Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta, kokous 21.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Talousarvio 2024 pelastustoimi

IUHVADno-2023-3277

Valmistelija

  • Minna Sevon, talousjohtaja/ekonomidirektör, minna.sevon@itauusimaa.fi

Perustelut

Hallintosääntö 27 § / Lautakuntien tehtävät

Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta tutustuu talousarvioesitykseen 2024.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 75 §:n mukaan aluehallitus hyväksyy suunnittelukehykset ja talousarvion laadintaohjeet. Taloussuunnitelmakehys vuosille 2024 – 2026 on hyväksytty aluehallituksen kokouksessa 31.8.2023 § 214 ja lähetetty lautakunnille ja toimialoille liitteen mukaisesti. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 27 §:n mukaan Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta vastaa esityksen tekemisestä pelastuslaitoksen palvelutuotantoa koskevasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä investointisuunnitelmasta hyvinvointialueen aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle.

Hyvinvointialuelain (611/2021) mukaan aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jota se noudattaa toiminnassaan ja taloudenhallinnassaan (§ 115). Talousarvioon lukeutuu investointisuunnitelma sekä taloussuunnitelma vähintään kolmeksi vuodeksi, joista talousarviovuosi on ensimmäinen. Talousarvio ottaa lukuun toiminnan edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä osoittaa, miten rahoitustarve katetaan ilman pitkäaikaista lainaa. Suunnitelman on oltava tasapainoinen tai ylijäämäinen viimeistään toisen talousarviovuotta seuraavan vuoden päättyessä. Taseeseen mahdollisesti kertynyt alijäämä tulee kattaa kahdessa vuodessa tilinpäätöksen vahvistamisvuoden päättymisestä.

Strategiset painopisteet vuosille 2024 - 2026

Valtakunnallisista strategisista tavoitteista ja alueellisista tarpeista on johdettu pelastuslaitoksen toimintaa ja palveluita ohjaavat konkreettisemmat tavoitteet. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen strategiset linjaukset vuosille 2024–2026, ovat palvelutasopäätöksessä todetut seuraavat tavoitteet:  

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen strategiset linjaukset vuosille 2024–2026: 

  • Itä-Uusimaa on turvallinen hyvinvointialue, jossa varaudutaan eri turvallisuustilanteisiin  
  • Itä-Uudenmaan pelastuslaitos huomioi toiminnassaan ympäristöstä nousevat tarpeet ja vastaa niihin yhdenvertaisella, tarkoituksenmukaisella ja laadukkaalla palvelulla  
  • Työntekijöiden työhyvinvointiin ja työkyvyn ylläpitämiseen panostetaan kaikessa pelastuslaitoksen toiminnassa  
  • Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on kriisinkestävä organisaatio, jonka jatkuvuus kaikissa oloissa on turvattu  
  • Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on muuntojoustava organisaatio, jonka toiminta on yhteisvastuullista  
  • Ihmisten arkielämän turvallisuutta edistetään monialaisesti panostamalla ihmisten omatoimiseen varautumiseen sekä parantamalla väestön turvallisuuden tunnetta 
  • Pelastuslaitos tuottaa HUS Yhtymän kanssa laaditun yhteistoimintasopimuksen mukaiset ensihoitopalvelut tehokkaasti, taloudellisesti ja laadukkaasti 

Keskeiset tavoitteet ja palvelujen kehittäminen vuonna 2024 

  • Tavoitteet vuodelle 2024 ovat palvelutasopäätöksessä päätetyt. Nostoina vuodelle 2024 ovat ensisijaisesti palvelujen tuottamisen varmistaminen annettujen taloudellisten raamien puitteissa siten, että palvelut täyttävät niille asetetut ulkoiset vaatimukset.  
  • Uudellamaalla tavoitteena on kehittää rauniopelastukseen soveltuvaa suorituskykyä, jota Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella ei vielä ole. Tämän tavoitteen saavuttaminen on pitkälti kiinni siitä, saammeko Euroopan sisäisen turvallisuuden rahastolta haettua rahoitusta. 
  • Pelastustoimen poikkeusolojen johtamisedellytysten varmistaminen on myös tavoite vuodelle 2024. Tämä tavoite tulisi saavuttaa vähintään tilapäisjärjestelyin. 

Esitys vuoden 2024 talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2024 - 2026

Pelastustoimen toimiala on valmistellut talousarvioesityksen vuodelle 2024 aluehallituksen 31.8.2024 päättämän kehyksen pohjalta. Aluehallituksen kehyspäätöksen jälkeen on ilmennyt, että ensihoitopalveluiden palvelutason varmistamiseen tehdyt henkilöstölisäykset eivät käytyjen neuvotteluiden pohjalta mahdollistuneet, joten sekä toimintakuluja että vastaavasti toimintatuottoja on näiltä osin alennettu. Lisäksi pelastustoimelle on kohdistettu henkilöstökuluihin eläkkeiden tasausmaksuja ja palkankorotuksia, joita kehysvaiheessa ei vielä ollut allokoitu toimialatasolle. Investoinneista on siirretty käyttötalouden puolelle eriä, jotka eivät täytä investointien kriteereitä. Kokonaisuudessaan toimialan talousarvioesitys vuodelle 2024 jää toimintatuottojen osalta noin 300 tuhatta euroa alemmalle tasolle ja toimintakulujen osalta noin 800 tuhatta euroa korkeammalle tasolle kuin hyväksytty kehys.

Syksyllä hyväksyttävällä tuottavuusohjelmalla tavoitellaan sellaisia kehitystoimenpiteitä, joilla hyvinvointialueen tuottavuutta parannetaan tulevien vuosien aikana rahoituksen alijäämän kiinnikuromiseksi ja tulevaisuuden sote- ja pelastustoimen palvelujen turvaamiseksi sekä kehittämiseksi. Tuottavuusohjelman toimenpitein tulee saavuttaa merkittävää menojen kasvun hidastamista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, että toimenpiteet ehtivät kerryttää riittävää taloudellista hyötyä suunnittelukauden kuluessa. Vuosina 2025 – 2026 kustannuksia täytyy saada leikatuksi kolmella prosenttiyksiköllä, vaikka samanaikaisesti inflaatio kehittyy päinvastaiseen suuntaan. Toimintatuottoihin vuosille 2025 – 2026 on tehty 2,5 %:n vuotuinen korotus.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Peter Johansson, pelastusjohtaja /räddningsdirektör, peter.johansson@itauusimaa.fi

Pelastusjohtaja:

Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta päättää

  • esittää aluehallitukselle vuoden 2024 talousarvioksi ulkoisen toimintakatteen, joka on nettona enintään - 10 963 euroa ja taloussuunnitelman 2024 – 2026 liitteen mukaisesti,
  • esittää investointisuunnitelmaa vuosille 2024 – 2028 
  • esittää henkilöstösuunnitelmaa vuosille 2024 – 2026  ja
  • todeta tuottavuusohjelman sisältävän tarkemmat toimenpiteet taloudellisten hyötyjen saavuttamiseksi.

Tämä pykälä tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

Varautuminen ja turvallisuus -lautakunta päätti

  • esittää aluehallitukselle vuoden 2024 talousarvioksi ulkoisen toimintakatteen, joka on nettona enintään - 10 963 euroa ja taloussuunnitelman 2024 – 2026 liitteen mukaisesti,
  • esittää investointisuunnitelmaa vuosille 2024 – 2028 
  • esittää henkilöstösuunnitelmaa vuosille 2024 – 2026  ja
  • todeta tuottavuusohjelman sisältävän tarkemmat toimenpiteet taloudellisten hyötyjen saavuttamiseksi.

Tämä pykälä tarkastettiin heti kokouksessa.