Kuvaus
Helsingin yliopiston opiskelijat Janette Sivula ja Mikaela Valkama-Jansson hakevat tutkimuslupaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella toteutettavaan käytäntötutkimukseen: Miten motivoida nuori työelämään - Sosiaalityön näkökulma.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Nuorisotyöttömyys nähdään kasvavana ja monisyisenä ongelmana, joka voi johtaa nuorten syrjäytymiseen työmarkkinoilta. Nuorten työllistymistä pyritään edistämään nuorten parissa tehtävällä motivointityöllä. Käytäntötutkimuksessa tarkastellaan, miten nuoria motivoidaan työllistymään sosiaalityön näkökulmasta. Käytäntötutkimus tehdään yhteistyössä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) kanssa.
Aineisto kerätään anonyymillä kyselylomakkeella TYP-verkoston sosiaalihuollon ammattilaisilta. Tavoitteena on selvittää, mitkä sosiaalihuollon ammattilaisten käyttämät keinot ovat keskeisiä nuorten motivoimisessa työelämään ja mitä mahdollisuuksia ja haasteita sosiaalihuollon ammattilaiset tunnistavat nuoria motivoidessaan. Tutkimusongelman muodostamisessa sovelletaan Ryanin ja Decin (2000) itseohjautuvuusteoriaa. Aineisto analysoidaan laadullisella sisällönanalyysillä. Käytäntötutkimuksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää TYP-verkoston motivointityön kehittämisessä.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon 29.10.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon.
Tutkija on sitoutunut siihen, ettei hän käytä saamiaan tietoja tutkittavien tai heidän läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tulee tutkimusraportti toimittaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse PDF- versiona hyvinvointialueen kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.
Tutkimuksen puoltaja ja yhteyshenkilö
Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa suunnittelija Mari Makkonen. Yhteyshenkilöinä toimivat TYP:n johtava sosiaalityöntekijä Marie von Schoultz sekä sosiaalityöntekijä Anu Korhonen (etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi).