Aluehallitus, kokous 31.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 237 Vastaus valtuustoaloitteeseen rakennusten kuntotarkastuksen tekemisestä

IUHVADno-2024-3716

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
kiinteistöpäällikkö Riikka Hopealinna
etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi

 

Aluevaltuutettu Matti Jäppilä ym. jättivät aluevaltuuston kokouksessa 24.9.2024 aloitteen puolueettoman kuntotarkastuksen tekemisestä hyvinvointialueen käytössä oleviin rakennuksiin, joiden vuokrasopimusten jatkumista arvioidaan huonon kunnon perusteella. Aloitteessa todetaan, että palvelujen jatkumisen tai lopettamisen kannalta on tärkeää, että päätökset tehdään mahdollisimman oikeisiin tietoihin perustuen. Päivitetyn kuntotarkastuksen avulla voidaan tehdä perusteltuja ja kestävän kehityksen kannalta oikeita ratkaisuja. Aloite on oheismateriaalina.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue toimii pääosin vuokratiloissa. Valtaosa (n. 70 %) vuokrasopimuksista on kunnalta, erityishuoltopiiriltä, pelastuslaitokselta tai sairaanhoitopiiriltä sellaisenaan siirtyneitä sopimuksia.

Hyvinvointialueen kiinteistöstrategiassa (hyväksytty aluevaltuustossa 16.1.2024 § 4) on määritelty periaatteet vuokraamiselle; tilat vastaavat käyttötarvetta, tilat ovat hyvässä kunnossa tai vuokranantaja sitoutuu kunnostamaan tilat määräajassa. Lisäksi strategiassa on linjattu, että työnantajana hyvinvointialue tarjoaa työntekijöille toimivan ja viihtyisän työskentely-ympäristön. Tiloilla on vaikutusta myös rekrytointiin sekä henkilökunnan pysyvyyteen.

Valtuustoaloitteessa ehdotetaan puolueettoman kuntotarkastuksen tekemistä. Kuntotarkastuksen tavoitteena on tuottaa tietoa rakennuksen omistajalle rakennusteknisestä kunnosta, korjaustarpeista, vaurioriskeistä, käyttöturvallisuusriskeistä ja terveysriskeistä sekä toimenpide-ehdotukset näille. Kuntotarkastus ei sisällä arviota rakennusten tilojen soveltuvuudesta aiottuun käyttötarkoitukseen tai käyttötarkoituksen edellyttämiä teknisiä vaatimuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon tiloille on asetettu tavallisia rakennuksia enemmän erilaisia vaatimuksia huomioiden potilas- ja henkilökunnan turvallisuus, hygienia ja esteettömyys. Kuntotarkastus ei ota kantaa näihin sosiaali- ja terveyspalvelujen tilojen erityispiirteiden vaatimuksiin.

Rakennuksen osalle voidaan tehdä erilaisia tarkastuksia, katselmuksia ja selvityksiä tulevan käytön, toiminnallisuuden ja teknisen kunnon arvioimiseksi.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on pyytänyt kunnilta ja kaupungeilta selvitystä tilojen teknisestä kunnosta sekä tehdyistä ja suunnitelluista korjaus-, huolto- ja ylläpitotoimista. Kunnat ovat toimittaneet olemassa olevia selvityksiä, raportteja ja vapaamuotoisia lausuntoja rakennusten kuntoon liittyen. Kunnat ovat voineet kiinteistöjen omistajina teetättää erilaisia selvityksiä rakennuksiin omaehtoisesti ja toimittaa niitä edelleen hyvinvointialueen käyttöön päätöksenteon tueksi. Lisäksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kiinteistöpalvelut on käynyt keskusteluja kuntien ja kaupunkien tilahallinnon kanssa rakennusten kunnosta ja toiminnan vaatimuksien mukaisista muutostöistä.

Huomioiden Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kokonaistaloudellinen tilanne sekä tarve uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista, on organisaatiossa käyty poikkihallinnollisesti keskustelua eri tilojen osalta siitä, kuinka tilat nykyisellään sekä tulevaisuudessa vastaavat toiminnan tarvetta. Kokonaistarkastelun pohjalta on todettu osan tiloista olevan sellaisia, etteivät ne vastaa toiminnan tarvetta ja hyvinvointialueen kiinteistöstrategian mukaisia linjauksia.

Mahdollisten hyvinvointialueen käytöstä poistuvien kohteiden osalta on käyty kiinteistöjen omistajien edustajien kanssa keskusteluja ja todettu, että tiloja ei saada teknistaloudellisesti vastaamaan hyvinvointialueen vaatimuksia. Tilojen tulee tukea toiminnan tuottamista tehokkaasti sekä lisätä henkilökunnan viihtyvyyttä. Tilojen tulee vastata toiminnan tarvetta, esim. ikääntyvien palveluissa huonokuntoisten asiakkaiden hoitamiseen tarvitaan hoitohenkilökunnan tueksi apuvälineitä (esim. henkilönostin), joiden määrä lisääntyy ja koot kasvavat.

Hyvinvointialue voi esittää kiinteistön omistajalle pyynnön kuntotarkastuksen teettämisestä, mutta hyvinvointialue ei voi velvoittaa kuntia ja kaupunkeja tilaamaan kuntotarkastuksia rakennuksille. Puolueettoman kuntotarkastuksen teettämisellä kiinteistön omistaja voi tuottaa tietoa vuokralaiselle ja markkinoida tilojaan vuokralaisen käyttöön.

Vuokrasopimusneuvottelut tullaan käymään tulevaisuudessa ns. vapaassa markkinatilanteessa, jossa säädökset ja asetukset eivät ohjaa neuvotteluja, toisin kuin hyvinvointialueen valmisteluvaiheessa. Kuntien ja kaupunkien tulisi tulevaisuudessa toimia markkinaehtoisesti tarjoten hyvinvointialueelle tarpeen mukaisia ja kustannustehokkaita tiloja muiden yksityisten toimijoiden rinnalla.

Hyvinvointialue ei tule pyytämään kuntotarkastusten teettämistä vuokraamilleen rakennuksille, sillä kunnat ja kaupungit ovat toimittaneet tietoja rakennusten kunnosta katsomassaan laajuudessa kevään – kesän 2024 aikana. Tiedot ovat olleet pohjana hyvinvointialueen linjauksia laadittaessa.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee tiedokseen edellä olevan vastauksena tehtyyn valtuustoaloitteeseen, ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan ehdotus asian jättämisestä pöydälle lisäselvityksiä varten, hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
kiinteistöpäällikkö Riikka Hopealinna
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee tiedokseen edellä olevan vastauksena tehtyyn valtuustoaloitteeseen,​ ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee tiedokseen edellä olevan vastauksena tehtyyn valtuustoaloitteeseen,​ ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Pykälä tarkastettiin heti. 

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että jäsen Kristian Forsman saapui kokoukseen klo 16.13 tämän asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.