Välfärdsområdesfullmäktige, möte 22-10-2024

Protokollet är granskat

§ 83 Regional elevvårdsplan 2024–2025

IUHVADno-2024-2223

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdet ska tillsammans med kommunerna inom sitt område bilda en regional samarbetsgrupp för elevhälsa, och i den ska alla utbildningsanordnare i området vara representerade. I samarbetsgruppen ska det dessutom ingå representanter för föräldrar eller vårdnadshavare till minderåriga och för de studerande, representanter för de anställda inom elevhälsan samt vid behov andra samarbetsparter.

Samarbetsgruppen är ett samarbetsorgan för välfärdsområdet och utbildningsanordnare som är verksamma inom dess område. Den har till uppgift att bereda en regional elevhälsoplan för välfärdsområdesfullmäktige och att följa genomförandet av planen. Dessutom har samarbetsgruppen till uppgift att säkerställa genomförandet av den regionala elevhälsoplanen samt genomförandet av samarbetet mellan elevhälsotjänsterna, utbildningsanordnarna, social- och hälsovårdstjänsterna och andra behövliga tjänster. Samarbetsgruppen behandlar frågor som gäller samarbetet inom elevhälsan mellan välfärdsområdet och utbildningsanordnare som är verksamma inom dess område.

I den regionala samarbetsgruppen för elevhälsa inom ett tvåspråkigt välfärdsområde ska båda nationalspråken vara representerade.

För ordnandet av de elevhälsotjänster som ett välfärdsområde ansvarar för ska välfärdsområdet för varje fullmäktigeperiod ha en regional elevhälsoplan. Planen godkänns av välfärdsområdesfullmäktige och ska ses över vid behov.

Den regionala elevhälsoplanen grundar sig på de elevhälsoplaner som utarbetats av utbildningsanordnare inom välfärdsområdets område, och den ska innehålla målen och de centrala principerna för det regionala genomförandet av elevhälsotjänsterna. Planen fastställer samarbetet mellan välfärdsområdet och utbildningsanordnarna för genomförandet av den samlade elevhälsan. I planen ska dessutom ingå sådana uppskattningar av det totala behovet av elevhälsotjänster som framgår av de elevhälsoplaner som utarbetats av utbildningsanordnare inom välfärdsområdets område samt andra eventuella behövliga åtgärder, en plan för fördelningen av elevhälsotjänsternas resurser samt åtgärder för att genomföra och följa upp den regionala elevhälsoplanen.

I den regionala elevhälsoplanen ska tillgodoseendet av de studerandes språkliga rättigheter i elevhälsotjänsterna beaktas.

Elevhälsoplanen ska fogas till den regionala välfärdsplan för barn och unga som avses i 12 § 3 mom. i barnskyddslagen.

I utarbetandet av den regionala elevvårdsplanen har deltagit: ledande kuratorn Nina Böhls-Nybonn, överläkaren inom preventiv vård Tanja Eklöf, ansvariga hälsovårdaren Mareena Forsström, direktören för socialt arbete Hanna Kaunisto, tf ledande psykologen Leila Korhonen, ansvarsområdesdirektör Ilona Koskenniemi, specialexperten Minna Mattila, ansvariga hälsovårdaren Satu Pulkkinen, tf serviceansvariga Rauni Pääkkönen, tf serviceansvariga Matilda Sjöblom, specialexperten Laura Rosenberg, tf serviceansvariga Tina Sihvo, utvecklingschef Heli Sjöblom.

Representanter för utbildningsanordnarna har varit: Kaija Impola-Peltomaa (Askola), Pia Kokko (Lappträsk), Ann-Mari Koivula (Lappträsk), Kirsi Kinnunen (Lovisa), Timo Tenhunen (Lovisa), Vesa Karjalainen (Mörskom), Minna Öhman (Borgå), Anne Smolander (Borgå), Marja Laurila (Pukkila), Anne Salmela (Sibbo), Anja Leino (Careeria), Anne Lehtinen (Careeria), Catharina Grönqvist (Prakticum), Teemu Helkamäki (Fredrika-koulu), Katja Uotila (Live-säätiö), Ann-May Pitkäkangas (Optima), Annamari Leinonen (Keuda), Erja Kärnä (Keuda).

Vårdnadshavarna har representerats av Marika Salomaa och studerandena av Tiia Åhl och Tristan Lindholm.

Utlåtanden om den regionala elevhälsoplan för Östra Nylands välfärdsområde som är under behandling har begärts av ungdomsfullmäktige och rådet för personer med funktionsnedsättning. 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster godkänner den regionala elevhälsoplanen och vidarebefordrar den till styrelsen och fullmäktige för behandling.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt godkänna den regionala elevhälsoplanen och vidarebefordrar den till områdesstyrelsen och områdesfullmäktige för behandling.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner den regionala elevvårdsplanen 2024–2025.  

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner den regionala elevvårdsplanen 2024–2025. 

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektör (familje-​ och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen: 

Välfärdsområdesfullmäktige godkänner den regionala elevvårdsplanen 2024–2025.  

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige godkände den regionala elevvårdsplanen 2024–2025.


Sökande av ändring

Besvärsanvisning (Välfärdsområdesbesvär)

Ändring kan sökas skriftligt genom välfärdsområdesbesvär.

Besvärstid

Välfärdsområdesbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. Besvären ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast under besvärstidens sista dag innan besvärsmyndigheten stänger. En part anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje (3) dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas. En medlemskommun och en kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet. Dagen för delfåendet räknas inte med i besvärstiden. Om den sista dagen för att anföra besvär infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får besvär anföras den första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Välfärdsområdesbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i oriktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
  • beslutet annars strider mot lag

 

Den som anför besvär ska presentera besvärsgrunderna innan besvärstiden löper ut.

Besvärsmyndighet

Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen 5, 00520 Helsingfors

helsinki.hao(at)oikeus.fi

Obs, när du skickar e-post, ersätt at med @.

Besvär kan också anföras hos förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Besvärens form och innehåll

Besvären ska anföras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form. I besvären ska följande anges:

  1. det beslut i vilket ändring söks (det överklagade beslutet),
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena),
  3. grunderna för yrkandena,
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

 

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också den personens kontaktuppgifter uppges. Om kontaktuppgifterna ändras medan besvären är anhängiga, ska de nya uppgifterna meddelas förvaltningsdomstolen utan dröjsmål. I besvären ska också uppges postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

Till besvären ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning,
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa,
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.

 

Rättegångsavgift

Hos den som inleder ett ärende som gäller ändringssökande tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos: E-postadressen: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Öppettider för registraturen: mån – fre kl. 9.00-15.00