§ 41 Tutkimusluvan myöntäminen: EU tekoälyasetuksen vaikutukset tekoälyn kehitykseen ja käyttöönottoon julkisella sektorilla Suomessa

Lataa 

IUHVADno-2025-612

Päätöspäivämäärä

21.2.2025

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 31 mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää luvan antamisesta useampaa kuin yhtä toimialaa koskeviin tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen. 

Kuvaus

Valmistelu ja lisätiedot: 
erityisasiantuntija (TKKIO) Mari Makkonen
ICT-kehittämispäällikkö Jaana Forslund
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Kuvaus  

Tampereen yliopiston opiskelija Milla Jokinen hakee tutkimuslupaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella toteutettavaan väitöskirjatutkimukseen: EU tekoälyasetuksen vaikutukset tekoälyn kehitykseen ja käyttöönottoon julkisella sektorilla Suomessa.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä  

Tutkimus pyrkii selvittämään, millaisia vaikutuksia EU:n tekoälyasetuksella on tekoälyn kehitykseen ja käyttöönottoon Suomessa, erityisesti julkisen sektorin näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa siitä, miten sääntely ohjaa innovaatioita ja teknologian soveltamista, ja millaisia haasteita tai mahdollisuuksia asetuksen implementointi tuo mukanaan julkiselle sektorille. Tutkimuksessa julkinen sektori jaetaan kolmeen osaan: valtiolliset toimijat, kaupungit/kunnat ja hyvinvointialueet.

Tutkimus hyödyntää monimenetelmällistä lähestymistapaa, joka yhdistää laadullisia ja määrällisiä menetelmiä syvällisen ja kattavan ymmärryksen saavuttamiseksi EU:n tekoälyasetuksen vaikutuksista. Aineisto kerätään kolmella keskeisellä tavalla: haastatteluilla, kyselytutkimuksilla ja julkisten asiakirjojen analyysillä. Haastattelut suunnataan erityisesti julkisen sektorin toimijoille, kuten hyvinvointialueiden, kaupunkien ja valtion edustajille, sekä lainsäädännön ja tekoälyteknologian asiantuntijoille. Kyselyt suunnataan laajemmalle joukolle julkisen sektorin toimijoita eri organisaatiotasoilla. Tutkimus etenee tekoälyasetuksen toimeenpanoaikataulun mukaisesti.

Keskeisenä analyysimenetelmänä käytetään sisällönanalyysiä. Kyselytutkimusten tulosten analysoinnissa käytetään tilastollisia analyysejä. Tutkimuksen suunniteltu aikataulu on neljä vuotta ja väitöskirja valmistunee v. 2028.

 Tutkimuslupahakemuksen käsittely  

Tutkimuslupahakemus on saapunut Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon 17.2.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.  

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin  

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon.  

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei hän käytä saamiaan tietoja tutkittavien tai heidän läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.  

Tutkimuksen valmistuttua tulee tutkimusraportti toimittaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse PDF- versiona hyvinvointialueen kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.  

Tutkimuksen puoltaja ja yhteyshenkilö  

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa erityisasiantuntija (TKKIO) Mari Makkonen. Yhteyshenkilönä toimii ICT-kehittämispäällikkö Jaana Forslund etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi.  

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: EU tekoälyasetuksen vaikutukset tekoälyn kehitykseen ja käyttöönottoon julkisella sektorilla Suomessa.

 

*** Tämä asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu ***

 

 

Allekirjoitus

Max Lönnqvist, hyvinvointialuejohtaja 

Organisaatiotieto

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue