§ 12 Tutkimusluvan myöntäminen: Nepsy-piirteiset asiakkaat aikuisten sosiaalityössä: sosiaalinen raportti

Lataa 

IUHVADno-2025-1225

Päätöspäivämäärä

7.4.2025

Päätöksen tekijä

Kehittämisjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 33 §    

Kuvaus

Soccan koordinoiman tutkimusryhmän jäsen Rosa Hossain-Karhu hakee tutkimuslupaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella toteutettavaan sosiaaliseen raportointiin: Nepsy-piirteiset asiakkaat aikuisten sosiaalityössä: sosiaalinen raportti​​. 

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä    

Uudellamaalla pilotoidaan yhteisen sosiaalisen raportin tuottamista hyvinvointialueiden, Helsingin ja Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Soccan yhteistyönä. Raportissa kartoitetaan Uudellamaalla aikuisten sosiaalityössä työskentelevien ammattilaisten kokemuksia neuropsykiatrisia (’nepsy-’) piirteitä omaavien asiakkaiden tuen tarpeista ja palveluiden toteutumisesta. Sosiaalisessa raportissa pyritään selvittämään, millaisia havaintoja asiakastyöstä nousee nepsypiirteisten asiakkaiden erityisistä tuen tarpeista ja miten niitä huomioidaan sosiaalityössä. Lisäksi kartoitetaan työntekijöiden osaamistarpeita ja näkemyksiä asiakkaiden palveluiden ja palvelupolkujen toimivuudesta sekä alueellisista toimintakäytännöistä. Sosiaaliseen raporttiin sisältyy myös tulosten pohjalta muodostettuja toimenpide-ehdotuksia.

Sosiaalisen raportin tiedon tuottamisen menetelminä käytetään kyselyä sekä työpajatyöskentelyä. Tietoa kerätään sellaisilta sosiaalityön ammattilaisilta, jotka työskentelevät pääasiassa aikuisten asiakkaiden parissa aikuissosiaalityössä, jälkihuollossa, työllisyyttä edistävissä palveluista tai kotoutumista tukevista palveluissa. Raportin laatimista varten on perustettu Soccan koordinoima tutkimusryhmä, jossa on edustettuna kaikki sosiaalisen raportin osapuolet. Tuloksia ja toimenpide-ehdotuksia voidaan hyödyntää palvelujen kehittämisessä. Ohjausryhmänä toimii Uudenmaan rakenteellisen sosiaalityön verkosto, joka vastaa valmistuneen sosiaalisen raportin tulosten jakamisesta ja välittämisestä omilla hyvinvointialueillaan ja Helsingissä rakenteellisen sosiaalityön tavoitteiden mukaisesti. Raportti valmistuu 5/2026 mennessä.  

Tutkimuslupahakemuksen käsittely    

Tutkimuslupahakemus on saapunut Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon 3.4.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.       

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin    

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon.    

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei hän käytä saamiaan tietoja tutkittavien tai heidän läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.    

Tutkimuksen valmistuttua tulee tutkimusraportti toimittaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse PDF- versiona hyvinvointialueen kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.    

Tutkimuksen puoltaja ja yhteyshenkilö    

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa erityisasiantuntija (TKKIO) Mari Makkonen. Yhteyshenkilönä toimii projektikoordinaattori Henna Fager (etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi).   

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Nepsy-piirteiset asiakkaat aikuisten sosiaalityössä: sosiaalinen raportti.  

 

*** Tämä asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu ***

 

 

Allekirjoitus

Katja Blomberg, kehittämisjohtaja

Organisaatiotieto

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue