Nationalspråksnämnden, möte 15-04-2025

Dagordningen är verifierad

§ 12 Nationalspråksnämndens utlåtande om jämställdhetsplan och plan för likabehandling för Östra Nylands välfärdsområde 2025–2026

IUHVADno-2025-412

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
förvaltningsdirektör Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
planerare Melissa Tuomala
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Enligt diskrimineringslagen är myndigheter, privata aktörer som sköter offentliga förvaltningsuppgifter, utbildningsanordnare och arbetsgivare skyldiga att utvärdera och främja likabehandling i sin verksamhet. Dessa aktörer ska utarbeta en funktionell likabehandlingsplan (konkreta åtgärder för att främja likabehandling) och en likabehandlingsplan för arbetsgivare (utveckla bl.a. arbetsförhållanden och urvalsprocesser för personal).

Enligt lagen om jämställdhet ska arbetsgivare målmedvetet och systematiskt förebygga diskriminering på grund av könsidentitet eller könsuttryck. Denna skyldighet ska beaktas när man utarbetar jämställdhetsplaner och fattar beslut om åtgärder som främjar jämställdhet. Om antalet anställda som en arbetsgivare har i sin tjänst regelbundet är minst 30, måste arbetsgivaren minst vartannat år utarbeta en jämställdhetsplan som i synnerhet rör lönesättning och andra anställningsvillkor, enligt vilken man förverkligar åtgärder som främjar jämställdheten.

Man kan utarbeta jämställdhetsplanen tillsammans med likabehandlingsplanen.

Välfärdsområdets första plan för jämställdhet och likabehandling har utarbetats som ett samarbete mellan den allmänna förvaltningen och personalförvaltningen. Man har begärt utlåtanden om planens utkast av organisationens olika ledningsgrupper, speciellt av social- och hälsovårdens ledningsgrupp. Planen har presenterats på samarbetsorganets sammanträde 27.2.2025.

Det finns två delar i planen för jämställdhet och likabehandling, jämställdhet och likabehandling i social- och hälsovårdens tjänster (den s.k. funktionella delen) samt jämställdhet och likabehandling inom organisationen (den s.k. arbetsgivarens del). I båda delarna ingår utvecklingsobjekt, åtgärder och mätare kopplade till dessa samt ansvariga parter.

Räddningsväsendet har en egen plan för jämställdhet och likabehandling, som uppdateras efter att välfärdsområdets plan har godkänts.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna planen för jämställdhet och likabehandling för kännedom, och begära utlåtanden om planen av påverkansorganen samt nämnden för ordnande av tjänster, nämnden för utveckling och samarbete, nämnden för beredskap och säkerhet och nationalspråksnämnden före 25.4.2025.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att anteckna planen för jämställdhet och likabehandling för kännedom, och begära utlåtanden om planen av påverkansorganen samt nämnden för ordnande av tjänster, nämnden för utveckling och samarbete, nämnden för beredskap och säkerhet och nationalspråksnämnden före 25.4.2025.

Beskrivning

Beredning och ytterligare information: 
förvaltningsdirektör Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdesstyrelsen har bett nationalspråksnämnden ge sitt utlåtande om jämställdhets- och likabehandlingsplanen senast den 25 april 2025.    

Beskrivning förslag

Förvaltningsdirektören: 

Nationalspråksnämnden för Östra Nylands välfärdsområde uttalar sig enligt följande:    

Nämnden kommenterar planen för jämställdhet och likabehandling ur den synvinkeln vilka dess uppgifter är enligt välfärdsområdeslagen samt förvaltningsstadgan för välfärdsområdet. Nationalspråksnämnden har bl.a. till uppgift att utreda, bedöma och utlåta sig om hur välfärdsområdesfullmäktiges beslut påverkar förverkligandet av språkliga rättigheter i praktiken.

Nämnden konstaterar att bl.a. språklagen föreskriver vilken typ av språklig service som myndigheten ska erbjuda, och diskriminering på grund av språk förbjuds i diskrimineringslagen. Invånarna i välfärdsområdet ska alltså ha rätt enligt språklagen att bland annat uträtta ärenden hos myndigheten på båda nationalspråken.

Enligt välfärdsområdesstrategin får kunderna service på finska och svenska. Enligt strategin är likabehandling ett av välfärdsområdets värden, och värdet i fråga har öppnats upp i strategin på följande sätt: ”Vi ser till att kunderna får de tjänster de behöver i olika livsskeden på ett jämlikt sätt inom hela välfärdsområdet. Tjänsterna tryggas på de båda inhemska språken.”

I utvecklingsobjekten och åtgärderna i jämställdhets- och likabehandlingsplanen nämns tvåspråkigheten. När det gäller tvåspråkighetens utvecklingsobjekt hänvisar man till de mål, mätare och ansvariga parter i tvåspråkighetsprogrammet som godkänts av välfärdsområdesfullmäktige. Detta är ändamålsenligt, eftersom det är bra att koncentrera frågor kring tvåspråkigheten i välfärdsområdet till ett enda dokument.

Nämnden anser att det också är viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv att nämna lättläst som ett eget utvecklingsobjekt. Symbolen för lättläst som beviljats välfärdsområdet ska säkerställas även i fortsättningen. 

Utöver lagar, välfärdsområdesstrategi och olika program som utarbetats inom välfärdsområdet är det bra att jämställdhet och likabehandling granskas inom välfärdsområdet ur såväl organisationens/kundernas som arbetsgivarens/personalens perspektiv. Programmet är konkret med olika mål och ansvarsinstanser. 

Nämnden anser att jämställdhets- och likabehandlingsplanen 2025-2026 är ett bra verktyg för att uppnå de uppställda målen.