Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen lääkehoitosuunnitelma (lisäpykälä)

IUHVADno-2023-346

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
hoitotyön johtaja Heli Sjöblom heli.sjoblom2@itauusimaa.fi

 

Lääkehoitosuunnitelma on laadunhallinta-asiakirja, joka ohjaa lääkehoidon prosessia Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen kaikissa tulosyksiköissä, joissa toteutetaan minkäänlaista lääkehoitoa (pl. pelastustoimen ensihoito noudattaa HUS:n lääkehoitosuunnitelmaa). Lääkehoitosuunnitelma määrittää yksikössä ne vähimmäisvaatimukset, jota laadukas ja turvallinen lääkehoito edellyttää. Lääkehoitosuunnitelman tavoitteena on yhtenäistää organisaation lääkehoidon periaatteet sekä parantaa lääkitysturvallisuuskulttuuria.

 

Lääkehoidon laatu ja turvallisuus tulee olla kaiken lääkehoitoon liittyvän toiminnan lähtökohtana. Turvallisen lääkehoidon perustana on syyllistämätön ja avoin kulttuuri. Hoitotyön johtaja, johtava lääkäri, hyvinvointialueen kehittämisyksikkö sekä vastuualuejohtajat mahdollistavat puitteet ammattilaiselta edellytettävän laadukkaan toiminnan toteuttamiseksi. Hoitotyön johtaja valvoo lääkesuunnitelman toteuttamista sekä lääkelupien ajantasaisuutta osana omavalvontaa. Lähiesihenkilö vastaa henkilökunnan perehdyttämisestä ja osaltaan avoimen turvallisuuskulttuurin luomisesta. Lääkelupien voimassaoloa seuraavat ensisijaisesti sekä työntekijä itse että hänen esihenkilönsä. Esihenkilö vastaa siitä, että yksikön lääkehoitoon osallistuu vain työntekijät, joiden lääkehoitolupa on voimassa.

 

Lääkehoitosuunnitelmassa ohjeistetaan lääkehoidon koko prosessi, lääkitysturvallisuuden johtaminen, ammattihenkilöiden vastuut sekä asiakkaan/potilaan ohjaus ja neuvonta. Lisäksi ohjeistetaan liittyen dokumentointiin, tiedon kulkuun ja lääkehoitoon liittyviin riskeihin sekä lääkehoidon poikkeamien ja läheltä piti -tilanteiden systemaattiseen seurantaan. 

 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen lääkehoitosuunnitelma koostuu kahdesta osasta; A-osa on yleinen ja kaikkien yksiköiden yhteinen ja B-osa yksikkökohtainen. Jokainen työyksikkö kuvaa tarkasti B-osioissa yksiköissään toteutettavan lääkehoidon erityispiirteet, toimintatavat, vaativuuden sekä yksikön edellyttämän lääkehoidon osaamisen. Lääkehoidon toteuttaminen edellyttää voimassa olevaa lääkelupaa, jonka saa osoittamalla hyväksyttävästi osaamisensa kirjallisin kokein ja käytännön näytöillä näyttökriteerien mukaisesti sekä lääkehoitosuunnitelmien lukukuittauksin (A- ja B-osio).

 

Itä- Uudenmaan hyvinvointialueella lääkehoidon osaaminen varmistetaan suorittamalla verkkopohjainen lääkehoidon täydennyskoulutus (LOVe) viiden (5) vuoden välein ja tarvittaessa. Tämä koskee kaikkia yksiköitä mukaan lukien ne, joilta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ostaa palveluita. Yksikön lääkehoidosta vastaava lääkäri hyväksyy yksikkökohtaiset lääkehoidon suunnitelmat (B-osiot) ja johtava lääkäri tai hänen valtuuttamansa ylilääkäri lääkehoidon lupa-anomukset.  

 

Lääkehoitosuunnitelma on laadittu Turvallinen lääkehoito: Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2021:6) pohjalta.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palvelujen järjestäminen- lautakunta merkitsee tiedoksi Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen lääkehoitosuunnitelman.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen- lautakunta merkitsi tiedokseen Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen lääkehoitosuunnitelman.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.