Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 3.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Vastaus aloitteeseen kehitysvammaisen henkilön käyttövarasta 12.12.2023

IUHVADno-2023-4273

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
Maritta Koskinen, tulosyksikköpäällikkö (vammaispalvelut)
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Aluevaltuutettu Johanna Aaltonen on 12.12.2023 tehnyt aloitteen kehitysvammaisen henkilön oikeudesta käyttövaraan. Kyseisestä käyttövaran määrästä ei ole lain velvoitetta, mutta summan on lain mukaan oltava suurempi kuin laitoshoidossa olevan henkilön käyttövara 112 euroa. Aloitteen mukaan hyvinvointialue voisi määritellä käyttövaran edistääkseen palvelustrategian mukaista yhdenvertaisuutta ja yhdenmukaisuutta.

Kehitysvammaisten asumispalveluissa asuu henkilöitä, joiden palvelut on järjestetty asiakkaan tarpeiden mukaan. Yksiköt ovat profiloituneet asiakkaiden hoidon ja ohjauksen tarpeen mukaan. Kehitysvammaisten asumispalveluissa asuville henkilöille jää menojen jälkeen käyttövaraa eri suuruinen summa perustuen siihen, mikä palvelutuote ja hoidon vaativuusluokka heillä on. Käyttövaran määrä riippuu asiakkaan etuuksista, vuokran ja ateriamaksun sekä ylläpitokorvauksen määrästä.

Asiakkaalla on oikeus Kelan etuuksiin ja korvauksiin kuten eläke, asumistuki, hoitotuki, erityishoitoraha, kuntoutusraha, nuoren kuntoutusraha ja mahdollisuus saada tukea lääkekorvauksiin sekä matkakustannuksiin. Työtoimintaan osallistuvilla henkilöillä on oikeus pieneen työosuusrahaan. Tuloissa on vaihtelua etuuksien määrässä ja oikeudessa erilaisiin etuuksiin esim. hoitotuki. Asumistuki korvaa vuokrasta tietyn osan ja loppu maksetaan muista tulevista etuuksista. Menojen jälkeen käyttövara saattaa joillakin asumispalveluissa asuvalla henkilöllä jäädä pieneksi.

Kehitysvammaisten asumispalveluiden asiakasmaksut koostuvat ateriamaksusta ja ylläpitokorvauksesta. Ateriamaksun ja ylläpitokorvauksen määrän vahvistaa vuosittain hyvinvointialueen aluevaltuusto. Päätös maksuista tarkistetaan vuosittain. Asiakas maksaa ateriat ja ylläpitokorvaukset käyttöperusteisesti. Vuokra ei kuulu asiakasmaksuihin.

Asiakkaat, joiden asumispalvelupäätös on tehty vammaispalvelulain tai kehitysvammalain mukaan, ei voida periä asiakasmaksulain mukaista asiakasmaksua. Asiakasmaksu voidaan määritellä sosiaalihuoltolain mukaisiin asumispalveluihin. Tällöin käyttövaraksi on jäätävä 167 euroa /kk (2022). Käyttövaran määritteleminen kehitysvammaisten asumispalveluihin on tästä näkökulmasta haasteellista. Koska asiakasmaksua ei voida lain mukaan määritellä, asiakas ja hänen edunvalvojansa voivat hakea maksun alentamista tai poistamista.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta esittää hyvinvointialuehallitukselle, että edellä esitetty annetaan vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti teknisen korjauksen jälkeen esittää aluehallitukselle, että edellä esitetty annetaan vastuksena valtuustoaloitteeseen.

Kokouskäsittely

Merkittiin pöytäkirjaan, että jäsen Tove Munkberg poistui kokouksesta pykälän § 44 käsittelyn aikana klo 20.07.

Jäsen Pamela Stenberg esitti, että teknisenä korjauksena merkitään pöytäkirjaan: käyttövaraksi on jäätävä 182,- € /2024.