Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 19.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Palveluseteleiden sääntökirjat

IUHVADno-2023-885

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
suunnittelija Nina Nyholm
projektikoordinaattori Sanna Äyräväinen
vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut) Kirsi Oksanen

sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palvelusetelistä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009). Palvelusetelien avulla pyritään lisäämään asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia, parantamaan palvelujen saatavuutta sekä edistämään hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä sen elinkeinotoimen ja yksityisten palvelujen tuottajien yhteistyötä.

Palvelusetelillä tarkoitetaan järjestämisvastuussa olevan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelun saajalle myöntämää sitoumusta korvata palvelun tuottajan antaman palvelun kustannukset hyvinvointialueen ennalta määräämään arvoon asti.  Asiakas maksaa saamastaan palvelusta omavastuuosuuden, joka jää jäljelle, kun yksityisen palveluntuottajan hinnasta vähennetään asiakkaalle myönnetyn palvelusetelin arvo.  Asiakkaalla on oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialueen tulee ohjata hänet hyvinvointialueen muilla tavoin järjestämään palveluun.

Hyvinvointialueen tulee hyväksyä ne yksityiset palvelujen tuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä. Hyvinvointialueen on pidettävä luetteloa hyväksymistään palvelujen tuottajista. Tiedot palvelujen tuottajista, näiden tuottamista palveluista ja niiden hinnoista tulee olla julkisesti saatavilla internetissä ja muulla soveltuvalla tavalla.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on käytössä tällä hetkellä palveluseteleitä

  • lapsiperheiden kotipalvelussa,
  • kotihoidossa,
  • omaishoidossa,
  • henkilökohtaisessa avussa,
  • ympärivuorokautisessa palveluasumisessa
  • rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja
  • rintamaveteraanien kotona asumista tukevissa palveluissa.

 

Hyvinvointialueen palvelusetelien sääntökirjat on laadittu hyvinvointialueen viranhaltijoiden yhteistyönä. Pohjana työskentelylle on ollut hyvinvointialueen kuntien voimassa olevat sääntökirjat. Sääntökirjojen tarkoituksena on määritellä palvelusetelin tuottajan ja palvelusetelin käytön yleisiä velvoitteita ja käytäntöjä. Nyt laaditut sääntökirjat on jaettu yleiseen osaan, joka koskee kaikkia palveluseteleitä ja palvelukohtaisiin sääntökirjoihin, joissa säädetään yksittäistä palveluseteliä koskevista erityispiirteistä.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palvelujen järjestäminen-lautakunta hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yleisen sääntökirjan ja palvelukohtaiset sääntökirjat palvelusetelien käytölle lapsiperheiden kotipalvelussa, kotihoidossa, omaishoidossa, henkilökohtaisessa avussa, ympärivuorokautisessa palveluasumisessa sekä rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja kotona asumista tukevissa palveluissa.

Päätös

Palvelujen järjestäminen-lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä teknisten korjausten jälkeen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yleisen sääntökirjan ja palvelukohtaiset sääntökirjat palvelusetelien käytölle lapsiperheiden kotipalvelussa, kotihoidossa, omaishoidossa, henkilökohtaisessa avussa, ympärivuorokautisessa palveluasumisessa sekä rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja kotona asumista tukevissa palveluissa. Rintamaveteraanien avokuntoutuksen palveluseteli sääntökirja sekä rintamaveteraanien kotona asumista tukevien palvelujen palvelusetelisääntökirja päivitetaan toukokuun kokoukseen.

Kokouskäsittely

Lautakunnan jäsen Pamela Stenberg teki seuraavat tekniset korjaukset/lisäykset sääntökirjoihin: 

Yleinen osa:

Määritelmät kohdassa lisätty:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluseteleissä on käytössä palvelusetelisääntökirja, joka sisältää kaksi osaa: 1. Yleinen osa: Yleinen osa on erillinen asiakirja, jonka vaatimukset koskevat kaikkia hyvinvointialueen palvelusetelituottajia ja -toimintaa. 2. Palvelukohtainen osa: Palvelukohtainen osa sisältää yksityiskohtaisempia vaatimuksia kyseisellä palvelusetelillä tuotettavalle palvelulle. Sääntökirjan liitteet ovat lueteltuina kohdassa 6 tässä asiakirjassa.

1.1. kappale 2: 
Mikäli palvelun tuottamiseen osallistuu itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö, palveluntuottaja sitoutuu varmistamaan, että ammattihenkilö on tietoinen sääntökirjan ehdoista ja sitoutuu noudattamaan niitä.

2.3. kappale 1: 
Asiakkaan asemaan sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa lainsäädäntöä kuten lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, lakia potilaan asemasta ja oikeuksista, lakia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä sekä sosiaalihuoltolakia ja terveydenhuoltolakia.

3.2.10. kappale 2:
Palveluntuottajan tulee erityisesti kiinnittää huomiota lain 5§:n mukaiseen lokitietojen tallentamiseen sekä 18§:ään koskien asiakkaan oikeutta saada lokitiedot tiedoksi pyydettäessä, mikäli palveluntuottajalla on käytössään sähköinen asiakastietojärjestelmä

3.2.10. kappale 5:
Palveluntuottaja vastaa itse tietoturvallisen asiakasjärjestelmän hankinnasta ja muista kustannuksista Palveluntuottajalla on tietoturvallinen asiakastietojärjestelmä, jonka hankinnasta ja muista kustannuksista se vastaa. 

3.2.11 kappale 4:
Palveluntuottaja on velvollinen noudattamaan tämän sääntökirjan liitteenä olevia tulevaa hyvinvointialueen henkilötietojen käsittelyehtoja.

3.2.14. kappale 3:
Palveluntuottajan tulee toteuttaa säännöllistä laadun valvontaa sekä hoitopalvelujen osalta asiakas- ja potilasturvallisuutta.

3.4. kappale 4:
kunnalle muutetaan hyvinvointialueelle

5.1. kappale 2:
Hyvinvointialue valvoo hyväksymiensä palveluntuottajien palvelujen laatua ja varmistaa, että palvelujen laatu täyttää palvelusetelilain sekä sääntökirjan mukaiset kriteerit. Palveluntuottaja sitoutuu noudattamaan sääntökirjan ehtoja. Hyvinvointialue opastaa ja neuvoo palveluntuottajaa valvottavista asioista.

 

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun palveluseteli:

5.1. 
... myöntämä toimilupa kyseisellä kunnassa hyvinvointialueella.

 

Kaikkiin sääntökirjoihin lisättiin, että ne ovat yleisen osan liite.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.