Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 6.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Opiskeluhuollon tilannekatsaus lokakuu 2024

IUHVADno-2024-4020

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vs. vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Opiskeluhuolto tarkoittaa oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä koulussa ja oppilaitoksissa. Se käsittää koulun tai oppilaitoksen yhteisöjen yhteistä työskentelyä opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäämiseksi mutta myös laajan valikoiman palveluita, kuten kouluterveydenhuollon, kuraattori- ja psykologipalvelut.

Opiskeluhuoltoa säätelevät pääasiassa Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki sekä Terveydenhuoltolaki opetuksen järjestämiseen liittyvän lainsäädännön lisäksi. Opiskeluhuolto voi olla sekä yhteisöllistä että yksilökohtaista opiskeluhuoltoa. Palvelut suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä koulun henkilökunnan, vanhempien ja muiden sidosryhmien kanssa, jotta voidaan vastata yksilöllisiin tarpeisiin ja tukea kokonaisvaltaista kehitystä.

Hyvinvointialueen vastuulla on tuottaa kouluihin ja oppilaitoksiin lainmukaiset kuraattori- psykologi- ja terveydenhuollon palvelut. Hyvinvointialueen tulee myös koota alueellinen opiskelijahuollon yhteistyöryhmä sekä laatia opiskeluhuollon alueellinen suunnitelma.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella palvelut tuotetaan pääosin Perhe- ja sosiaalipalvelujen vastuualueelta. Palvelut on pystytty turvaamaan alueella kohtalaisesti, tosin psykologipalveluissa on ollut rekrytointihaasteita viime vuoden aikana. Puuttuvia palveluita on kompensoitu mm. ostopalveluilla sekä lisäämällä alueelle kuraattoriresurssia. Psykologitutkimusten kilpailutus on myös käynnistymässä. Yhteistyötä kuntien kanssa on tehty enenevässä määrin vuonna 2024.

Opiskeluhuollon rinnalle työskentelemään kouluille ja oppilaitoksiin on rekrytoitu ns. alueellinen nepsytiimi, joka aloitti toimintansa elokuussa 2024. Tavoitteena on luoda toimintamalli, jossa voidaan ennaltaehkäistä nepsy-haasteiden vaikeutumista kouluissa ja lisätä osaamista alueella lasten ja nuorten tukemiseksi. Tiimin tehtävänä on myös vastata ADHD-selvitysten tekemisestä ja ohjata tarvittaessa palvelupolulla oikeaan suuntaan. Tavoitteena on myös parantaa tiedottamista ja viestintää aiheesta alueen lapsiperheille. Alueellisina toimivat myös viisi psykiatrista sairaanhoitajaa, joiden työn painopiste on lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen ja matalan kynnyksen tuki ja ohjaus.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää antaa edellämainitun tiedoksi aluehallitukselle.

Pykälä tarkastetaan heti.

 

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti antaa edellämainitun tiedoksi aluehallitukselle.

Pykälä tarkastettiin heti.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.