Anne Lehtinen (Careeria), Catharina Grönqvist (Prakticum), Teemu Helkamäki (Fredrika-koulu), Katja Uotila (Live-säätiö), Ann-May Pitkäkangas (Optima), Annamari Leinonen (Keuda), Erja Kärnä (Keuda). 

Huoltajaedustaja on ollut Marika Salomaa ja opiskelijaedustaja Tiia Åhl sekä Tristan Lindholm. 

Käsittelyssä olevasta Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen alueellisesta opiskeluhuollon suunnitelmasta on pyydetty lausunnot nuorisovaltuustolta sekä vammaisneuvostolta.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta hyväksyy alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman ja lähettää sen edelleen hallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi.

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman ja lähettää sen edelleen hallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi.

Perustelut

Valmistelija ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe-​ ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että valtuusto hyväksyy alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman 2024–2025.  

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että valtuusto hyväksyy alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman 2024–2025.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.