Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumista tukevien palvelujen myöntämisperusteet

IUHVADno-2023-56

Perustelut

valmistelu ja lisätiedot:

vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut) Kirsi Oksanen, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi

 

Liikkumista tukevat palvelut  ovat sosiaalihuoltolain (1301/2014) 23 § mukainen sosiaalipalvelu. Se on kyseisen lain 11 §:ssä määriteltyyn tuen tarpeeseen vastaava asiakkaan hyvinvoinnille välttämätön sosiaalipalvelu. Tässä asiakirjassa määritellään palvelu siltä osin, kuin se koskee sosiaalihuoltolain 23 §:n 3 momentin 4 -kohtaa, jolloin liikkumista tukeva palvelu järjestetään korvaamalla taksilla, invataksilla tai muulla vastaavalla ajoneuvolla tapahtuvasta kuljetuksesta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset. Palvelu perustuu hakijan palvelutarpeen arviointiin ja viranhaltijan tekemään päätökseen. Hakijalla ei ole subjektiivista oikeutta palveluun. Palvelua järjestetään tarkoitukseen varattujen määrärahojen nojalla ja rajoissa.

 

Palvelun tavoitteena on tukea ja edistää henkilön itsenäistä suoriutumista ja asumista omassa kodissa. Sen tarkoituksena on tukea henkilöä suoriutumaan kodin ulkopuolisesta asioinnista itsenäisesti siten, että se vähentää muun palvelun tarvetta.

 

Palvelu kohdennetaan vanhuspalvelulain (980/2012) 3 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohtien tarkoittamille ikääntyneille, jotka täyttävät seuraavat määritelmät:

  1. asuu omassa kodissa tai palveluasunnossa poissulkien ne ikääntyneet henkilöt, joille on järjestetty tehostetun palveluasumisen palvelu julkisin varoin
  2. toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi henkilöllä on merkittäviä liikkumisen vaikeuksia, joiden vuoksi hän ei pysty käyttämään julkista joukkoliikennettä tai palvelulinjaa ilman vaikeuksia
  3. perheessä ei ole mahdollisuutta oman auton käyttöön
  4. liikkumista tukevilla palveluilla voi itsenäisesti tai saattajan avustuksella suoriutua kodin ulkopuolisesta asioinnista.

 

Puutteet paikallisessa joukkoliikenteessä, esimerkiksi julkisen liikenteen aikataulut tai reitit, eivät yksinään ole myöntämisperuste.

Liikkumista tukeviin palveluihin oikeutetulle henkilölle myönnetään korkeintaan kahdeksan (8) yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa. Matka voi olla korkeintaan 25 kilometriä per suunta Itä-uudenmaan hyvinvointialueella. Matkoja ei voi siirtää muille kuukausille. Kyseessä on kuljetusmuoto, jossa asiakas tilaa kuljetuksen hyvinvointialueen osoittamasta kuljetuspalvelun ohjauskeskuksesta. Eri asiakkaiden kuljetuksia voidaan yhdistää.  

Liikkumista tukeva palvelu on henkilökohtainen palvelu eikä sitä voi luovuttaa toiselle henkilölle. Liikkumista tukevaa palvelua ei voi käyttää lääkärissäkäynti-, sairaala- tai kuntoutusmatkoihin, joihin haetaan korvausta Kansaneläkelaitokselta. Palvelua ei voi käyttää sellaisiin matkoihin, josta saa korvausta muualta, esimerkiksi vakuutusyhtiöltä.

Palvelu myönnetään, kun palvelulle määritellyt tavoitteet täyttyvät henkilön osalta ja palvelun kohdentamisen perusteet (1 - 4) täyttyvät. Palvelu kohdennetaan ensisijaisesti pienituloisille ikäihmisille. Pienituloisuuden bruttotulorajana pidetään 1200 €/ kk ja pariskunnilla 2100 €/ kk. 

Liikkumista tukevien palveluiden myöntämisperusteet on valmisteltu Itä-Uudenmaan kuntien viranhaltijoiden toimesta.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää hyväksyä sosiaalihuoltolain mukaisen ikäihmisten liikkumista tukevien palveluiden  myöntämisperusteet 01.02.2023 alkaen.

Pykälä tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointiauleen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä sosiaalihuoltolain mukaisen ikäihmisten liikkumista tukevien palveluiden  myöntämisperusteet 01.02.2023 alkaen muutettuna.

Samalla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että toimintaohje päivitetään seuraavan kerran toukokuussa.

 

Pykälä tarkastettiin heti kokouksessa.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Pamela Stenberg teki seuraavan muutosesityksen ohjeeseen kohtaan 1 Shl 23 § : "Liikkumista tukevia palveluja järjestetään henkilöille,​ jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden,​ vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka tarvitsevat palvelua asioimisen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi." Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lautakunta kävi läpi neuvostojen lausunnot, jotka jaettiin jäsenille ennen kokousta (liite § 14).


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.