Nämnden för beredskap och säkerhet, möte 21-03-2023

Protokollet är granskat

§ 3 Närvaro vid sammanträden som hålls av nämnden för beredskap och säkerhet

IUHVADno-2023-79

Beredare

  • Marjut Helske, hallintopäällikkö /förvaltningschef, marjut.helske@itauusimaa.fi

Beskrivning

Det bestäms i 150 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde att, utöver nämndens ledamöter och föredraganden, välfärdsområdesstyrelsens ordförande och välfärdsområdesdirektören har rätt att närvara och yttra sig vid nämndens sammanträden.

Det bestäms i 151 § i förvaltningsstadgan att välfärdsområdesstyrelsen kan förordna en ledamot att företräda välfärdsområdesstyrelsen vid nämndens sammanträden. Välfärdsområdesstyrelsen har redan förordnat en ledamot till sin företrädare vid de sammanträden som hålls av nämnden för beredskap och säkerhet.

Påverkansorgan som anges i förvaltningsstadgan är ungdomsfullmäktige, äldrerådet och rådet för personer med funktionsnedsättning. Enligt 112 § i förvaltningsstadgan kan de utse en representant vid nämndens sammanträden, och den representant som har förordnats har då närvaro- och yttranderätt. Sådana förordnanden har ännu inte gjorts.

Organet bestämmer självt huruvida det beviljar andra personer närvaro- och yttranderätt.

Vid de sammanträden som hålls av nämnden för beredskap och säkerhet borde också ansvarsområdescheferna alltid vara närvarande: räddningschefen, riskhanteringschefen, akutvårdschefen och förvaltningschefen.

Beslutsförslag

Föredragande

  • Peter Johansson, pelastusjohtaja /räddningsdirektör, peter.johansson@itauusimaa.fi

Nämnden beslutar att räddningsverkets ansvarsområdeschefer alltid ska vara närvarande med yttranderätt vid nämndens sammanträden.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdes nämnden för beredskap och säkerhet beslutade enhälligt att räddningsverkets ansvarsområdeschefer och en kommunikationssakkunnig ska vara närvarande med yttranderätt vid nämndens sammanträden.

Möte hantering

Föredragaren ändrade sitt förslag enligt följande:

Nämnden beslutar att räddningsverkets ansvarsområdeschefer och en kommunikationssakkunnig ska vara närvarande med yttranderätt vid nämndens sammanträden.


Sökande av ändring

 

Anvisning för besvärsanvisning

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • kommunmedlemmar.

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Borgå stads registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En kommunmedlem anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos nämnden för beredskap och säkerhet.

Byråns kontaktinformation:

Post- och besöksadress:

Regionala räddningsnämnden

Sprutmästaregatan 2, 06100 Borgå

E-postadress: kirjaamo[at)itauusimaa.fi
Telefonnummer   020 1111 400

 

Byrån är öppen måndag–fredag kl. 9-16.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

 

I omprövningsbegäran ska uppges:

 

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Regionala räddningsverket.