§ 96 HUS-yhtymältä hankittava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Tietoaltaan Lakehouse-datan mallinnus

Lataa 

IUHVADno-2024-1678

Päätöspäivämäärä

15.4.2024

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 22 §:n mukaan hyvinvointialuejohtaja päättää alle 1 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista, sekä edellä mainittuja koskevista hankintaoikaisuista.

Kuvaus

Valmistelu ja lisätiedot: 
ICT-kehittämispäällikkö Jaana Forslund, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi

Hankintamenettely ja ennakoitu arvo 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 25 §:n mukaan kansallinen kynnysarvo tavara- ja palveluhankinnoissa on kuusikymmentätuhatta (60 000) euroa.

Hankinnan ennakoitu arvo on satayhdeksänkymmentäyhdeksäntuhatta kolmesataaviisikymmentäkolme euroa ja seitsemänkymmentäkahdeksan senttiä (199 353,78 €),​ alv 0 %.

Hyvinvointialuelain (611/2021) 53 §:n mukaan hyvinvointialueet voivat tuottaa palveluja yhteistoiminnassa, jos yhteistoiminnasta säädetään lailla tai kysymys on hankintalain 15 §:n mukaisesta hankinnasta sidosyksiköltä taikka 16 §:n mukaisesta hankinnasta toiselta hankintayksiköltä.

Hankintalain 15 §:n mukaan sitä ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue omistaa osan HUS-yhtymästä ja käyttää siihen hankintalaissa tarkoitettua määräysvaltaa. Näin ollen hankintalaki ei tule sovellettavaksi tähän hankintaa, koska kyse edellä mainituin perustein hankintalain 15 §:n mukaisesta sidosyksiköltä tehtävästä hankinnasta.

Sopijapuolet voivat tehdä myös hankintalain 16 §:n mukaista yhteistyötä. sopijapuolet toteuttavat yhteistyössä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi niiden vastuulla olevia yleisen edun mukaisia julkisia palveluita. Sopimuksessa on siten kyse hankintalain 16 §:ssä tarkoitetusta sellaisesta hankinnasta toiselta hankintayksiköltä, johon ei sovelleta hankintalakia.

Sopijapuolet osallistuvat kumpikin omalta osaltaan palveluiden sisällölliseen ylläpitoon ja jatkokehittämiseen yhdessä muiden palveluita käyttävien sekä kansallisten sote-toimijoiden kanssa erikseen sovittavalla tavalla.

Hankinnan tausta ja kuvaus

Hyvinvointialueen tuottavuusohjelman yksi tuottavuuskärjistä on hyvinvointialueen tiedolla johtamisen kehittäminen, jota tällä hankinnalla on tarkoitus edistää. Hyvinvointialue on hankkinut käyttöönsä tietoaltaan erillisellä päätöksellä. Tällä hankinnalla toteutetaan tietoaltaalle tuodun datan laaja mallinnus ja rakennetaan tiedolla johtamisen johdon työpöytä, vastuualuejohtajien työpöytä, sekä yksikkötasoiset raportit toiminnan johtamiseksi ja kehittämiseksi.

Hankinnan ennakoitu arvo on enimmillään satayhdeksänkymmentäyhdeksäntuhatta kolmesataaviisikymmentäkolme euroa ja seitsemänkymmentäkahdeksan senttiä (199 353,78 €),​ alv 0 %. Laskutus toteutuman mukaan, eikä tarjouksessa esitettyä tilauksen määrää ylitetä.

Päätös

Päätän, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialue hankkii HUS-yhtymältä tässä päätöksessä edellä tarkemmin määritellyn palvelun edellä kuvatussa laajuudessa ja perustein.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan allekirjoittamalla erillinen sopimusasiakirja.

 

 

*** Tämä asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu ***

 

 

Allekirjoitus

Max Lönnqvist, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue