Nämnden för ordnande av tjänster, möte 14-05-2025

Protokollet är granskat

§ 52 Beviljande av grunderna för stödtjänster enligt 19 § i socialvårdslagen

IUHVADno-2025-564

Tidigare behandling

Beskrivning

Tilläggsmaterial:
Rådenas och ungdomsfullmäktiges utlåtanden

 

Beredning och tilläggsuppgiftger:
koordinator Anu Mennander
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Stödtjänster regleras i socialvårdslagen (1301/2014). Stödtjänster lyftes fram som en egen paragraf i lagen vid lagens uppdatering som trädde i kraft i början av 2023. Med stödtjänster avses tjänster som skapar och upprätthåller sådana förhållanden i en persons hem att denne kan klara av de dagliga aktiviteterna så självständigt som möjligt, samt tjänster som ger personen innehåll i livet som främjar välbefinnande (Socialvårdslagen 1301/2014, 19 §).

Enligt 19 § i socialvårdslagen omfattar stödservice:

  1. Måltidstjänst
  2. Klädvårdstjänst
  3. Städtjänst
  4. Uträttande av ärenden 
  5. Tjänster som främjar eller stödjer delaktighet och socialt umgänge

 

Behovet av stödtjänster har identifierats inom äldreomsorgen. Det finns behov av tjänster som förebygger försämrad funktionsförmåga och oförmåga att klara sig hemma i takt med att befolkningen i området åldras. Målet med stödtjänster är att minska och/eller skjuta upp behovet av tyngre tjänster och tidpunkten då de börjar. Att tillhandahålla lagstadgad stödtjänst är motiverat både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv. I Östra Nylands välfärdsområde har inte alla stödtjänster enligt 19 § i socialvårdslagen tillhandahållits. Det har inte utarbetats beviljandegrunder för alla tjänster.

Målet med beviljandegrunder är att säkerställa en jämlik och rättvis behandling av invånarna i området, möjligheten att erbjuda stödtjänster i rätt tid vid behov samt att beakta välfärdsområdets ekonomiska resurser.  Klädvårds-, städ- och ledsagartjänster planeras att erbjudas främst genom servicesedel. Beviljandegrunderna har utarbetats i samarbete mellan tjänstemän och utlåtanden har begärts från äldrerådet och rådet för personer med funktionshinder samt ungdomsfullmäktige. Ändringar har gjorts i dokumentet baserat på utlåtandena.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att godkänna beviljandegrunderna för stödtjänster enligt 19 § i socialvårdslagen inom äldreomsorgen från och med 01.03.2025.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt remittera ärendet för ny beredning.

Möte hantering

Ledamot Therese Meriheinä föreslog understödd av ledamot Tove Munkberg och ledamot Markus Pietikäinen, att nämnden för ordnande av tjänster remitterar ärendet för ny beredning.

Beskrivning

Tilläggsmaterial: Utlåtanden av äldrerådet, rådet för personer med funktionsnedsättning samt ungdomsfullmäktige.

 

Beredning och tilläggsuppgifter:
koordinator Anu Mennander
chef Cecilia Mansner
ledande socialhandledare Jens Weckström
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Stödtjänster regleras i socialvårdslagen (1301/2014). Stödtjänster lyftes fram som en egen paragraf i lagen vid lagens uppdatering som trädde i kraft i början av 2023.

Med stödtjänster avses tjänster som skapar och upprätthåller sådana förhållanden i en persons hem att denne kan klara av de dagliga aktiviteterna så självständigt som möjligt, samt tjänster som ger personen innehåll i livet som främjar välbefinnande (Socialvårdslagen 1301/2014, 19 §).

Enligt 19 § i socialvårdslagen omfattar stödtjänsterna:

  1. Måltidstjänst
  2. Klädvårdstjänst
  3. Städtjänst
  4. Uträttande av ärenden 
  5. Tjänster som främjar eller stödjer delaktighet och socialt umgänge

 

Behovet av stödtjänster har identifierats inom Östra Nylands välfärdsområde. Syftet med stödtjänster är att minska och/eller skjuta upp behovet av tyngre tjänster och tidpunkten då de börjar. Att tillhandahålla lagstadgad stödtjänst är motiverat både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv. Helheten av stödtjänster enligt socialvårdslagen 19 § ökar möjligheterna att stödja välfärdsområdets invånare i alla åldersgrupper

Syftet med beviljandegrunder är att säkerställa en jämlik och rättvis behandling av invånarna i området, möjligheten att erbjuda stödtjänster i rätt tid vid behov samt att beakta välfärdsområdets ekonomiska resurser.  Klädvårds-, städ- och ledsagartjänster planeras att erbjudas främst genom servicesedel.

Beviljandegrunderna har utarbetats i samarbete mellan tjänsteinnehavare och utlåtanden har begärts av äldrerådet och rådet för personer med funktionshinder samt ungdomsfullmäktige. Ändringar har gjorts i dokumentet baserat på utlåtandena.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att godkänna beviljandegrunderna för stödtjänster enligt 19 § i socialvårdslagen från och med 1.6.2025.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att godkänna beviljandegrunderna för stödtjänster enligt 19 § i socialvårdslagen från och med 1.6.2025.

Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).