Kuvaus
Valmistelu ja lisätiedot:
vs. vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
tulosyksikköpäällikkö (vammaispalvelut) Maritta Koskinen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Uusi vammaispalvelulaki on tullut voimaan 1.1.2025. Kehitysvammalain mukaiseen erityishuoltoon kuuluu 1.1.2025 alkaen ainoastaan ne palvelut, jotka liittyvät tahdosta riippumattoman erityishuollon järjestämiseen ja kehitysvammalaissa mainittujen rajoitustoimenpiteiden käyttöön erityishuollossa.
Kehitysvammalain perusteella tehdään siis ainoastaan päätökset erityishuollon antamisesta ja lopettamisesta, rajoitustoimenpiteiden käyttämisestä sekä tahdosta riippumattomasta erityishuollosta.
Erityishuoltoa annetaan henkilölle, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden tai vamman vuoksi ja joka ei muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluja.
Erityishuollon tarkoituksena on tukea henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista sekä turvata hänen yksilöllisen tarpeensa ja etunsa mukainen, riittävä ja laadultaan hyvä vammaispalvelulain 16 §:ssä tarkoitettu vaativa moniammatillinen tuki.
Vaativaa moniammatillista tukea toteutetaan ensi sijassa vammaisen henkilön omaan kotiin tai muuhun omaan toimintaympäristöön. Vaativaa moniammatillista tukea voidaan toteuttaa vaativan moniammatillisen tuen yksikössä silloin, kun vaativaa moniammatillista tukea toteutetaan kehitysvammalain mukaisesti osana erityishuoltoa.
Hyvinvointialueella on lain mukaan oltava kaksi vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmää. Erityishuollon antamiseen liittyvää päätöksentekoa varten hyvinvointialueella on oltava päätöksiä tekevä vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä. Päätöksiä tekevän ryhmän jäseninä on vähintään kolme hyvinvointialueen viranhaltijaa siten, että asiantuntijaryhmässä on edustettuna lääketieteen, psykologian ja sosiaalityön asiantuntemus. Toinen ryhmä on vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä, joka tekee tutkimuksia ja antaa lausuntoja sekä on asiakkaan tukena käytännön työskentelyssä. Sovellettaessa kehitysvammalakia on vaativan moniammatillisen tuen yksiköllä oltava käytettävissään riittävä lääketieteen, psykologian ja sosiaalityön asiantuntemus sekä muita tarvittavia asiantuntijoita.
Päätöksiä tekevä vaativa moniammatillinen asiantuntijaryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa. Ryhmän organisoinnista vastaa sosiaalityöntekijä. Sosiaalityöntekijä esittelee asiakkaan asian ryhmälle. Asian ryhmälle kokoaa asiakkaan oma työntekijä.
Vaativa moniammatillinen ryhmä kokoontuu kuukausittain. Ryhmässä käsitellään yksiköiden IMO-asiat, joista yksikön esihenkilö tekee päätöksen. Asian esittelee yksikön esihenkilö.