Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta, kokous 9.10.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 35 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten myöntäminen

IUHVADno-2024-3785

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
osallisuuden erityisasiantuntija Nanna Kostiainen, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi

Hallintosäännön 27§ mukaan kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta päättää myönnettävien yleisten avustusten periaatteista ja menettelytavoista sekä jakamisesta määrärahojen puitteissa. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan järjestöavustusten sähköinen haku oli käynnissä 1.-31.8.2024. Avustushausta tiedotettiin sekä hyvinvointialueen verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa (8.3.2024 ja 21.5.2024 verkkosivu-uutinen, 17.6.2024 virallinen kuulutus hyvinvointialueen verkkosivulla ja STT-tiedote, 17.6.2024 Facebook-, LinkedIn-, Instagram- ja X-julkaisu, 26.6.2024 hyvinvointialueen ammattilaisten ja sidosryhmien uutiskirje, 26.7.2024 Facebook-, LinkedIn-, Instagram- ja X-julkaisu, 8.8.2024 hyvinvointialueen ammattilaisten ja sidosryhmien uutiskirje, 16.8.2024 verkkosivuilla ja somessa julkaistussa blogissa maininta järjestöavustushausta.) Tiedotus avustushauista on tavoittanut järjestöjä hyvin, koska hakemuksia tuli 57 kappaletta vuonna 2024. Vastaavasti vuonna 2023 hakemuksia tuli 33 kappaletta. 

Hyvinvointialue järjesti elokuussa 2024 kaksi kyselytuntia Teamsissa, jossa vastattiin avustushakemuksiin liittyviin kysymyksiin. Kyselytunteihin osallistui yhteensä 16 henkilöä. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on vuonna 2024 käytettävissä 100 000 € järjestöjen ja yhdistysten avustuksiin. Avustushakemuksia (oheismateriaali) tuli määräaikaan mennessä 57 kpl, joiden yhteenlaskettu haettu avustussumma on 374 295 €. Hakijajärjestöt, haetut summat, hakemuksen pisteytys perusteluineen sekä ehdotettu avustus esitetään liitteessä Kooste järjestöavustushakemuksista.  

Hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tiimi käsitteli ja pisteytti hakemukset elokuussa 2024. Pisteytyksen määrittely perustuu järjestöavustusten pisteytysohjeeseen. Hakemuksista ei pystynyt selkeästi todentamaan pisteytysohjeeseen kirjattua kohtaa ”kuinka suuri osuus avustettavaan toimintaan osallistujista tulee hyötymään toiminnasta”, joten tämä kohta jätettiin kaikilta hakijoilta pisteyttämättä. 

Pisteytyksen jälkeen avustushakemukset ja ehdotettavat summat käsiteltiin yhdessä kehittämisjohtajan kanssa. Hakemuksen kokonaispistemäärän perusteella kategorisoitiin prosentuaaliset avustussummat. Kategorisointi on ohjaava, ja muutamat poikkeukset on erikseen perusteltu liitteen sarakkeessa G. Pisteytyksen lisäksi avustussummien määrittelyssä huomioitiin avustettavan toiminnan sosiaali- ja terveysalan painotus, avustettava kohde sekä avustuksen merkittävyys yhdistyksen toiminnan turvaamiseksi.  

Pisteytyksen perusteella alle 14 pisteen hakemuksiin ei ole perusteltua myöntää avustusta. Näiden hakemusten kuvaukset avustettavasta toiminnasta ja perustelut hyvinvointialueen palveluiden ja strategian tukemiseen olivat suppeat. Näissä hakemuksissa ei selkeästi tuotu esille, miten avustuksella tuettaisiin hyvinvointialueen palveluita, strategian toteutumista tai yhteistyötä. Lisäksi 10 avustushakemusta jätettiin avustuksen ulkopuolelle, vaikka ne ylittivät 14 pisteen rajan. 

Avustushakemuksissa, joissa haettiin huomattavasti suurempia avustussummia, kuin on mahdollista myöntää, hyvinvointialue kohdensi myönnettävän avustuksen käytettäväksi tiettyyn toimintaan. Kaikkia asiantuntijaluentoja ehdotetaan avustettavan 200 €/luento, sillä pienemmällä summalla ei nähdä olevan vaikutusta luennon mahdollistamiseksi.  

Yhdistyksille, joille avustus nähtiin merkittäväksi yhdistyksen olemassaolon turvaamiseksi (esim., joilla ei ole muita rahoituskanavia), ehdotetaan myönnettävän suurempi avustussumma suhteessa haettuun summaan.   

Päätösehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta päättää hyväksyä liitteen ”Kooste järjestöavustushakijoista” mukaisesti  

  1. avustuksen ulkopuolelle jäävät avustushakemukset
  2. järjestöt, joille avustusta myönnetään
  3. esitetyt avustussummat