Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 22.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Ympärivuorokautisen palveluasumisyksikkö Onnelan toiminnan muuttaminen hybridiyksiköksi

IUHVADno-2025-203

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
tulosyksikköpäällikkö (asumispalvelut, ikääntyneiden palvelut) Heidi Nastolin
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Yhteisöllinen asuminen on sosiaalihuoltolain (1301/2014 21 b §) mukaista asumispalvelua. Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa henkilön hallinnassa on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa asukkaille on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa.

Yhteisöllistä asumista järjestetään henkilölle, joka tarvitsee sitä sillä perusteella, että hänen toimintakykynsä on alentunut ja hoidon ja huolenpidon tarpeensa kohonnut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavaan syyn vuoksi.

Yhteisöllisen asumisen tavoitteena on tukea ikääntyneen sosiaalista kanssakäymistä, omannäköistä elämää, ylläpitää hyvinvointia, terveyttä, ihmissuhteita, edistää toimintakykyä sekä turvata asiakkaan tarpeita vastaavat palvelut. Yhteisöllisen asumisen sisällössä huomioidaan asiakkaiden toiveet ja tarpeet.  Yhteisöllinen asuminen sijoittuu palvelumuotona kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen väliin.

Yhteisöllisen palveluasumisen toteuttamistapoja on erilaisia. Yhteisöllistä asumista voidaan järjestää siten, että yksikössä on vain yhteisöllistä asumista tai hybridimallina eli samassa rakennuksessa on sekä yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista.

Hyvinvointialueen tuottavuusohjelma sisältää mittavia toiminnan kehittämisen toimenpiteitä, jolla tavoitellaan muun muassa palvelurakenteen keventämistä ja kustannusten hillitsemistä. Palvelurakenteen keventäminen sisältää kotiin vietäviä palveluja, etähoivaa ja lyhytaikaisen hoidon lisäämistä, joka mahdollistaa kotona asumisen pidempään. Lisäksi kevyempien asumispalvelumuotojen, kuten yhteisöllisen asumisen ja intervallihoidon lisääminen alueella vähentää ympärivuorokautisen palveluasumisen tarvetta. Ympärivuorokautinen palveluasuminen on ikääntyneiden palveluiden raskain ja kallein palvelu.

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti kokouksessaan 2.10.2024 § 102 asettaa tavoitteeksi, että yhteisöllisen asumisen peittävyys nousee 2 %:iin vuoteen 2030 mennessä. Peittävyydellä viitataan palvelun saavutettavuuteen suhteessa yli 75-vuotiaiden väestömäärään. Tällä hetkellä peittävyys on 0,91 %. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää noin 150 uuden yhteisöllisen asumisen paikan luomista vuoteen 2030 mennessä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä omana tuotantona noin 100 paikkaa yhteisöllistä asumista. Kevään 2025 aikana yhteisöllinen asuminen kilpailutetaan, mikä mahdollistaa palvelun tarjoamisen myös ostopalveluna.

Palvelujen järjestäminen-lautakunta päätti kokouksessaan 2.10.2024 § 101 asettaa ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyysprosentiksi 6 vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi palvelurakennetta tulee keventää 20 paikalla vuoteen 2026 mennessä.

Pernajassa sijaitsee ympärivuorokautisen palveluasumisen 27 paikkainen yksikkö Onnela. Yksikössä on erillinen siipi, jossa on kaksitoista (12) huoneistoa keittiönurkkauksella. Huoneistoista kaksi (2) on yksiöitä ja kymmenen (10) kaksiota. Huoneet ovat kooltaan 33,5–45,5 m2. Tilat on alun perin suunniteltu yhteisöllisen asumisen tarpeisiin, niihin on sijoitettu ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaita.  Yksikössä on hyvät yhteiset tilat, jotka tarjoavat mahdollisuuden järjestää asukkaille sosiaalista vuorovaikutusta edistävää toimintaa. Hyvinvointialueen valvontayksikkö ja pelastusviranomaiset ovat tarkastaneet tilat ja antaneet hyväksynnän yhteisölliseen asumiseen.  

Muuttamalla yksikön 12 asuntoa yhteisölliseksi asumiseksi, mahdollistetaan muutoksella  yhteisöllinen asuminen myös Loviisassa Porvoon ja Sipoon lisäksi. Lisäksi yhteisöllisen asumisen paikkamäärää pystytään lisäämään ja samalla kevennetään omaan ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelutuotantoa asetetun tavoitteen mukaisesti.

Muutoksen johdosta Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkojen määrä vähenee 12:lla

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ympärivuorokautisen palveluasumisyksikkö Onnelan toiminta muuttuu hybridiyksiköksi 1.3.2025 alkaen. Yksikössä on ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja 15 ja yhteisöllisen asumisen paikkoja 12. Muutos toteutetaan asiakkaiden luonnollisen poistuman kautta.

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ympärivuorokautisen palveluasumisyksikkö Onnelan toiminta muuttuu hybridiyksiköksi 1.3.2025 alkaen. Yksikössä on ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja 15 ja yhteisöllisen asumisen paikkoja 12. Muutos toteutetaan asiakkaiden luonnollisen poistuman kautta. 


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.