Nämnden för beredskap och säkerhet, möte 24-10-2023

Protokollet är granskat

§ 41 Begäran om omprövning angående beslut att inte tillsätta tjänst som brandman

IUHVADno-2023-3134

Beredare

  • Marjut Helske, hallintopäällikkö /förvaltningschef, marjut.helske@itauusimaa.fi

Beskrivning

Östra Nylands välfärdsområde/Räddningsverket i Östra Nyland har 27.9.2023 tagit emot en begäran om omprövning. Begäran om omprövning gäller en brandmannatjänst som inte tillsatts: räddningsdirektörens tjänsteinnehavarbeslut 18.9.2023 (§ 42–47).

Räddningsverket i Östra Nyland hade 17.8.2023 ledigförklarat sju (7) tjänster som brandman, vilka meddelades primärt vara förlagda till Lovisa (2), Sibbo (1) och Borgå (4) räddningsstationer. Avvikande från platsannonsen förlades en (1) tjänst till Lovisa station och fem (5) till Borgå station, vilket man talade om för sökandena i samband med intervjuerna.

Inom utsatt tid, 1.9.2023 kl. 15.00, söktes tjänsterna av åtta (8) sökande, av vilka sju (7) var formellt behöriga. Behörighetsvillkor för tjänsten är behörighet för manskapstjänsteinnehavare enligt 6 § i statsrådets förordning om räddningsväsendet (407/2011), behörighet för rökdykning som krävs av den operativa personalen, språkkunskaper enligt språkstadgan för tjänste- och befattningshavare vid Östra Nylands välfärdsområde samt BC-körkort.

Sju (7) sökande kallades till intervju. De som intervjuade var en brandingenjör från ansvarsområdet för räddningsverksamhet och den brandmästare som ansvarar för resursplanering. På basis av ansökningarna och intervjuerna bedömdes sökandenas personliga arbetserfarenhet och egenskaper i förhållande till de behörighetsvillkor som angetts i platsannonsen. En (1) tjänst tillsattes inte.

De som hade kallats till intervju hade i förväg underrättats om att de i anslutning till intervjun borde kunna ådagalägga sin rökdykningsbehörighet.

Janne Rajajärvi yrkar i sin omprövningsbegäran att tjänsten ska tillsättas med den person som framställt begäran om omprövning och som besitter formell behörighet (Janne Rajajärvi) eller att tjänsten omgående ska ledigförklaras på nytt på det sätt som god förvaltning förutsätter.

Janne Rajajärvi uppfyller villkoren för behörighet för manskapstjänsteinnehavare enligt 6 § i statsrådets förordning om räddningsväsendet. Han har emellertid inte ådagalagt behörighet för rökdykning. Med andra ord har han inte visat att han med godkänt resultat genomfört testet FireFit, ett prov som är i överensstämmelse med det som förutsätts i anvisningen för räddningsdykning och som är ett konditionstest på nationell nivå för personer som verkar som brandmän. Efter 05/2008 har han inte innehavt uppgifter som brandman.

Den som framställt begäran om omprövning (Janne Rajajärvi) upplever att han i anställningssituationen har blivit diskriminerad på grund av sin ålder. Upplevelsen backas upp av tjänsteinnehavarbeslutet enligt vilket endast en (1) tjänst inte har tillsatts och att den som framställt omprövningsbegäran inte har valts till tjänsten. Dessutom har den icke-tillsatta tjänsten inte motiverats på något sätt, vilket är ett uttryck för en brist på genomskinlighet. I själva verket är sökanden x år gammal, och de övriga sökandena är på basis av skrivningarna i tjänsteinnehavarbeslutet i princip yngre.

Sökandens ålder har inte inverkat på anställningsbeslutet. Sökanden har inte diskriminerats på grundval av ålder.

Den utnämnande myndigheten kan bestämma att den uppgift eller den tjänst som ledigförklarats inte tillsätts. Denna rättighet är av samma slag som att arbetsgivaren kan bestämma att ansökningstiden förlängs eller att ett nytt ansökningsförfarande ska genomföras.

BILAGA Begäran om omprövning

BILAGA Platsannons för brandmannatjänst, 7 stycken

Beslutsförslag

Föredragande

  • Peter Johansson, pelastusjohtaja /räddningsdirektör, peter.johansson@itauusimaa.fi

Nämnden beslutar att begäran om omprövning avslås.

Janne Rajajärvi, som framställt omprövningsbegäran, har inte lagt fram sådana laglighets- eller ändamålsenlighetsgrunder på basis av vilka begäran om omprövning borde godkännas.

 

 

Beslut

Nämnden för beredskap och säkerhet beslutade enhälligt att begäran om omprövningen avslås.

Janne Rajajärvi, som framställt omprövningsbegäran, har inte lagt fram sådana laglighets- eller ändamålsenlighetsgrunder på basis av vilka begäran om omprövning borde godkännas.

Inform

Janne Rajajärvi, IU HVA johtava lakimies Salla Paavilainen

Bilagor

Kompletterande material


Sökande av ändring

 

Anvisning för besvärsanvisning

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • kommunmedlemmar.

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Borgå stads registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En kommunmedlem anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos nämnden för beredskap och säkerhet.

Byråns kontaktinformation:

Post- och besöksadress:

Regionala räddningsnämnden

Sprutmästaregatan 2, 06100 Borgå

E-postadress: kirjaamo[at)itauusimaa.fi
Telefonnummer   020 1111 400

 

Byrån är öppen måndag–fredag kl. 9-16.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

 

I omprövningsbegäran ska uppges:

 

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Regionala räddningsverket.