Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 1.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Myrskylän ja Pukkilan väestön suun terveydenhuollon toiminta loppuvuonna 2023

IUHVADno-2023-4065

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
Ylihammaslääkäri Sari Holmberg
Vastuualuejohtaja, terveyspalvelut Carita Schröder
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on erittäin haastavaa saada järjestettyä suun terveydenhuollon palveluita Myrskylän ja Pukkilan hammashoitoloihin. Vuoden ajan jatkunut omien työntekijöiden rekrytointi ei ole edelleenkään onnistunut. Ostopalvelunakaan henkilökuntaa ei ole ollut helppoa saada. Toimipisteissä työskennellään ilman oman ammattikunnan edustajaa ja yksintyöskentely tekee työstä haastavaa. Toiminta pienissä yksiköissä on myös kovin haavoittuvaista. Lisäksi vanhoilla hoitokoneilla ja välineillä työskentely on niin fyysisesti kuormittavaa, että useampi vuokrafirmojen kautta työskennellyt ei ole halunnut jatkaa enää sopimusta, vaikka hyvinvointialue on sitä ehdottanut.

Nyt syksyllä, kun ostopalvelunakaan ei saatu palvelua ostettua, Askolan suun terveydenhuollon kaksi hammaslääkäriä ovat käyneet työpareineen vuorotellen toimipisteissä. He ovat kohdanneet samat haasteet esimerkiksi hoitokoneiden kanssa eivätkä enää joulukuussa suostu työskentelemään noissa toimipisteissä. Tämä ratkaisu on luonnollisesti vähentänyt Askolan toimipisteen resursseja mutta niitä on pystytty paikkaamaan hammaslääkäriopiskelijalla, joka on ollut määräaikaisessa käytännön harjoittelussa.

On ollut erittäin hienoa, että Askolan suun terveydenhuollon henkilökunta on joustanut ja jakanut käytössä olevaa resurssia myös näihin toimipisteisiin mutta nyt loppuvuonna tämä ei enää onnistu. Itäisellä alueella sijaitsevasta Loviisan suun terveydenhuollosta ei myöskään pystytä sijaistamaan kyseisissä yksiköissä, sillä sieltä puuttuu tällä hetkellä useampi hammaslääkäri. Valitettavasti joulukuussa Myrskylän ja Pukkilan alueella asuville pystytään tarjoamaan vain kiireellinen hammashoito. Kiireellinen hammashoito pystytään hoitamaan Askolan toimipisteessä. Aiemminkaan kiireellistä hammashoitoa on hyvin harvoin saanut Myrskylän ja Pukkilan sivutoimipisteissä, vaan ne ovat keskittyneet enemmän ajanvarauksella hoidettavaan suun terveydenhuoltoon eli toimintatapa on jo ennestään tuttu kuntalaisille.

Loppuvuoden aikana selvitetään vaihtoehtoja järjestää kyseiset palvelut Myrskylän ja Pukkilan asukkaille vuoden 2024 aikana.

Ehdotus

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta merkitsee tiedoksi, että suun terveydenhuollon toiminta keskitetään Myrskylän ja Pukkilan toimipisteistä joulukuun 2023 ajaksi Askolan terveysasemalle.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta merkitsi tiedoksi, että suun terveydenhuollon toiminta keskitetään Myrskylän ja Pukkilan toimipisteistä joulukuun 2023 ajaksi Askolan terveysasemalle.

Kokouskäsittely

Merkitään pöytäkirjaan, että pykälän §128 käsittelyn aikana jäsen Tero Suominen saapui kokoukseen klo 09.31.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.