Nationalspråksnämnden, möte 15-08-2023

Protokollet är granskat

§ 28 Utarbetande av språkprogram

IUHVADno-2023-385

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation: 

förvaltningsdirektör Camilla Söderström, camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

Sju av de 21 välfärdsområdena är tvåspråkiga. Dessa är Mellersta Österbotten, Österbotten, Egentliga Finland, Västra Nyland, Vanda-Kervo, Östra Nyland och Kymmenedalen. Utöver dessa är Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen tvåspråkiga. Social- och hälsovård ska i tvåspråkiga välfärdsområdens område ordnas på både finska och svenska så att kunderna blir betjänade på det språk de väljer, antingen finska eller svenska (5 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård). I och med reformen utvidgas rätten till social- och hälsovård på både finska och svenska geografiskt. Detta beror på att de tvåspråkiga välfärdsområdena ska ordna tjänsterna på finska och svenska även i enspråkiga kommuner i sitt område, där tjänsterna tidigare ordnades på kommunens språk. Språkprogrammet är ett sätt att säkerställa förverkligandet av språkliga rättigheter som en del av all verksamhet inom välfärdsområdet.

Nationalspråksnämnden har som mål att utarbeta ett språkprogram för Östra Nylands välfärdsområde fram till sommaren 2023.

Beslutsförslag

Förvaltningsdirektören:

Nationalspråksnämnden för Östra Nylands välfärdsområde för en remissdiskussion om utkastet till språkprogrammet som finns som bilaga. 

Beslut

Nationalspråksnämnden för Östra Nylands välfärdsområde förde en remissdiskussion om ett utkast till språkprogram. Nämnden fortsätter behandlingen av programmet på sitt följande möte och kallar in en sakkunnig i frågan.

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation: 
förvaltningsdirektör Camilla Söderström, camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Förvaltningsdirektören:

Nationalspråksnämnden hör Christine Kotzev, specialsakkunnig i social- och hälsovårdsfrågor i Folktinget och fortsätter arbetet med språkprogrammet.

Beslut

Nationalspråksnämnde antecknade Kotzevs presentation för kännedom och fortsätter arbetet med språkprogrammet. Tjänstemannaförslaget för ett språkprogram skickas till nämndens medlemmar per e-post för kommentarer innan nämndens följande möte där förslaget för språkprogrammet behandlas.

Det kommer även att genomföras en enkätundersökning bland personalen inom välfärdsområdet för att kartlägga personalens kunskaper både i finska och svenska.

Beskrivning

Tjänstemannaförslaget för ett språkprogram har skickats till nämndens medlemmar per e-post för kommentarer.

Beslutsförslag

Förvaltningsdirektören: 

Nationalspråksnämnden fortsätter arbetet med språkprogrammet.

Beslut

Nationalspråksnämnden för Östra Nylands välfärdsområde beslutade att nämnden fortsätter arbetet med språkprogrammet och det utarbetas ett nytt utkast till hösten. Ärendet skickas även ut på remiss.

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation: förvaltningsdirektör Camilla Söderström, camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

 

Nationalspråksnämnden beslutade 10.5.2023 § 22 att språkprogrammet skickas ut på remiss.

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade 14.6.2023 § 74 att ge följande utlåtande:

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde har mottagit Nationalspråksnämndens språkprogram och tackar för ett utmärkt och noggrant arbete. På längre sikt efterlyser nämnden konkreta mätare för de uppsatta målen, på så sätt kan välfärdsområdet göra uppföljning på hur språkprogrammet följs och personalens språkliga kompetens inom välfärdsområdet utvecklas. Nämnden efterlyser också tydligt utnämnda ansvarspersoner för de uppsatta målen.

Dessutom föreslog nämnden följande tekniska korrigering i det svenskspråkiga programmet: punkt 1.1., texten i ruta 3 Åtgärder korrigeras så att ordet skrivas ändras till skrivs.

Nämnden för beredskap och säkerhet har 13.6.2023 § 17 uttalat sig enligt följande:

Tvåspråkighetsprogrammet är ett viktigt dokument för att säkra de språkliga rättigheterna. Räddningsverket i Östra Nyland har ett 15.6.2022 godkänt språkprogram. 

Nämnden för beredskap och säkerhet vill fästa uppmärksamhet vid att man i punkterna 1.1 och 1.2 utgår ifrån social- och hälsovård och att programmet gäller patienter. Nämnden föreslår därför att de punkter där man använder ordet patient ändras till ordet kund, om det inte endast gäller social- och hälsovård.

Nämnden för utveckling och samarbete behandlar tvåspråkighetsprogrammet på sitt möte 6.9.2023.

Beslutsförslag

Förvaltningsdirektören:

Nationalspråksnämnden antecknar för kännedom inkomna utlåtanden och tar dem i beaktande i det fortsatta utarbetandet av tvåspråkighetsprogrammet. Nämnden fortsätter att behandla ärendet efter att även utlåtandet från nämnden för utveckling och samarbete har inkommit.

Beslut

(Revisionsnämnden - skrivfel korrigerat 28.8.2023) Nationalspråksnämnden för Östra Nylands välfärdsområde förde en remissdebatt gällande språkprogrammet och antecknade för kännedom inkomna utlåtanden och tar dem i beaktande i det fortsatta utarbetandet av tvåspråkighetsprogrammet. Nämnden fortsätter att behandla ärendet efter att även utlåtandet från nämnden för utveckling och samarbete har inkommit.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.