Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta, kokous 14.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osavuosikatsaus 1-3/2024

IUHVADno-2024-1715

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
talousjohtaja Minna Sevón
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Hyvinvointialueesta annetun lain 120 §:ssä on säädetty hyvinvointialueen velvoitteesta tuottaa tietoja hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta. Hyvinvointialueen on salassapitosäädösten estämättä toimitettava tilinpäätös-, osavuosikatsaus- ja kustannustiedot sekä muut säännöllisesti toimitettavaksi edellytetyt taloustiedot Valtiokonttorin taloustietovarantoon. Valtioneuvoston asetuksen 462/2022 3 §:n mukaan hyvinvointialueen on toimitettava neljännesvuositiedot ajalta tammikuun alusta maaliskuun loppuun viimeistään saman vuoden huhtikuun 30 päivänä. Vuoden 2024 ensimmäinen osavuosikatsaus on laadittu 31.3.2024 tilanteen mukaisesti.

Tammi – maaliskuussa 2024 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella kertyi toimintatuottoja 10,7 miljoonaa euroa, joka on 24 prosenttia talousarviosta. Toimintatuottojen ennustetaan alittavan talousarvion 1,3 miljoonalla eurolla.

Toimintakuluja kertyi tammi – maaliskuussa 112,6 miljoonaa euroa. Toimintakulujen toteuma talousarvioon nähden oli 25 prosenttia. Henkilöstökulujen toteuma talousarvioon verrattuna on 23 prosenttia, mikä kuvastaa oman henkilöstön saatavuuden edelleen jäävän suunnitellusta. Rekrytointivaikeuksien vuoksi on turvauduttu ostopalveluiden ja vuokratyövoiman lisääntyneeseen käyttöön. Asiakaspalveluostojen toteuma oli alkuvuodesta 26 % ja henkilöstövuokrauksen 82 % budjetoidusta. Henkilöstökulujen ennustetaan jäävän 10,1 miljoonaa euroa alle talousarvion. Palveluostojen ennustetaan ylittävän talousarvion 25,4 miljoonalla eurolla. Asiakaspalveluostoihin ennustetaan käytettävän 11,0 miljoonaa ja työvoiman vuokraukseen 15,5 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän. Kokonaisuudessaan toimintakulujen ennustetaan ylittävän talousarvion 13,4 miljoonalla eurolla.

Toimialatasolla talousarvion toimintakatteeseen ei ennusteta ylitystä demokratiapalveluissa, konserni- ja strategiapalveluissa eikä pelastustoimessa. Sosiaali- ja terveystoimessa toimintakatteen ennustetaan ylittyvän perhe- ja sosiaalipalveluissa 3,0 miljoonaa, yhteisissä terveyspalveluissa 4,5 ja ikääntyneiden palveluissa 9,2 miljoonaa euroa.

Valtion rahoitus on toteutunut ensimmäisellä vuosineljänneksellä budjetoidusti eikä koko vuoden osaltakaan ennusteta talousarviopoikkeamaa.

Vuosikatteen ennustetaan asettuvan -28,7 miljoonaan euroon. Poistojen jälkeen tilikauden tuloksen ennustetaan olevan -30,5 miljoonaa euroa eli tilikauden alijäämän ennustetaan toteutuvan 14,7 miljoonaa euroa alkuperäistä talousarviota suurempana.

Hyvinvointialueen investointien toteumaprosentti talousarviosta on ainoastaan 8 prosenttia. Rakennushankkeiden osalta Loviisan pelastusaseman rakennustyöt on aloitettu. Laite- ja kalustohankintojen vajaan kahden miljoonan euron investointimäärärahasta on käytetty maaliskuun loppuun mennessä noin 0,5 miljoonaa euroa pelastuslaitoksen öljyntorjuntaveneeseen.

Tuottavuusohjelman toimenpiteiden statusta ja vaikutuksia käsitellään erillisessä asiakohdassa. Yleisesti voidaan todeta, että toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia ja tarkoituksenmukaisia mutta säästövaikutukset näkyvät viiveellä ja osittain vasta tulevina vuosina. Hyvinvointialueen kustannuskehitys tilinpäätökseen verrattuna (+4%) on liian suuri valtion rahoitukseen nähden ja kulukehitystä tulee hillitä voimakkaammin.

Aluevaltuuston 12.12.2023 hyväksymässä tuottavuusohjelmassa on keskitytty määrittelemään "korin A" tuottavuuskohteita ja toimenpiteitä, joilla talous pyritään ensisijaisesti saamaan tasapainoon. Samalla on todettu, että mikäli näiden tuottavuuskohteiden toimeenpano ei etene suunnitelmien mukaan, voidaan harkitusti ryhtyä valikoitujen palvelujen saatavuustason laskemiseen (kori B) tai palvelutason heikentämiseen ja leikkauksiin (kori C).

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi vuoden 2024 ensimmäisen osavuosikatsauksen ja lähettää sen tiedoksi aluevaltuustolle ja lautakunnille. Lisäksi aluehallitus päättää, että valmistelu tuottavuusohjelman korien B ja C toimenpiteistä käynnistetään ja tuodaan aluehallituksen käsittelyyn 16.5. kokoukseen.

Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus päätti merkitä tiedoksi vuoden 2024 ensimmäisen osavuosikatsauksen ja lähettää sen tiedoksi aluevaltuustolle ja lautakunnille.

Lisäksi aluehallitus päätti, että valmistelu tuottavuusohjelman korien B ja C toimenpiteistä käynnistetään ja tuodaan aluehallituksen käsittelyyn 16.5. kokoukseen.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että aluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana, klo 18.06. Lisäksi pöytäkirjaan merkittiin, että aluehallituksen jäsen Bernhard Edgren poistui kokouksesta klo 19.30,  aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen poistui kokouksesta klo 19.36 ja kansalliskielilautakunnan puheenjohtaja Tom Liljestrand poistui kokouksesta klo 19.40, tämän asian käsittelyn aikana.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
talousjohtaja Minna Sevón
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Peter Johansson, pelastusjohtaja /räddningsdirektör, peter.johansson@itauusimaa.fi

Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta merkitsee tiedoksi osavuosikatsauksen 1-3/2024.

Päätös

Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta merkitsee tiedoksi osavuosikatsauksen 1-3/2024.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.