Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (ikäihmisten palvelut) Kirsi Oksanen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 §:n mukaan ympärivuorokautisella palveluasumisella tarkoitetaan asumista yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, palvelukodissa tai vastaavassa asumisyksikössä, jossa henkilöllä on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa hän saa asumisyksikön henkilöstöltä viipymättä ja vuorokaudenajasta riippumatta hoitoa ja huolenpitoa myös äkilliseen tarpeeseensa.
Ympärivuorokautinen palveluasuminen sisältää henkilön yksilöllisen tarpeen mukaisen vuorokaudenajasta riippumattoman hoidon ja huolenpidon, toimintakykyä ylläpitävän ja edistävän toiminnan, ateriat, vaatehuollon, siivouksen sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan. Palveluasumista on toteutettava niin, että henkilön yksityisyyttä kunnioitetaan ja hänen osallisuuttaan tuetaan. Lisäksi on huolehdittava, että henkilöllä on mahdollisuus saada tarvitsemansa lääkinnällinen kuntoutus ja muut terveydenhuollon palvelut.
Ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään henkilölle, joka tarvitsee päivittäin vuorokaudenajasta riippumatta jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa tai vaativaa ammatillista hoitoa, joiden järjestäminen kotihoitona, omaishoitona, perhehoitona tai muulla tavalla ei ole mahdollista tai asiakkaan edun mukaista.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ympärivuorokautista palveluasumista omana tuotantona ja ostopalveluna. Alueella on omatuotantoa yhteensä 478 paikkaa ja ostopalveluna hankittu 331 paikkaa (8/24). Omatuotannon osuus alueen ympärivuorokautisen palveluasumisen kokonaismäärästä on 59,09%.
Väestöennusteen mukaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa vuodesta 2024 vuoteen 2040 mennessä 46,40% eli 5 497 henkilöllä. Väestön ikääntyminen ja ikärakenteen kehitys asettavat haasteita tulevaisuuteen. Ympärivuorokautisen palveluasumisen paikat eivät tule riittämään, mikäli palvelurakennetta ei uudisteta ja lisätä kevyempiä palvelumuotoja.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyys on nykyisellään 7,3 %. Peittävyydellä tarkoitetaan palvelun saavutettavuutta suhteessa yli 75-vuotiaiden määrään.
Hyvinvointialueen tuottavuusohjelma sisältää mittavia toiminnan kehittämisen toimenpiteitä, jolla tavoitellaan muun muassa palvelurakenteen keventämistä ja kustannusten hillitsemistä. Palvelurakenteen keventäminen sisältää kotiin vietäviä palveluja, etähoivaa ja lyhytaikaisen hoidon lisäämistä, joka mahdollistaa kotona asumisen pidempään. Lisäksi kevyempien asumispalvelumuotojen, kuten yhteisöllisen asumisen ja intervallihoidon lisääminen alueella vähentää ympärivuorokautisen palveluasumisen tarvetta. Ympärivuorokautinen palveluasuminen on ikääntyneiden palveluiden raskain ja kallein palvelu.
Valtakunnallisesti hyvinvointialueiden ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyysprosentit on asetettu 5-6 prosentin välille. Ottaen huomioon Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden määrän kasvun, peittävyysprosenttitavoitteen asettaminen 6 prosenttiin on realistinen. Mikäli paikkamäärän kasvua pystytään hillitsemään suhteessa kasvavaan tarpeeseen keventämällä palvelurakennetta ja pienentämällä peittävyyttä 7,3 prosentista 6 prosenttiin, on säästö vuositasolla noin 10 000 000 € tulevaisuudessa ja tarvittava paikkamäärä noin 160 paikkaa pienempi.
Ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyysprosentti tarvitaan linjaamaan tulevaisuuden kehittämistoimenpiteitä ja tavoitteita.
Ehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää, että
- Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyysprosenttitavoite suhteessa yli 75-vuotiaiden määrään on 6 % vuoteen 2030 mennessä
- palvelurakennetta kevennetään 20 paikalla vuoteen 2026 loppuun mennessä
Päätös
Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti äänestyksen jälkeen, että
- Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyysprosenttitavoite suhteessa yli 75-vuotiaiden määrään on 6 % vuoteen 2030 mennessä
- palvelurakennetta kevennetään 20 paikalla vuoteen 2026 loppuun mennessä