Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen
talousjohtaja Minna Sevón
laskentapäällikkö Annette Povenius
vastuualuejohtajat Ilona Koskenniemi, Kirsi Oksanen ja Carita Schröder
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Perustelut
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 75 §:n mukaan aluehallitus hyväksyy suunnittelukehykset ja talousarvion laadintaohjeet. Taloussuunnitelmakehys vuosille 2024 – 2026 on hyväksytty aluehallituksen kokouksessa 31.8.2023 § 214 ja lähetetty lautakunnille ja toimialoille liitteen mukaisesti. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 27 §:n mukaan Palveluiden järjestäminen- lautakunta vastaa esityksen tekemisestä sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelutuotantoa koskevasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä investointisuunnitelmasta hyvinvointialueen aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle.
Hyvinvointialuelain (611/2021) mukaan aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jota se noudattaa toiminnassaan ja taloudenhallinnassaan (§ 115). Talousarvioon lukeutuu investointisuunnitelma sekä taloussuunnitelma vähintään kolmeksi vuodeksi, joista talousarviovuosi on ensimmäinen. Talousarvio ottaa lukuun toiminnan edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä osoittaa, miten rahoitustarve katetaan ilman pitkäaikaista lainaa. Suunnitelman on oltava tasapainoinen tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taseeseen mahdollisesti kertynyt alijäämä tulee kattaa kahdessa vuodessa tilinpäätöksen vahvistamisvuoden päättymisestä.
Toimialan perustehtävä ja palvelutoiminnan kuvaus
Itä-Uudenmaan sosiaali- ja terveystoimen perustehtävänä on tuottaa sosiaali- ja terveystoimen palvelut alueen asukkaille lakien, asetusten ja ohjeiden mukaisesti laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. HUS-yhtymä tuottaa erikoissairaanhoidon palvelut HUS järjestämissopimuksen perusteella.
Itä-Uudenmaan sosiaali- ja terveystoimen tuottamien palvelujen saatavuus ja taso perustuu lainsäädäntöön ja palvelustrategiaan sekä tuottavuusohjelman painotuksiin. Sosiaali- ja terveystoimen palveluiden toimeenpanon kehittämiskärjet määritellään vastuualueiden toimintasuunnitelmissa ja eri hankkeiden avulla.
Toimialan keskeiset tavoitteet sekä strategiset painopisteet toimintasuunnitelmakaudella 2024-2027
Sosiaali- ja terveyspalveluita otetaan osittain vielä haltuun vuonna 2024, tavoitteena laadukkaat ja riittävät palvelut, jotka saavutetaan helposti ja tuotetaan kustannustehokkaasti. Digitaalisia palveluita ja tietoa hyödynnetään palveluita tuottaessa. Palveluiden painopistettä siirretään raskaammista palveluista kohti ennaltaehkäiseviä palveluja. Palveluiden tuottamisessa reunaehtoja määrittää myös lainsäädännön eri henkilöstömitoitukset ja hoitoon pääsyn määräajat.
Keskeisenä tavoitteena pidetään myös tasokasta johtamista, joka on hallittua, läpinäkyvää ja ennustettavaa. Sosiaali- ja terveystoimen arvokkaimpana resurssina on henkilöstö, jonka saatavuudesta, osaamisesta ja jaksamisesta on pidettävä huolta.
Riskien arviointi
- Suurimpina riskeinä Itä-Uudenmaan sosiaali- ja terveystoimen toiminnalle arvioidaan olevan rahoitus ja henkilöstön saatavuus.
- Syksyllä 2023 henkilöstöä puuttui keskimäärin yli 200 työntekijää. Rekrytointivaikeuksia on erityisesti hoito- ja hoiva-alan henkilöstöstä, lääkäreistä, sosiaalityöntekiiöistä ja psykologeista. Puuttuva henkilöstö on osittain korvattu ostohenkilöstön voimin ja tämä aiheuttaa suuren taloudellisen riskin. Henkilöstön mitoitusta määrittää lainsäädäntö ja sen toteuttamista seurataan useammalta taholta tiiviisti.
- Erikoissairaanhoidon rahoitus HUS järjestämissopimuksen perusteella on laadittu HUS yhtymäkokouksessa 15.6.23 sovitun esityksen mukaisesti. Mikäli ko rahoitukseen tulee muutoksia tällä on suuret vaikutukset soten talousarvioon.
Esitys vuoden 2024 talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2024 - 2026
Sosiaali- ja terveystoimen toimiala on valmistellut talousarvioesityksen vuodelle 2024 aluehallituksen 31.8.2024 päättämän kehyksen mukaiseksi. Talousarvioesityksen valmistelussa on tarkasteltu kriittisesti vuokratyövoiman käyttöä, joka vuoden 2023 ennusteen mukaan on ylittämässä talousarvion 11 miljoonalla eurolla. Toimialan tavoitteena on mahdollisimman pitkälle saada palvelutuotanto pyörimään oman henkilöstön voimin. Vuokratyövoiman käytön johtamiseen tullaan kiinnittämään erityistä huomiota vuonna 2024, että tiukkaan talousarviokehykseen on mahdollista päästä.
Suunnittelukehyksen työstämistä on jatkettu vastuualueiden johdon kanssa yhteistyössä ottaen huomioon lakisääteiset muutokset henkilömitoituksessa ja tunnistetut resurssikapeikot, kuluvan vuoden talousennusteen, asiakkaiden palvelutarpeen muutokset sekä kustannusten hintakehityksen.
Syksyllä hyväksyttävällä tuottavuusohjelmalla tavoitellaan sellaisia kehitystoimenpiteitä, joilla hyvinvointialueen tuottavuutta parannetaan tulevien vuosien aikana rahoituksen alijäämän kiinnikuromiseksi ja tulevaisuuden sote- ja pelastustoimen palvelujen turvaamiseksi sekä kehittämiseksi. Tuottavuusohjelman toimenpitein tulee saavuttaa merkittävää menojen kasvun hidastamista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, että toimenpiteet ehtivät kerryttää riittävää taloudellista hyötyä suunnittelukauden kuluessa. Vuosina 2025 – 2026 kustannuksia täytyy saada leikatuksi kolmella prosenttiyksiköllä, vaikka samanaikaisesti inflaatio kehittyy päinvastaiseen suuntaan. Toimintatuottoihin on vuoden 2024 talousarvioon tehty sallitut indeksikorotukset ja vuosille 2025 – 2026 2,5 %:n vuotuinen korotus.
Lisäpaineita Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin vuoden 2024 talousarvioiden valmisteluun luo HUS-yhtymän yhtymäkokouksen 15.6.2023 päättämä 52,1 miljoonaa euroa alhaisempi talousarviokehys vuodelle 2024 kuin mitä yhtymähallitus esitti. Lisäksi hyvinvointialueen oman henkilöstön rekrytointivaikeudet aiheuttanevat tulevinakin vuosina tarpeen ostopalveluiden ja vuokratyövoiman lisääntyneeseen käyttöön, jota myötä talouden tasapainottaminen saattaa vaarantua.
Ehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää: esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2024 talousarvioksi ulkoisen toimintakatteen, joka on nettona enintään - 336 926 milj. euroa ja taloussuunnitelman 2024 – 2026 liitteen mukaisesti.
Pykälä tarkastetaan heti.
Päätös
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti valtuuttaa sosiaali- ja terveysjohtajan tekemään tarvittaessa teknisiä muutoksia ja esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2024 talousarvioksi ulkoisen toimintakatteen, joka on nettona enintään - 336 926 milj. euroa ja taloussuunnitelman 2024 – 2026 liitteen mukaisesti.
Pykälä tarkastettiin heti.