Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (terveyspalvelut) Carita Schröder
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Aloitteen sisältö
Itä-Uudenmaan SDP:n aluevaltuustoryhmä on tehnyt aloitteen, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialue sitoutuu säilyttämään 14 vuorokauden hoitotakuun perusterveydenhuollossa. Aloitteessa SDP:n aluevaltuustoryhmä ehdottaa, että hyvinvointialue sitoutuu säilyttämään 14 vuorokauden hoitotakuun perusterveyshuollossa lisäksi neljän kuukauden hoitotakuun suun terveydenhuollossa.
Perusteluina nykyisten hoitotakuuaikojen säilyttämiselle silloinkin, vaikka hallitus tekisi päätöksen hoitotakuun pidentämisestä, on se, että nykyinen hoitotakuu on ollut tärkeä askel sujuvampaan hoitoon pääsyyn. Itä-uudellamaalla kehitys on ollut aluevaltuustoryhmän näkökulmasta oikean suuntainen ja alueella on mahdollista saavuttaa asetettu tavoite. Valtuutetut tuovat esiin, että mahdollinen hallituksen päätös luopua 14 vuorokauden hoitotakuusta uhkaa heikentää kehitystä ja siirtää ihmisiä pitempiin hoitojonoihin. Aluevaltuustoryhmä toteaa aloitteessaan, että hallituksen päätös pidemmistä hoitotakuuajoista todennäköisesti kasvattaa kustannuksia pitkällä aikavälillä.
Aloitteessa todetaan, että myös asiantuntijat ovat pitäneet 14 vuorokauden hoitotakuun säilyttämistä keskeisenä tekijänä perusterveydenhuollon toimivuuden ja terveyserojen kaventamisen kannalta. Nopeamman hoitoon pääsyn ansiosta terveysongelmiin voidaan puuttua ajoissa ja se taas vähentää raskaampien ja kalliimpien hoitomuotojen tarvetta. Viivästynyt hoito pahentaa terveysongelmia ja kuormittaa erikoissairaanhoitoa sekä päivystyksiä.
Vastaus aloitteeseen
Eduskunnan marraskuussa 2022 hyväksymän lain mukaan perusterveydenhuollon avosairaanhoidon hoitotakuu olisi kiristynyt 1.11.2024 seitsemään vuorokauteen. Sosiaali- ja terveysministeriön 14.7.2024 antamassa ohjauskirjeessä todettiin kuitenkin, että hallitusohjelman mukaisesti henkilöstöpulan takia pidetään voimassa 1.9.2023 voimaan tullut 14 vuorokauden hoitotakuu ja 1.11.2024 voimaan tulevaksi säädetystä seitsemän vuorokauden hoitotakuusta luovutaan. Samoin luovuttiin 1.11.2024 voimaan tulevaksi säädetystä kolmen kuukauden enimmäisajasta suun terveydenhuollossa.
Hallitus linjasi kehysriihineuvotteluissa huhtikuussa 2024 uusista julkista taloutta vahvistavista sopeutustoimista ja päätti muun muassa perustason terveydenhuollon hoitotakuun heikentämisestä 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen. Hallituksen yhtenä tavoitteena toimista päätettäessä on ollut helpottaa lakisääteisten tehtävien toimeenpanoa ja vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon lisähenkilöstön rekrytointipainetta.
Tällä perusteella valtioneuvosto on 23.9.2024 hallituksen esityksestä, päättänyt esittää laeiksi terveydenhuoltolain 51 a ja 51 b §:n ja korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetun lain 10 a ja 10 b §:n muuttamisesta (HE 134/2024 vp). Esityksessä esitetään kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajan palauttamisesta perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa 23 vuotta täyttäneiden osalta aikaisempaan kolmeen kuukauteen, ja että suun terveydenhuollossa hoitoon pääsyn enimmäisaika 23 vuotta täyttäneiden osalta palautettaisiin kuuteen kuukauteen. Muutokset tulisivat voimaan jo 1.1.2025.
Kaavaillun lakimuutoksen myötä hyvinvointialueiden rahoitusta tultaisiin karsimaan. Koska rahoitus vähenisi myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osalta, muutos johtaa pakostakin resurssien tarkasteluun sekä vastaanottopalveluissa että suun terveydenhuollossa. Nykyisillä resursseilla Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on päässyt voimassa olevaan 14 vuorokauden hoitotakuuseen melko hyvin. Keskimäärin 86 % kiireetöntä hoitoa tarvitsevista on päässyt Itä-Uudenmaalla perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn 14 vuorokauden enimmäisajan aikana. Kolmen kuukauden hoitotakuun rajoissa on hoidettu yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki potilaat. Myös suun terveydenhuolto on poikkeuksia lukuun ottamatta saavuttanut neljän kuukauden hoitoonpääsyajan. Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemiin raportteihin.
Jos nykyiset resurssit säilyisivät, lakiuudistuksessa suunnitellun kolmen kuukauden tai suun terveydenhuollon kuuden kuukauden hoitotakuun noudattamisessa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella ei näyttäisi tällä hetkellä olevan haasteita. Sen sijaan sitoutumisen terveyspalveluissa 14 vuorokauden hoitotakuussa pysymiseen tekee haastavaksi se, että nykyiselläkään resurssilla siinä pysyminen ei täysin onnistu. Eroja on myös siinä, miten 14 vuorokauden hoitotakuuseen päästään eri toimipisteissä. Rahoituksen vähentyessä ja muutenkin kireässä taloustilanteessa, nykyisiä resursseja ei suurella todennäköisyydellä pystytä säilyttämään ennallaan hoitotakuuaikojen pidentyessä. Suunniteltu vähennys on huomattava, sillä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen rahoitusvähennys on noin 4,6 miljoonaa euroa.
Ehdotettavan sääntelyn mukaan kaikissa tapauksissa hoitoon tulisi kuitenkin päästä lääketieteelliset seikat ja muu potilaan yksilöllinen tilanne huomioiden kohtuullisessa ajassa. Tähän tietysti myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialue sitoutuu. Lisäksi isona tavoitteena on myös hoidon pääsyn ja hoidon oikea-aikaisuuden edistäminen asetetuista hoitotakuun aikarajoista riippumatta. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue turvaa oikea-aikaisesti pääsyn perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon vastaanotolla käytettävissä olevilla resursseilla ja henkilöstövoimavaroilla mahdollisimman hyvin. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tavoittelee siis edelleen mahdollisimman hyvää hoitoonpääsyaikaa mutta kahden viikon aikamääreeseen se ei tässä taloudellisessa tilanteessa voi sitoutua.
Päätösehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palveluiden järjestäminen -lautakunta esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle, että edellä esitetty annetaan vastauksena valtuustoaloitteeseen.