Aluehallitus, kokous 26.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 214 Yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen

IUHVADno-2024-1945

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
henkilöstöjohtaja Anu Rautiainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Aluehallituksen päätöksellä 16.5.2024 § 123 käynnistettiin toiminnalliset yhteistoimintaneuvottelut, jotka päättyivät 27.8.2024. Neuvottelutulos oli yksimielinen.

Käsitellyt toiminnalliset muutokset eivät yksinomaan riitä talouden tasapainottamiseen. Talousennusteen mukaan alijäämä on edelleen kasvanut, ja sopeuttamispaine on suuri.

Talouden tasapainottamista on tavoiteltu tuottavuusohjelman ns. A-korin toimenpitein. A-korin toimenpiteet koskevat palvelurakenteen kehittämistä toiminnanohjauksen ja palveluintegraation keinoin. Koska alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä, on välttämätöntä käynnistää myös tuottavuusohjelman korien B ja C valmistelu, jotta varmistetaan talouden sopeuttaminen taloussuunnittelukaudella.  

Korin B toimenpiteet saattavat toteutuessaan laskea palveluiden saatavuutta. Korin C toimenpiteet saattavat toteutuessaan heikentää ja leikata palvelutasoa. Tuottavuusohjelman mukaan B-korin toimenpiteet voivat esimerkiksi supistaa ei-lakisääteisten palveluiden tarjontaa tai aukioloaikoja, kaventaa palveluiden myöntämisen perusteita niissä palveluissa joissa se on mahdollista ja rajoittaa Uudenmaan ulkopuolella asuvien asiakkaiden ja asiakkuuksien alkamista. C-korin toimenpide-esimerkkeinä mainitaan henkilöstön lomautukset, tehtävänkuvien muutokset ja irtisanomisten valmistelu, ei-lakisääteisten palveluiden tuottamisen lopettaminen, joidenkin perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yksiköiden sulkeminen sekä asumispalveluiden paikkamäärien supistaminen.

Päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden neuvottelutuloksen käsittelemisen yhteydessä aluehallitukselle esitettiin, että se päättäisi jatkotoimenpiteiden valmistelun käynnistämisestä. 

Koska jatkotoimenpiteet toteutuessaan saattavat aiheuttaa sellaisia henkilöstövaikutuksia, joilla voi olla vaikutusta henkilöstön palvelussuhteen ehtoihin, myös nämä jatkotoimenpiteet on käsiteltävä yhteistoimintalain mukaisella prosessilla. Jos vuoden 2025 talousarvioehdotus edellyttää sellaisia toimenpiteitä, joiden toteuttaminen voi johtaa useiden henkilöiden osa-aikaistamiseen, lomauttamiseen, irtisanomiseen tai palvelussuhteiden ehtojen heikkenemiseen, näitä työvoiman vähentämistoimenpiteitä on yhteistoimintalain 4 §:n 2 momentin mukaan käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ennen kuin hallitus tekee valtuustolle lopullisen talousarvioehdotuksen.

Esityksenä on, että aluehallitus päättää käynnistää tuottavuusohjelman B ja C -korien toimenpiteitä koskevat yhteistoimintamenettelyt talouden tasapainottamisen jatkotoimenpiteiden valmistelemiseksi.  

Neuvoteltavat toimenpiteet voivat toteutuessaan johtaa irtisanomisiin, osa-aikaistamisiin, lomautuksiin tai palvelussuhteen ehtojen heikkenemisiin/muutoksiin. Mikäli toimipisteitä lakkautetaan, on mahdollista, että resurssitarve vähenee. Kun samanaikaisesti on tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstölle, neuvottelujen yhteydessä arvioidaan, missä määrin esimerkiksi hallintoon tai tukipalveluihin mahdollisesti kohdistuvaa henkilöstöresurssin vähentämistarvetta voidaan ohjata ydintoiminnan tarpeisiin.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus

  1. päättää käynnistää työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta annetun lain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yhteistoimintaneuvottelut tuottavuusohjelman B- ja C-korien toimenpiteiden valmistelemiseksi ja 
  2. että yhteistoimintaneuvotteluiden päätyttyä neuvottelutulos ja yhteenveto talouden tasapainottamisen edellyttämistä konkreettisista toimenpiteistä euromääräisine vaikutusarvioineen tuodaan aluehallituksen käsiteltäväksi ennen kuin aluehallitus antaa talousarvioesityksensä aluevaltuustolle.


Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus

  1. päätti käynnistää työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta annetun lain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yhteistoimintaneuvottelut tuottavuusohjelman B-​ ja C-​korien toimenpiteiden valmistelemiseksi ja
  2. että yhteistoimintaneuvotteluiden päätyttyä neuvottelutulos ja yhteenveto talouden tasapainottamisen edellyttämistä konkreettisista toimenpiteistä euromääräisine vaikutusarvioineen tuodaan aluehallituksen käsiteltäväksi ennen kuin aluehallitus antaa talousarvioesityksensä aluevaltuustolle.


Pykälä tarkastettiin heti. 


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.