Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot: hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist, max.lonnqvist@itauusimaa.fi
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa ei toistaiseksi ole varauksia uusiin tai korvaaviin sosiaali- ja terveydenhuoltoa palveleviin rakennushankkeisiin. Pelastustoimen hankkeet on voitu sisällyttää investointisuunnitelmaan aiempien linjapäätösten mukaisesti. Sosiaali- ja terveydenhuollon integraation parantamiseksi on tarkoituksenmukaista katsoa koko aluetta ja palveluverkkoa ml. HUS-yhtymän erikoissairaanhoidon toimintoja. HUS-yhtymän Porvoon sairaalan laaja peruskorjaus tai uudisrakennus tulisi toteuttaa 2020-luvun loppupuolella ja hyvinvointialueen käytössä oleva Näsin terveyskeskus vaatii osaltaan toimenpiteitä samalla suunnittelukaudella. HUS-yhtymän ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen investointitarpeet ovat merkittäviä ja sidoksissa valtion rahoitukseen. Todennäköisesti investointihankkeiden laajuudesta ja investointivaltuuksista joudutaan neuvottelemaan erikseen sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa, joten eri vaihtoehtoja on suunniteltava huolella sekä toiminnallisesta että taloudellista näkökulmasta. Sote-uudistuksen tavoitteiden näkökulmasta on tarkoituksenmukaista pohtia mahdollista yhteishanketta, jossa voidaan huomioida erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon sekä sosiaalipalveluiden integraatio. Sairaalaan ja sote-keskukseen on tarkoituksenmukaista suunnitella laajasti eri hyvinvointialueen vastuulla olevia toimintoja ja varsinaisissa sairaalatoiminnoissa voidaan lisäksi hyödyntää yhteistä logistiikkaa, ruokahuoltoa ja teknisiä tukipalveluita.
Hyvinvointialueen valmistelun tueksi on tarpeellista perustaa erillinen aluehallituksen alainen työryhmä koordinoimaan investointihankkeiden suunnittelua. Työryhmän tehtävänä on tuottaa erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja jatkotyöskentelyn ja investointisuunnitelman pohjaksi ja varsinaiset linjauspäätökset tehdään aluehallituksessa. Työryhmä kuulee eri alojen asiantuntijoita ja muita hyvinvointialueen virkamiehiä, kutsuu tarvittaessa Itä-Uudenmaan HUS-yhtymähallituksen edustajan työryhmän kokouksiin ja valmistelee edellä mainitut selvitykset aluehallitukselle siten, että määrärahavaraukset on mahdollista huomioida vv. 2024-2026 talousarviossa ja investointisuunnitelmassa.
Työryhmän jäseniksi ehdotetaan seuraavia henkilöitä:
Mikaela Nylander, aluehallituksen puheenjohtaja ja työryhmän koollekutsuja
Heikki Vestman, aluevaltuuston puheenjohtaja
Max Lönnqvist, hyvinvointialuejohtaja
Annika Immonen, sote-johtaja
Susanna Varilo, johtava lääkäri
Carita Schröder, terveyspalveluiden vastuualuejohtaja
Heli Sjöblom, hoitotyön johtaja, työryhmän sihteeri
Työn etenemisestä raportoidaan aluehallitukselle ja varsinaiset linjauspäätökset tehdään aluehallituksessa erillisestä esittelystä.
Ehdotus
Hyvinvointialuejohtaja:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päättää perustaa investointihankkeiden suunnitteluryhmän edellä esitetyn mukaisesti
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.