Nämnden för beredskap och säkerhet, möte 22-04-2025

Protokollet är granskat

§ 15 Beslut om upphävande av administrativa tvångsmedel

IUHVADno-2024-1910

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
​​​Ari Päivärinta, brandingenjör
Reino Tennberg, brandinspektör
fornamn.efternamn(at)pelastustoimi.fi

 

Vårdhemmet Korsmalmin Hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb (Korsmalms Vårdhem), Sanatorievägen 71, Lappträsk (permanent byggnadsbeteckning 101177319F) uppfyller enligt en bedömning som gjorts på basis av en utredning om utrymningssäkerheten i enlighet med 20 § i räddningslagen (379/2011) inte de krav på utrymningssäkerhet som anges i 18 § i räddningslagen, och verksamhetsidkaren har inte skridit till åtgärder för att förbättra utrymningssäkerheten inom utsatt tid.


Det har konstaterats i en bedömning som gjorts på basis av en utredning om utrymningssäkerheten i enlighet med 20 § i räddningslagen (20.7.2016 / protokoll 24 707) att objektets utrymningssäkerhet inte uppfyller de krav på utrymningssäkerhet som anges i 18 § i räddningslagen, varför verksamhetsidkaren ska skrida till åtgärder för att förbättra utrymningssäkerheten. Verksamhetsidkaren har upprepade gånger också i sina uppdateringar av utredningen om utrymningssäkerheten (vart tredje år) lyft fram att personalen inte hinner rädda alla hjälpbehövande inom den tid som står till förfogande för säker utrymning och att klienterna själva inte klarar av att utrymma lokalen inom den tid som står till förfogande för säker utrymning. I avsikt att bedöma utrymningssäkerheten har räddningsverket och verksamhetsidkaren ordnat ett särskilt utrymningstest, som har bekräftat att de boende inte hinner eller klarar av att självständigt utrymma byggnaden samt att personalen inte hinner rädda alla hjälpbehövande inom den tid som står till förfogande för säker utrymning. Verksamhetsidkaren har inte vidtagit aktiva åtgärder för att förbättra utrymningssäkerheten, och situationen har inte förbättrats för utrymningssäkerhetens del under hela processen.

Räddningsmyndigheten har 18.9.2018 (protokoll 28 140) som ett åläggande om korrigering i enlighet med 81 § i räddningslagen meddelat ett sådant föreläggande om utrymningssäkerhet som avses i 21 § i räddningslagen enligt vilket utrymningssäkerheten ska förbättras genom installation av en automatisk släckanläggning senast 31.12.2021 på basis av den plan för genomförande av utrymningssäkerheten som verksamhetsidkaren har upprättat i enlighet med 20 § i räddningslagen. Tidsfristen för verkställande av åtgärden har sedermera stegvis förlängts till 31.12.2023.

Räddningsmyndigheten vid välfärdsområdet har beslutat inleda ett vitesförfarande i enlighet med 105 § i räddningslagen (379/2011) och 6 § i viteslagen (1113/1990) på det sätt som beskrivs här nedan så att nedan nämnda huvudförpliktelse förenas med vite. Grunden för vitesförfarandet är försummelse av huvudförpliktelsen i fråga.

Parten ska korrigera det som ingår i huvudförpliktelsen, på det sätt som anges i det 1.3.2024 avsända dokumentet om hörande angående föreläggande av administrativa tvångsmedel. I annat fall har räddningsmyndigheten möjlighet att i enlighet med 10 § i viteslagen (1113/1990) utdöma vite som förelagts eller besluta att ett hot om tvångsutförande ska verkställas.

Huvudförpliktelse

Byggnadens utrymningssäkerhet ska fås att överensstämma med den nivå som avses i 18 § i räddningslagen, vilket ska ske genom installation av en automatisk släckanläggning i byggnaden i enlighet med den plan för genomförande av utrymningssäkerheten som verksamhetsidkaren upprättat så att de boende ska kunna utrymma byggnaden säkert i fall av eldsvåda antingen självständigt eller assisterat. (Räddningslagen 18, 20, 21 och 81 § (379/ 2011)). En automatisk släckanläggning släcker eller åtminstone begränsar en eldsvåda som håller på att bryta ut och möjliggör sålunda ökad tid för självständig utrymning eller assisterad utrymning genom personalens försorg.


Bakgrund till föreläggandet av huvudförpliktelse

Enligt 18 § i räddningslagen ska verksamhetsidkaren se till att det vid en eldsvåda eller någon annan farlig situation är möjligt för de boende och de personer som vårdas att lämna lokalen tryggt antingen självständigt eller med hjälp. I 19 § i räddningslagen anges att verksamhetsidkaren ska göra en utredning om hur sättet att använda en byggnad eller utrymmen och personers begränsade, nedsatta eller avvikande funktionsförmåga och andra faktorer som påverkar utrymningssäkerheten beaktas i beredskapen för eldsvådor och andra farliga situationer och i utrymningsarrangemangen. Med stöd av 20 § i räddningslagen ska välfärdsområdets räddningsmyndighet utifrån utredningen om utrymningssäkerheten bedöma om utrymningssäkerheten uppfyller kraven enligt 18 §.

Om utrymningssäkerheten inte uppfyller kraven enligt 18 §, ska verksamhetsidkaren inom den tid som välfärdsområdets räddningsmyndighet utsätter göra upp en plan för hur utrymningssäkerheten ska fås att överensstämma med kraven. I 21 § i räddningslagen anges att om de åtgärder som verksamhetsidkaren planerat i enlighet med 20 § inte räcker för att få utrymningssäkerheten att överensstämma med kraven, ska välfärdsområdets räddningsmyndighet meddela ett föreläggande enligt 81 § att avhjälpa brister. Myndigheten kan då också ställa särskilda säkerhetskrav enligt 82 §.

På basis av den utredning om utrymningssäkerheten som upprättats av Korsmalms Vårdhems verksamhetsidkare, den bedömning av utredningen som gjorts i enlighet med 20 § i räddningslagen (20.7.2016 / protokoll 24 707) och det utrymningstest som gjorts som en del av bedömningsprocessen (24.1.2018 / protokoll 27 185) klarar de boende vid objektet inte av att vid en eldsvåda utrymma byggnaden självständigt, och personalen hinner inte rädda dem inom den tid som står till förfogande för säker utrymning. Förbättrandet av utrymningssäkerheten har således varit aktuell vid enheten i fråga ända sedan 2016 (bilaga 2 innehåller mera detaljerade uppgifter om processen med att handlägga ärendet i fråga).

Anskaffning och installation av en automatisk släckanläggning som en åtgärd som förbättrar utrymningssäkerheten bygger på verksamhetsidkarens plan för genomförande av utrymningssäkerhet i enlighet med 20 § i räddningslagen för vilket räddningsmyndigheten genom sitt beslut (18.9.2018 / 28 140) har fastställt en tidsfrist, som stegvis har förlängts från den ursprungliga 31.12.2021 till 31.12.2023. Försummelsen av räddningsmyndighetens åläggande om korrigering uppdagades på grundval av en utredningsbegäran skickad av räddningsmyndigheten (30.11.2023 / 39 006). Verksamhetsidkaren hade möjlighet ända till 15.2.2024 att svara på begäran.

Partens bemötande

Parten har inte lämnat in någon utredning eller förklaring inom utsatt tid för hörandet.

Beslutsförslag

Föredragande

Peter Johansson, pelastusjohtaja /räddningsdirektör, peter.johansson@itauusimaa.fi

Nämnden för beredskap och säkerhet konstaterar som välfärdsområdets räddningsmyndighet att huvudförpliktelsen i anslutning till kravet angående utrymningssäkerhet i överensstämmelse med 18 § i räddningslagen alltjämt är i kraft i fråga om Korsmalmin Hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb.

Arrangemangen gällande utrymningssäkerhet ska fås att vara i överensstämmelse med den nivå som avses i 18 § i räddningslagen, vilket ska ske genom installation av en automatisk släckanläggning i byggnaden, som en åtgärd i enlighet med planen för genomförande av utrymningssäkerheten. Nämnden förenar huvudförpliktelsen med ett fast vite på 125 000 euro (hundratjugofem tusen euro) och förelägger parten en tidsfrist fram till 28.2.2025, då huvudförpliktelsen ska vara uppfylld.

Vitet föreläggs verksamhetsidkaren Korsmalmin Hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb. Ifall huvudförpliktelsen uppfylls inom utsatt tid, utdöms vitet inte. Ifall huvudförpliktelsen inte uppfyllts senast 28.2.2025, utdöms vitet.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdes Nämnd för beredskap och säkerhet som välfärdsområdets räddningsmyndighet i frågan enligt följande:

Huvudförpliktelsen i anslutning till kravet angående utrymningssäkerhet i överensstämmelse med 18 § i räddningslagen är alltjämt i kraft i fråga om Korsmalmin Hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb.

Arrangemangen gällande utrymningssäkerhet ska fås att vara i överensstämmelse med den nivå som avses i 18 § i räddningslagen, vilket ska ske genom installation av en automatisk släckanläggning i byggnaden, som en åtgärd i enlighet med planen för genomförande av utrymningssäkerheten. Nämnden förenar huvudförpliktelsen med ett fast vite på 125 000 euro (hundratjugofem tusen euro) och förelägger parten en tidsfrist fram till 28.2.2025, då huvudförpliktelsen ska vara uppfylld.

Vitet föreläggs verksamhetsidkaren Korsmalmin Hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb. Ifall huvudförpliktelsen uppfylls inom utsatt tid, utdöms vitet inte. Ifall huvudförpliktelsen inte uppfyllts senast 28.2.2025, utdöms vitet.

Beredare

  • Ari Päivärinta, vs. riskienhallintapäällikkö /tf. riskhanteringschef, ari.paivarinta@itauusimaa.fi

Beskrivning

Nämnden för beredskap och säkerhet vid Östra Nylands välfärdsområde har som välfärdsområdets räddningsmyndighet genom sitt beslut 14.5.2024 34 § förlagt ett vite till verksamhetsutövaren vid Korsmalmin hoitokoti Ky – Korsmalms vårdhem Kb, gällande arrangemangen för utrymningssäkerhet i verksamhetsutövarens vårdhem, på adressen Sanatorievägen 71, Lappträsk. Vite förelades för huvudförpliktelsen, enligt vilken verksamhetsutövaren bör få arrangemangen för utrymningssäkerhet i vårdhemmet att överensstämma med den nivå som avses i 18 § i räddningslagen. Detta ska ske senast 28.2.2025 genom att installera en automatisk släckanläggning i byggnaden i enlighet med verksamhetsutövarens plan för genomförande av utrymningssäkerhet. Vitet fastställdes till 125 000 euro om huvudförpliktelsen inte iakttas.

En automatisk släckanläggning har nu installerats i verksamhetsutövarens vårdhem på adressen Sanatorievägen 71, Lappträsk, för att förbättra utrymningssäkerheten. Ett auktoriserat kontrollorgan utförde 6.2.2025 en certifieringsbesiktning av den automatiska släckanläggningen. Räddningsverket i Östra Nyland har mottagit per e-post 31.3.2025 ett protokoll över certifieringsbesiktningen. Enligt kontrollorganets protokoll över certifieringsbesiktningen uppfyller anläggningen de krav som ställs på den när de brister som upptäckts vid besiktningen har åtgärdats. Räddningsverket har 7.4.2025 per e-post fått en utredning av företaget som installerade släckanläggningen om åtgärdandet av de brister som upptäckts vid certifieringsbesiktningen och om nuläget. Enligt utredningen har en del av bristerna åtgärdats och en reparationsplan har presenterats för de brister som fortfarande finns. De kommer att utredas och åtgärdas så snart som möjligt. Trots bristerna fungerar anläggningen och kan användas, och de brister som ännu repareras är till sin natur sådana att reparationsåtgärderna kan övervakas och verifieras i samband med byggnadens normala periodiska tillsyn.

I själva verket har verksamhetsutövaren inte lämnat en utredning i ärendet, men kontrollorganets protokoll över besiktningen och den utredning som släckanläggningens installationsföretag har lämnat kan konstateras vara tillräckliga.

Beslutsförslag

Föredragande

  • Tomi Pursiainen, riskienhallintapäällikkö /riskhanteringschef, tomi.pursiainen@itauusimaa.fi

Som räddningsmyndighet för välfärdsområdet konstaterar Nämnden för beredskap och säkerhet för Östra Nylands välfärdsområde att verksamhetsutövaren Korsmalmin hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb har iakttagit 34 § i huvudförpliktelsen i nämndens beslut 14.5.2025 och att det i Korsmalms vårdhem i enlighet med huvudförpliktelsen har installerats en automatisk släckanläggning för att få utrymningssäkerheten att motsvara nivån för utrymningssäkerhetskravet i 18 § i räddningslagen.

Nämnden för beredskap och säkerhet konstaterar att en åtgärd enligt huvudförpliktelsen har vidtagits och beslutar avstå från processen med förvaltningstvångsmedel och det förelagda vitet förfaller.

De brister som upptäckts vid anläggningens certifieringsbesiktning bör åtgärdas så snart som möjligt och en utredning om reparationsåtgärderna ska läggas fram för räddningsverket i samband med byggnadens periodiska tillsyn 2025.

Beslut

Som räddningsmyndighet för välfärdsområdet konstaterde Nämnden för beredskap och säkerhet för Östra Nylands välfärdsområde att verksamhetsutövaren Korsmalmin hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb har iakttagit 34 § i huvudförpliktelsen i nämndens beslut 14.5.2025 och att det i Korsmalms vårdhem i enlighet med huvudförpliktelsen har installerats en automatisk släckanläggning för att få utrymningssäkerheten att motsvara nivån för utrymningssäkerhetskravet i 18 § i räddningslagen.

Nämnden för beredskap och säkerhet konstaterade att en åtgärd enligt huvudförpliktelsen har vidtagits och beslutade avstå från processen med förvaltningstvångsmedel och det förelagda vitet förfaller.

De brister som upptäckts vid anläggningens certifieringsbesiktning bör åtgärdas så snart som möjligt och en utredning om reparationsåtgärderna ska läggas fram för räddningsverket i samband med byggnadens periodiska tillsyn 2025.

Inform

Korsmalmin hoitokoti Ky – Korsmalms Vårdhem Kb

Sökande av ändring

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimistoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Varautuminen ja turvallisuus - lautakunta.

 

Toimiston yhteystiedot:

Varautuminen ja turvallisuus - lautakunta

Ruiskumestarinkatu 2, 06100 Porvoo

kirjaamo@itauusimaa.fi

Puhelinnumero: 020 1111 400

Toimiston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

 

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimistosta.