§ 181 Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin käyttöönotto hyvinvointialueella (RRP-hanke)

Lataa 

IUHVADno-2024-2502

Päätöspäivämäärä

24.6.2024

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 

Kuvaus

Valmistelu ja lisätiedot:
projektikoordinaattori Laura Miettinen
kehittämisjohtaja Katja Blomberg
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Perustelut

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on hakenut 13.2.2024 sosiaali- ja terveysministeriöltä 3 000 000 euroa valtionavustusta Itä-Uudenmaan Kestävän kasvun hanke (RRP4) -hankkeelle. Hanke liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle hankeavustuksena yhteensä 76 000 euroa valtionavustusta pilarin 4 investointiin 2, momentilta 33.60.61.02 (vuosi 2023). Avustuksella voidaan kattaa hanketoiminnasta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti.

Valtionavustus on tarkoitettu käytettäväksi aikavälillä 1.1.2024 – 31.12.2025 syntyviin kustannuksiin ja hankkeen raportointiin liittyviin kustannuksiin aikavälillä 1.1.2026 – 30.4.2026. Valtionavustus maksetaan hankkeen hallinnoijalle toteutuneiden kustannusten perusteella vuosittain kahdessa erässä. Valtionavustuksen maksamiseen voi hakea myös ennakkoa.

Valtionavustusehdoissa on määritelty, että hyvinvointialueen on otettava käyttöön monialaisten palvelujen (mukaan lukien sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut sekä kulttuuri-, liikunta- ja luontoon liittyvät palvelut) integroidut toimintamallit ja digitaaliset palvelut (kvartaali 4/2024 mennessä). Osana tätä ehtoa on jonkin digitaalisen palvelutarjotinratkaisun käyttöönotto vuoden 2024 loppuun mennessä.

Monialaista asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallia kehitetään Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella osana Suomen kestävän kasvun toisen valtionavustushaun hankekokonaisuutta. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella toimintamalli on suunniteltu kehitettäväksi elintapaohjauksen ohjaus- ja neuvonta (puheeksiotto) -vaiheeseen, jossa hyödynnetään monialaisuutta. Toimintamallin käyttöönotto edistää ennaltaehkäisevää toimintaa ja yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa, jotka sisältyvät sekä hyvinvointialueen strategiaan että tuottavuusohjelmaan.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on Kestävän kasvun hankkeen 2. vaiheessa osallistunut monialaisen digitaalisen palvelutarjottimen, Tarmoan, pilotointiin keväällä 2024. Pilotoinnin aikana hyvinvointialue osallistui alustan kehittämiseen ja kartoitti myös muita alustaratkaisuja. RRP-4 valtionavustusrahoituksella tuetaan kuitenkin vain Tarmoa-palvelun pilotointia ja käyttöönottoa. Tarmoa-palvelualusta toimii ammattilaisen työkaluna monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallissa.

Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin kohderyhmäksi on tunnistettu koko hyvinvointialueen aikuisväestö. Toimintamallia tukevia toimenpiteitä ovat viestintä sidosryhmille, henkilöstölle järjestettävät koulutukset, tekninen käyttöönotto sekä kuntien että kolmannen sektorin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö.

Päätös

Päätän, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön monialainen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli.

 

*** Tämä asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu ***

 

 

Allekirjoitus

Max Lönnqvist, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue