Välfärdsområdesstyrelsen, möte 31-08-2023

Protokollet är granskat

§ 221 Inrättande av en tjänst som förvaltningschef inom förvaltningstjänster

IUHVADno-2023-3124

Beskrivning

Beredning och ytterligare uppgifter: Camilla Söderström, 
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

Vid Östra Nylands välfärdsområdes förvaltningstjänster fanns en tjänst som förvaltningschef som genom välfärdsområdesstyrelsens beslut 15.12.2022 § 12 ändrades till en tjänst som byråchef för att bättre svara på dåvarande behov. Samtidigt ändrades tjänstens behörighetskrav från lämplig högre högskoleexamen till lämplig högskoleexamen. Byråchefen är chef för byråsekreterare och experter på ärendehantering samt huvudadministratör för olika program och tjänster. Dessutom koordinerar hen bl. a. posttjänster samt de uppgifter som är förknippade med koncern- och strategitjänsternas lokaler och möbler. 

Uppgiften som förvaltningsjurist har inrättats 2/2022 för viss tid fram till slutet av år 2023 för att svara på de behov av juridiskt stöd som välfärdsområdets beslutsfattande organ och allmänna förvaltning har. Till förvaltningsjuristens uppgifter hör dessutom avtals- och förhandlingsverksamhet, upprättande av handlingar samt deltagande i sakkunnignätverkens verksamhet. I enheten för förvaltningstjänster finns därtill två tjänster som jurist (ledande jurist och jurist för social- och hälsovårdstjänster) som stöder organisationen i olika juridiska frågor (riktlinjer och anvisningar som kräver juridisk expertis, expertuppgifter inom social- och hälsovården samt gällande personalen, behandling av skadeståndsärenden, representation i rättegångar osv.). 

Krävande beredning på allmänna förvaltningens nivå, organisationens interna anvisningar och uppgifter i anslutning till beslutsfattande ingår i förvaltningsjuristens och förvaltningsdirektörens samt delvis i ledande juristens uppgifter. Förvaltningsjuristen har sagt upp sig från sin tidsbestämda tjänst så att hans sista arbetsdag är 3.9.2023. Enheten för förvaltningstjänster behöver en sakkunnig och erfaren expert för att beredning av krävande ärenden för beslutsfattande ska kunna tryggas även i framtiden.  

Det föreslås att den tidsbestämda tjänsten som förvaltningsjurist inte längre fylls utan dras in och i stället inrättas en ordinarie tjänst som förvaltningschef. Behörighetsvillkoret för tjänsten skulle vara en lämplig högskoleexamen samt tillräcklig förtrogenhet med offentlig förvaltning. Språkkrav för tjänsten är goda muntliga och skriftliga kunskaper i båda inhemska språken. I förvaltningschefens uppgifter skulle ingå beredning av beslut till välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige, ett omfattande stöd för demokratitjänster samt styrning av beslutsfattande inom organisationen. Förvaltningschefen skulle fungera som vikarie för förvaltningsdirektören både i ledningsarbetet av ansvarsområdet för förvaltningstjänster och i sekreteraruppgifter för välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige. Dessutom kan man vid behov ge förvaltningschefen permanenta chefsuppgifter.  

Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga 48 § beslutar välfärdsområdesstyrelsen om inrättande och indragning av tjänster samt om ändring av tjänstebenämningar. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att en tjänst som förvaltningschef inrättas i enheten för förvaltningstjänster vid koncern- och strategitjänsterna från och med 1.9.2023 Behörighetsvillkoret för tjänsten som förvaltningschef är en lämplig högskoleexamen samt tillräcklig förtrogenhet med offentlig förvaltning. Språkkrav för tjänsten är goda muntliga och skriftliga kunskaper i båda inhemska språken. 

Paragrafen justeras genast. 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget. 

Paragrafen justerades genast. 


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).