Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 22.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Vapaaehtoisen tukisuhdetoiminnan toimintaohjeen hyväksyminen

IUHVADno-2024-2185

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
erityisasiantuntija Sanna Äyräväinen
vs. vastuualuejohtaja (Perhe- ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Toimintaohje on laadittu ohjeeksi hyvinvointialueen työntekijöille, jotka järjestävät asiakkailleen vapaaehtoista tukisuhdetoimintaa. Sosiaalipalveluna voidaan järjestää erityistä tukea tarvitsevalle lapselle, nuorelle, aikuiselle tai perheelle vapaaehtoinen tukihenkilö tai -perhe. Tukihenkilö helpottaa perheen kuormitusta tukemalla arjen sujumista, viettämällä aikaa tuettavan kanssa, osallistamalla tuettavaa harrastuksiin, innostamalla ja tukemalla esimerkiksi koulunkäynnissä tai itsenäiseen elämään siirtymisessä. Aikuisen kanssa työskentelevä tukihenkilö ohjaa asiakasta kohti itsenäistä suoriutumista, vahvistaen voimavaroja toimimaan yhteiskunnassa ja palveluissa. Tukihenkilötoimintaa voidaan järjestää lapsi- ja perhepalveluiden lisäksi muissa sosiaalipalveluissa asiakkaan tarpeen mukaan.

Vapaaehtoisen tukisuhdetoiminnan valvonta tapahtuu osana hyvinvointialueen omavalvontaa. Palveluissa on vastuuhenkilöitä, jotka koordinoivat rekrytointia, koulutusta, tukea sekä ohjausta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Asiakkaalla on palveluissa oma työntekijä, jonka vastuulla on seurata tavoitteiden toteutumista, toiminnan laatua ja asiakasturvallisuutta. Tukisuhdetoiminnan soveltuvuus asiakkaan tarpeisiin arvioidaan yhdessä asiakkaan kanssa.

Tukisuhdetoiminnan ohjeessa ei määritellä palkkioiden ja kulukorvausten määrää, vaan toiminnasta maksettavista palkkioista ja kulukorvauksista päätetään muiden palkkioiden yhteydessä vuosittain.

Toimintaohje on lähetetty vaikuttamistoimielimille kommentoitavaksi toukokuussa 2024. Neuvostoilla ei ole ollut huomautettavaa toimintaohjeen sisältöihin.
​​​

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää hyväksyä Vapaaehtoisen tukisuhdetoiminnan toimintaohjeen.

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti teknisten lisäysten/korjausten jälkeen yksimielisesti hyväksyä Vapaaehtoisen tukisuhdetoiminnan toimintaohjeen.

Kokouskäsittely

Jäsen Pamela Stenberg esitti seuraavat muutokset/ lisäykset toimintaohjeeseen. Muutokset /lisäykset hyväksyttiin yksimielisesti.

Kappale 1.1.Keskeiset toimintaa sitovat lait
Lisätään Lastensuojelulaki (417/2007)

Kappale 3. Palvelunmyöntämisen perusteet
Tukiperhe voidaan myöntää erityistä tukea tarvitsevan lapsen terveyden tai kehityksen turvaamiseksi, kun...

Kappale 6.1. Toimeksiantosopimus

Tekstiä muutettu seuraavasti (lihavoitu): Toimeksiantosopimus on asiakaskohtainen, eikä eri toimeksiantosopimusten tuettavia voi pääsääntöisesti tavata samanaikaisesti salassapitovelvollisuuden vuoksi. Mikäli tukiperhe haluaa tästä poiketa esim. tuettavan edun vuoksi, on sovittava vastaavan työntekijän kanssa tapaamisista ja lasten huoltajilta pyydettävä kirjallinen suostumus. Poikkeuksena voidaan pitää myös ryhmää vetävä tukihenkilö, jolloin ryhmässä tavattavista tuettavista on sovittu toimeksiantosopimuksessa

Kappale 6.2. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen työntekijä tukisuhdetoiminnassa

Muutetaan ensimmäinen lause seuraavasti: On suositeltavaa, että tukihenkilönä toimiva työntekijä tekee sivutoimi-ilmoituksen omalle lähiesihenkilölleen.

Kappale 7.1. Palkkio
Kappaleen loppuun lisätään: Hoitopalkkioiden suuruus on määritelty aluehallituksen päätöksessä ja ne tarkistetaan vuosittain.

Kappale 7.2. Kulukorvaus
Lisäys enismmäiseen kappaleen loppuun: Lapsen henkilökohtaisista tarvikkeista, kuten vaipoista ja lääkkeistä, huolehtivat lapsen huoltajat.

Kappale 7.5. Verokortti ja palkkion maksaminen

Lisätään ensimmäiseen kappaleeseen ensimmäisen lauseen jälkeen: Verokortti tarvitaan työkorvauksia varten, joten tukiperheen tai tukihenkilön tulee toimittaa erillinen perhehoitajan verokortti.

 

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.