Kuvaus
Valmistelu ja lisätiedot:
hankintojen erityisasiantuntija Noora Närvänen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Hankinnan tausta
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (jäljempänä myös ”hankintayksikkö”) on järjestänyt sosiaalihuoltolain 14 §:n ja 28 §:n mukaiset sosiaalihuollon tukitoimet hankinnan. Hankintailmoitus julkaistiin Hilma-palvelussa 6.4.2025 (ilmoituksen numero 226391-2025) ja TED- tietokannassa 8.4.2025.Tarjousten jättämisen määräaika on 25.4.2025 kello 12:00:00
Hankinta kilpailutettiin hankintalain (1397/2016) mukaisena Sosiaali- ja terveyspalvelujen säädetyn kynnysarvon liitteen E mukaisena palveluhankintana. Hankintamenettelynä käytettiin hankintalain mukaista avointa menettelyä.
Hankintamenettelyn keskeyttämisen perusteet
Sovellettavat säännökset
Hankintalain 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.
Oikeuskäytännön mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä ei ole pidetty julkisista hankinnoista annettujen säännösten vastaisena, kun tarjouskilpailun keskeyttäminen perustui todellisiin syihin (esim. taltio KHO 28.9.2006 2514).
Oikeuskäytännössä todellisina syinä on pidetty muun muassa sitä, että:
- hankintamenettelyssä on havaittu olennainen virhe, eikä virhettä voida korjata muutoin kuin keskeyttämällä hankinta ja käynnistämällä kokonaan uusi tarjouskilpailu;
- tarjouspyyntö on osoittautunut tulkinnanvaraiseksi taikka virheelliseksi; ja
- tarjouspyyntö on epäonnistunut ja sen perusteella on ollut mahdotonta suorittaa vertailua.
Hankintalain 125 §:n esitöiden (HE 108/2016 vp s. 223) mukaan pykälä säilyy muuttumattomana aiemmin voimassa olleen julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) 73 a §:ään nähden.
Viimeksi mainitun säännöksen esitöiden (HE 182/2010 vp s. 22 ja 23) mukaan keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.
Talousvaliokunnan mietinnössä (TaVM 48/2010 vp s. 4) on todettu, ettei hankintamenettelyn keskeyttäminen edellytä vakavien tai poikkeuksellisten seikkojen olemassaoloa.
Perustelut keskeytykselle
Hankinnan kohteena olevaa oikomishoidon erikoishammaslääkäripalvelua on tarkoitus hankkia silloin, kun palvelua ei saada suoritettua omalla työvoimalla. Hankinnan kohteena on pääsääntöisesti alle 18-vuotiaille suunnattu oikomishoidon erikoishammaslääkäripalvelu. Oikomishoidon erikoishammaslääkäripalveluita tarjotaan potilaille, joilla on oikomishoidon tarve ja Itä-uudenmaan hyvinvointialueen oikomishoidon hoitoon pääsyn kriteerit täyttyvät, eikä hoito vaadi erikoissairaanhoitotasoista hoitoa.
Hankinnan osa-alueet:
Osa-alue 1: Alue 1, Näsin hammashoitola (alustavasti 3 - 5 pv/viikko)
Osa-alue 2: Alue 2, Nikkilän hammashoitola (alustavasti 3 pv/viikko)
Osa-alue 3: Alue 2, Askola (alustavasti 3 pv/kk)
Osa-alue 4: Alue 2, Loviisa (alustavasti 1pv/viikko)
Hankittava palvelu kohdistuu ja sitä tuotetaan hyvinvointialueen toimintaa järjestäessään hallinnoimiensa suun terveydenhuoltoa tuottavien yksiköiden sisällä. Tällaisia yksiköitä tällä hetkellä ovat Porvoon Näsin hammashoitola, Sipoon Nikkilän hammashoitola sekä Loviisan ja Askolan hammashoitolat.
Hankintayksikkö on pyytänyt jokaiseen osa-alueeseen hintaa oikomishoidon erikoishammaslääkärille ja erikoistumisvaiheessa oleva hammaslääkärille. Tarjouspyynnössä ei ollut määritelty painoarvoja pyydetyille hinnoille, mikä johti siihen, ettei tarjousten vertailuperusteita ollut riittävästi yksilöity. Hankintayksikön tekemän virheen takia tarjouspyyntömenettely on katsottava epäonnistuneeksi, koska virhe esti tarjousten tasapuolisen ja syrjimättömän keskinäisen vertailun. Tämän seurauksena tarjoajilla ei ollut mahdollisuutta saada riittävää käsitystä vertailuperusteiden merkityksestä, eikä hankintayksikkö voinut suorittaa lain edellyttämää läpinäkyvää ja objektiivista tarjousten arviointia.
Kyseessä on olennainen virhe, jota ei voida poistaa muutoin kuin keskeyttämällä hankinta.