Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
kehittämisjohtaja Katja Blomberg
vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut) Kirsi Oksanen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Aloitteen sisältö
Valtuustoryhmä Itä-Uudenmaan hyvinvoinnin puolesta on tehnyt 6.2.2024 aloitteen, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tulisi tarjota kaikille yli 70-vuotiaille itäuusimaalaisille kenkien liukuesteet maksutta.
Nykytila
Kuten aloitteessa todetaan, liikunnan ja liikkumisen edistäminen on tärkeää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Kaatumisten aiheuttamat kustannukset ovat sekä inhimillisesti että kustannusvaikutuksiltaan merkittäviä.
On kiistatonta, että liukuesteet lisäävät kitkaa kengänpohjan ja liukkaan alustan välillä, mutta luotettavaa tilastotietoa liukuesteiden käytön vaikutuksista kaatumisten ehkäisyssä ei ole saatavilla hyvinvointialueella. Liukuesteiden käytön lisäksi on monia muita vaikuttavia keinoja, joilla ennaltaehkäistä liukastumisia ja kaatumisia. UKK instituutin mukaan liikunta onkin tehokkain yksittäinen keino ehkäistä kaatumisia. Tilastotiedon mukaan kolmasosa kaatumisista ja kaatumisen aiheuttamista vakavammista fyysisistä vammoista kuten murtumista olisi ehkäistävissä ja siinä keskeisenä erityisesti tasapaino- ja voimaharjoittelu.
Kaatumisten ehkäisyn maailmanlaajuiset suositukset julkaistiin vuonna 2022. Suositus painottaa kaatumisriskin systemaattista selvittämistä, yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamista sekä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Ikäihmisille suositellaan mm. monipuolista, progressiivista liikuntaharjoittelua, jonka painopiste on lihasvoima- ja tasapainoharjoittelussa. Suositusten mukaan kaatumisten ehkäisy vaatii myös saumatonta yhteistyötä kaikkien iäkkään palvelu-, hoito- ja kuntoutusketjuun kuuluvilta. Suositukset on tarkoitettu tukemaan erityisesti liikunta-, sosiaali- ja terveys- ja pelastustoimen sekä farmasian henkilöstön työtä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluilla yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa voidaan myös tukea liikuntaharjoittelua ja tasapainon ja lihasvoiman tukemista.
Valtaosa ikääntyneiden kaatumisista tapahtuu kotona päiväaikaisten toimintojen yhteydessä. Kotona tapahtuvien kaatumisten ehkäisemiseksi on tärkeää huomioida, että kotona on riittävästi ja oikein sijoitetut tukikaiteet, riittävä valaistus, liukuesteet sekä kylpyhuoneessa että mattojen alla ja käytössä kunnolliset sisäjalkineet ja turvalliset ulkojalkineet. Talviaikaan turvallista liikkumista ulkotiloissa voidaan varmistaa parantamalla asuinympäristön turvallisuutta ja esteettömyyttä muun muassa hiekoittamalla teitä ja liukastumisten ehkäisyssä huomioidaan jalkineet, kengänpohjien ja kantalapun oikea materiaali sekä liukuesteet.
On tärkeää, että hyvinvointialue kohdentaa hyvinvointia ja terveyttä edistävät toimet oikein ja vaikuttavasti. Hyvinvointialueen kuntien yhteistyössä kaatumisen ehkäisyn yhteistä mallia on luotu vuodesta 2020 alkaen. Yhteistyön tuloksena on kehitetty kaatumisriskin arviointia, asiakasinformointia sekä moniammatillisen yhteistyön (terveydenhuolto, ehkäisevä päihdetyö, fysioterapia, ravitsemusterapia, lääkehoito) merkitystä kaatumisen ehkäisemiseksi.
Itä-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluissa on käynnistetty kehittämistyö uudelleen koronan ja sote-muutoksen aiheuttaman katkon jälkeen. Kehittämistyötä tehdään kansallisesti vaikuttavaksi todettua tietoa hyödyntäen. Tarkoitus on lisätä sosiaali- ja terveystoimen asiakaskohtaamisissa esim. liikunnan ja päihteiden puheeksiottoa, varhaista tukea ja ohjausta asiakas- ja palveluohjauksessa digitaalista HYTE palvelutarjotinta hyödyntäen, jonka käyttöönotto on vuoden 2025 aikana. Ennaltaehkäisevät ja edistävät toimet ovat ensiarvoisen tärkeitä ja näin voidaan ohjata asukasta oikea-aikaisesti oikeaan palveluun ja/tai toimintaan kuten myös esim. kuntien liikuntaneuvontaan, kansalaisopistojen tai järjestöjen liikuntaryhmiin.
Hyvinvointialueen kuntoutuspalveluissa painotetaan asiakkaan omaa aktiviisutta ja pyritään tukemaan asiakasta omaharjoittelussa. Ikääntyneiden kaatumisten ehkäisyn kulmakivet kuntoutuksessa ovat yksilölliseen tarpeeseen perustuen tasapainon harjoittaminen ja lihasvoimien vahvistaminen, joihin hyvinvointialueen kuntoutuksen ammattilaiset voivat tarjota neuvoja ja opastusta. Kaikki yli 70-vuotiaat käsittävä ryhmä sisältää kuitenkin myös paljon hyväkuntoisia ja täysin omatoimisia kuntalaisia, joilla ei ole välttämättä säännöllistä palvelua hyvinvointialueella vaan käyttävät kunnan palveluja.
Yhteistyö kuntien ja järjestöjen kanssa on kaatumisten ehkäisyssä välttämätöntä, jotta tavoitamme kaikki kaatumisen riskiryhmässä olevat alueemme asukkaat. Hyvinvointialueen kunnista Askola, Lapinjärvi ja Loviisa jakavat liukuesteitä yli 70- tai yli 75 -vuotiaille talvikaudella 2024-2025.
Alueellisissa HYTE-neuvotteluissa vuonna 2024 hyvinvointialue ja kunnat ovat määritelleet yhteiseksi alueelliseksi painopisteeksi liikkumattomuuden ja toimenpiteet liikunnan ja liikunnallisten elintapojen lisäämiseen.
Itä-Uudellamaalla yli 70-vuotiaiden määrä oli 31.12.2024 17 034. Liukuesteiden hinta on noin 12 euroa. Lähtökustannus liukuesteiden jakamiselle on tällöin noin 204 400 euroa. Hyvinvointialueella on käynnistetty muutosohjelman toimeenpano tammikuussa 2024. Muutosohjelman tavoitteena on vähentää kustannuksia ja tasapainottaa hyvinvointialueen taloustilannetta. Vuodelle 2025 ei ole varattu rahaa liukuesteiden hankintaa varten. Muutosohjelmaan on määritelty myös mittava määrä toimenpiteitä, joista osa koskee myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 6 § velvoittaa kunnat edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Kunnalla on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy kunnan muihin lakisääteisiin tehtäviin. Vastaavasti saman lain 7§ mukaan hyvinvointialueen on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä.
Hyvinvointialueella on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Muuten ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä on kunnilla. Hyvinvointialueen on toimittava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyössä alueensa kuntien kanssa ja tuettava niitä asiantuntemuksellaan. Lisäksi hyvinvointialueen on tehtävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyötä hyvinvointialueen alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on tärkeintä arvioida kaatumisvaaraa säännöllisesti ja huomioida yksilölliset tekijät, kuten kaatumishistoria, toimintakyky, sairaudet, lääkitys, ravitsemustila jne. Hyvinvointialue panostaa kaatumisten ja lonkkamurtumien ehkäisyyn monin tavoin, mutta nykyisessä taloustilanteessa ja näytön puuttuessa liukuesteiden jakaminen ei ole ensisijainen keino. Hyvinvointialueen ei ole syytä ottaa uutena vastuuna sellaisia toimia, joita osa alueen kunnista jo nykyisin hoitaa. Hyvinvointialue vastaa kaatumisten ehkäisystä sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintamalleilla ja kunnilla on omat lakisääteiset vastuunsa yhteistyössä toteutettavassa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistyössä.
Päätösehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palveluiden järjestäminen -lautakunta esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle, että edellä esitetty annetaan vastauksena valtuustoaloitteeseen.