Välfärdsområdesstyrelsen, möte 13-06-2024

Protokollet är granskat

§ 156 Begäran om omprövning i ett ärende som gäller återkrav av lön

IUHVADno-2024-1953

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Anu Rautiainen, personaldirektör
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Till välfärdsområdets registratorskontor har 23.5.2024 inkommit en begäran om omprövning som gäller personaldirektörens beslut IUHVADno-2024-1953 (§ 10) om återkrav av för stor lönesumma som betalats ut. Begäran om omprövning föreligger som bilaga.

I 139 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) föreskrivs om förfarandet vid begäran om omprövning. Den som är missnöjd med ett beslut av välfärdsområdesstyrelsen, en nämnd eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem får begära omprövning av beslutet. Begäran om omprövning ska behandlas skyndsamt. Omprövning av ett beslut av välfärdsområdesstyrelsen, en nämnd eller deras sektioner eller en underlydande myndighet begärs hos organet i fråga.

Det beslut som begäran om omprövning gäller har tillställts den som framställt begäran om omprövning från ärendehanteringssystemet 13.5.2024. Begäran om omprövning har inkommit till välfärdsområdets registratorskontor inom utsatt tid för begäran om omprövning och ska därigenom tas upp till behandling.

Då välfärdsområdesstyrelsen behandlar begäran om omprövning är den bunden av de laglighets- och ändamålsenlighetsyrkanden som framställts i begäran om omprövning. Välfärdsområdesstyrelsen kan följaktligen inte behandla ärendet i egenskap av ärende angående omprövningsbegäran ur en vidare synvinkel än så.

Vid behandlingen av ärendet ska välfärdsområdesstyrelsen bedöma juridiska fel som anförs i begäran om omprövning och bedöma de ändamålsenlighetsgrunder som anförs i begäran om omprövning.

Efter att ha upptagit ärendet angående begäran om omprövning till behandling kan välfärdsområdesstyrelsen ändra det förvaltningsbeslut som fattats, upphäva förvaltningsbeslutet eller avslå begäran om omprövning.

Yrkande som framförs av den som framställt begäran om omprövning:

Den som framställt begäran om omprövning yrkar att välfärdsområdet i vederbörandes fall avstår från åläggandet av betalningsskyldighet. Personen motiverar sitt krav med att personen enligt sin egen skriftliga utsaga ”själv har sörjt för mitt eget ansvar, diskuterat arbetstidsprocenten med chefen och utgått från att ärendet slutförs genom chefens försorg ...”. De detaljerade motiveringarna framgår av den bifogade begäran om omprövning.

Juridiska fel anförda i begäran om omprövning:

Den som framställt begäran om omprövning har inte anfört juridiska fel i begäran om omprövning.

Ändamålsenlighetsgrunder anförda i begäran om omprövning:

Den som framställt begäran om omprövning frågar i sin begäran om omprövning ”Om det är jag som i detta skede ska ansvara för att chefen inte har informerat löneadministrationen om min arbetstidsprocent, trots att arbetsskiftslistorna som jag har fått har gjorts i enlighet med 80 procent?”.

I sin begäran om omprövning konstaterar den som framställt omprövningsbegäran som ett faktum sig ha fått för mycket lön under tiden 1.1–30.4.2024. Personen konstaterar sig aldrig ha kommit på tanken att det är något fel med löneutbetalningen.

Behandling av ärendet: 

Enligt lagen får lön eller beloppet av annan ekonomisk förmån som härrör från en anställning och som utbetalts utan grund återkrävas. Det gäller både anställda i arbetsavtalsförhållande (2 kap. 17 § i arbetsavtalslagen) och anställda i tjänsteförhållande (56 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden).

Lön som utbetalats utan grund är en förmån som löntagaren erhållit grundlöst och som återkrävs. Arbetsgivaren har rätt att återkräva en för stor lön som betalats ut (så kallad ogrundad förmån) oavsett var eller av vem felet har begåtts. Arbetsgivaren ska dessutom sörja för att felen i lönebetalningen korrigeras också i Skatteförvaltningens inkomstregister.

I fall av ett pågående anställningsförhållande strävar man efter att ta ut överbetalningen från inkomsttagarens nettolön. I en situation där anställningsförhållandet har avslutats, såsom i fråga om den person som framställt begäran om omprövning, skickar arbetsgivaren en räkning till inkomsttagaren. Ifall summan är stor, kan arbetsgivaren och den anställde komma överens om jämkning av återbetalningstiden.

I arbetsavtalslagen har arbetsgivarens kvittningsrätt begränsats. Avsikten med den begränsning som gäller utmätning av lön är att trygga arbetstagarens minimiutkomst. Enligt lagen får arbetsgivaren inte kvitta arbetstagarens lönefordran med motfordran till den del lönen enligt utsökningsbalken (705/2007) är undantagen från utmätning.

Den för stora lön som betalats till den som framställt begäran om omprövning uppgår till 2 473,29 euro. Orsaken till att en alltför stor summa betalats ut är att uppgiften om partiell vårdledighet har saknats i löneadministrationens uppgifter.

Även om avsaknaden av uppgiften om frånvaro uppenbart är ett fel som arbetsgivaren har begått, och i sig ett klandervärt fel, så inverkar denna omständighet inte på arbetsgivarens rätt att återkräva lön som betalats till ett för stort belopp. I rättsfall har det slagits fast att arbetsgivarens rätt att återkräva lön inte heller påverkas av om den anställde själv har lagt märke till förekomsten av extra lön (t.ex. HFD:s avgörande 19.11.2018/5349).

 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen avslår begäran om omprövning.

Motivering: Då de laglighets- och ändamålsenlighetsgrunder som anförts i begäran om omprövning prövats, har det inte framkommit några sådana grunder med stöd av vilka omprövningsbegäran borde bifallas eller beslutet borde upphävas.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade avslå begäran om omprövning.

Motivering: Då de laglighets-​ och ändamålsenlighetsgrunder som anförts i begäran om omprövning prövats,​ har det inte framkommit några sådana grunder med stöd av vilka omprövningsbegäran borde bifallas eller beslutet borde upphävas.

Bilagor

Kompletterande material


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).