Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta, kokous 11.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Omavalvontaohjelma 2024-2026

IUHVADno-2024-1853

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
laatupäällikkö Rebecca Sjöholm, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi 

Hyvinvointialueen on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma sähköisesti ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa.  

Hallintosäännön 27 §:n mukaan kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta ohjaa asiakas- ja potilasturvallisuuden strategiaa ja edistää yhtenäistä turvallisuuskulttuuria sekä valvoo hyvinvointialueen palveluiden laatuohjelman toteutumista.  

Nykyinen laatu- ja omavalvontaohjelma on hyväksytty aluehallituksessa 20.6.2023. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) on astunut voimaan 1.1.2024, jonka vuoksi kyseinen ohjelma on päivityksen alla (oheismateriaali). Valmistelussa olevan ohjelman nimeksi ehdotetaan Omavalvontaohjelma, joka vastaa lakisääteistä nimeä ohjelmalle. Ohjelma voimassaolo on 2024–2026. Omavalvontaohjelmaan kuvataan hyvinvointialueen vastuulla oleva omavalvonta, laatu sekä asiakas- ja potilasturvallisuus. Erillinen asiakas- ja potilasturvallisuuden suunnitelma ei ole enää lakisääteinen, jonka vuoksi tämä sisällytetään omavalvontaohjelmaan. Isompana muutoksena on omavalvontaohjelman sekä omavalvontasuunnitelmien raportointi, joka uuden lainsäädännön mukaan pitää tehdä neljän kuukauden välein julkisilla verkkosivuilla.   

Omavalvontaohjelma on strateginen instrumentti, jolla varmistetaan, että palvelut järjestetään ja toteutetaan sopimusten ja lainsäädännön sekä valvontaviranomaisten antamien lupien mukaisesti. Ohjelma sisältäisi edelleen hyvinvointialueelle kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä pelastustoimen omavalvonnan periaatteet. Hyvinvointialueen omavalvontaohjelma kattaa kaikki hyvinvointialueen järjestämät ja sen lukuun tuotetut palvelut. Omavalvontaohjelma kokoaa yhteen hyvinvointialueen lukuisat lakisääteiset strategiat, suunnitelmat ja ohjelmat sekä valvoo ja varmistaa niiden toteutumista. 

Päivitetty omavalvontaohjelma tuodaan uudelleen kehittäminen ja yhteistyö -lautakuntaan syyskuussa päätöksentekoa varten ja edelleen hyväksyttäväksi aluehallitukseen saman kuukauden aikana. 

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta käy asiasta lähetekeskustelun ja merkitsee päivitetyn omavalvontaohjelman tiedoksi.  

Päätös

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta kävi asiasta lähetekeskustelun ja merkitsi päivitetyn omavalvontaohjelman tiedoksi.  

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:

laatupäällikkö Rebecca Sjöholm, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi

Hyvinvointialueen on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma sähköisesti ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa.

Hallintosäännön 27 §:n mukaan kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta ohjaa asiakas- ja potilasturvallisuuden strategiaa ja edistää yhtenäistä turvallisuuskulttuuria sekä valvoo hyvinvointialueen palveluiden laatuohjelman toteutumista.

Päivitetystä omavalvontaohjelmasta on käyty lähetekeskustelu kehittäminen- ja yhteistyölautakunnassa 8.5.2024.  Lähetekeskustelussa lautakunnan jäsenet nostivat esiin sanan "saavutettavuus" puuttumisen omavalvontaohjelmassa. Lähetekeskustelussa esiin nostettu asia on huomioitu omavalvontaohjelman päivityksessä ja sana saavutettavuus on lisätty omavalvontaohjelmassa hyvinvointialueen strategia -osioon. Saavutettavuus sanana oli ennen lähetekeskustelua jo johdanto-osiossa.

 

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta merkitsee tiedoksi päivitetyn omavalvontaohjelman vuosille 2024-2026 ja esittää aluehallitukselle liitteenä olevan omavalvontaohjelman hyväksymistä. Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta merkitsee tiedoksi omavalvontaohjelman liitteenä olevan laiteturvallisuussuunnitelman.

Päätös

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta merkitsi tiedoksi päivitetyn omavalvontaohjelman vuosille 2024-2026 ja esittää aluehallitukselle liitteenä olevan omavalvontaohjelman hyväksymistä. Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta merkitsi tiedoksi omavalvontaohjelman liitteenä olevan laiteturvallisuussuunnitelman.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.