Kansalliskielilautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Lausunnon antaminen tuottavuusohjelmaluonnoksesta

IUHVADno-2023-3519

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
Camilla Söderström, hallintojohtaja
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

 

Hyvinvointialueen aluehallitus on 12.10.2023 § 262 päättänyt pyytää tuottavuusohjelmaluonnoksesta lausunnot lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä 13.11.2023 mennessä.

Tuottavuusohjelmaluonnos jakautuu rakenteellisesti seitsemään tuottavuuskärkeen, joiden alla on 30 tuottavuuskohdetta. Kukin tuottavuuskohde sisältää yhden tai useamman tuottavuustoimenpiteen, joiden tarkoitus on kuvata niitä konkreettisia hankkeita tai tekemisiä, joilla tuottavuuskohteissa kuvattu muutos viedään käytäntöön. Näitä tuottavuustoimenpiteitä on tunnistettu kauttaaltaan lähes 200 kappaletta. 

Tuottavuuskärjet ovat seuraavat: 

  1. Palvelurakenteen kehittäminen toiminnanohjauksen ja palveluintegraation keinoin 
  1. Ennaltaehkäisevä, hyvinvointia ja terveyttä edistävä palvelutarjonta 
  1. Väestön tarpeeseen vastaava monipuolinen palveluiden verkosto 
  1. Kokonaisuutta palveleva monipuolinen tuotantorakenne ja sitä tukeva hankintaosaaminen 
  1. Hyvinvoiva henkilöstö – arvostettu työnantaja 
  1. Hyvinvointialueen tiedolla johtamisen kehittäminen 
  1. Ydintoimintaa tukeva tukipalvelukokonaisuus 

 

Tuottavuusohjelman seitsemän tuottavuuskärjen yhteenlaskettu, alustava kustannushyötyarvio vuoteen 2026 mennessä on noin 28 M€. Arvio sisältää myös lyhyen aikavälin kustannusten karsimisen toimenpiteitä, kustannusten kasvun hidastamiseen. Tuottavuusohjelman hyväksymisen jälkeen alkaa toimeenpano-ohjelman laadinta.

Ehdotus

Hallintojohtaja:

Kansalliskielilautakunta antaa seuraavan lausunnon tuottavuusohjelmaluonnoksesta:

Tuottavuusohjelma kattaa kaikki hyvinvointialueen toiminnot, suurimman kustannushyötyarvion ollessa palvelurakenteessa ja palvelutarjonnassa. Kansalliskielilautakunnan tehtävänä on hyvinvointialuelaissa määrättyjen tehtävien lisäksi mm. selvittää, arvioida ja lausua siitä, miten aluevaltuuston päätökset vaikuttavat kielellisten oikeuksien käytännön toteutumiseen, sekä selvittää, arvioida ja määritellä hyvinvointialueen vähemmistökielellä tarjottavien palvelujen tarvetta sekä seurata näiden palvelujen saatavuutta ja laatua. Tuottavuusohjelma ei suoranaisesti sisällä muutosehdotuksia kielellisten oikeuksien toteutumiseen tai vähemmistökielellä tarjottaviin palveluihin. Kahden tuottavuuskärjen osalta esitetään kuitenkin huomioitavaksi seuraavat havainnot:

Tuottavuusohjelman kolmannen tuottavuuskärjen ”Väestön tarpeeseen vastaava monipuolinen palveluiden verkosto” sisältää tuottavuuskohteen ”Digipalveluiden kehittäminen ja käyttöönotto sekä digipalveluita tukevan kulttuurin edistäminen”. Tuottavuuskohteen toimeenpanossa toivotaan erityisesti digipalveluiden samanaikaista kehittämistä ja julkaisua molemmilla kansalliskielillä. Digipalveluita tukevan kulttuurin edistämistyötä tulee myös tehdä kahdella kielellä.

Saman tuottavuuskärjen tuottavuuskohde ”Omahoidon ja itsepalveluiden käytön laajentaminen” sisältää toimenpiteen ”Panostetaan monikanavaiseen asiointiin: sähköiset lomakkeistot, itsearviot sekä omahoito- ja valmennusohjelmat vähentävät muuta palvelutarvetta ja asiointia fyysisissä palvelupisteissä”. Toimenpide vaatii toimeenpanossa kaksikielisyyteen panostamista niin lomakkeistoissa, itsearvioissa kuin omahoito- ja valmennusohjelmissakin. Monikanavainen asiointi on kannatettavaa, kielivalikoima huomioiden.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kansalliskielilautakunta päätti yksimielisesti antaa yllä olevan lausuntonaan tuottavuusohjelmaluonnoksesta.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.