Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
valvonnan ja laadun erityisasiantuntijat Sofie Klawér-Kallio, Ida Mattsson ja Henrikki Uosukainen, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Hyvinvointialueet saivat vuoden vaihteessa merkittävän vastuun palvelujen valvonnassa. Hyvinvointialueiden tehtävänä on valvoa kaikkia ostopalveluna hankkimiaan ja itse tuottamiaan sote-palveluja. Hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajan on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma. Järjestämisvastuunsa nojalla hyvinvointialueen on ohjattava ja valvottava palveluntuottajia ja näiden alihankkijoita jatkuvasti palveluja tuotettaessa noudattaen lakia hyvinvointialueesta 7 § (611/2021), lakia sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 40 § (612/2021), pelastuslakia 27 § (379/2011) ja lakia pelastustoimen järjestämisestä 16 § (613/2021). Hyvinvointialueen on omavalvonnallaan varmistettava, että se itse hoitaa tehtävänsä lainmukaisesti ja että sen tekemiä sopimuksia noudatetaan. Hyvinvointialueiden täytyy valvoa alueensa palvelujen saatavuutta, jatkuvuutta, turvallisuutta ja laatua sekä asiakkaiden yhdenvertaisuutta.
Laatu- ja omavalvontaohjelma kokoaa yhteen hyvinvointialueen lukuisat lakisääteiset strategiat, suunnitelmat ja ohjelmat sekä valvoo ja varmistaa niiden toteutumista. Näistä useampi asiakirja on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella valmistelussa ja niitä päivitetään ohjelmaan. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen laatu- ja omavalvontaohjelma sisältää hyvinvointialueelle kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä pelastustoimen omavalvonnan periaatteet. Laatu- ja omavalvontaohjelma on strateginen instrumentti, jolla varmistetaan, että palvelut järjestetään ja toteutetaan sopimusten ja lainsäädännön mukaisesti. Hyvinvointialueen laatu- ja omavalvontaohjelma kattaa kaikki hyvinvointialueen järjestämät ja sen lukuun tuotetut palvelut. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja palvelujen omavalvonta on osa niiden järjestämistä ja tuottamista.
Kehittämispalveluiden valvonta- ja laatuyksikkö on aloittanut toimintansa helmikuun lopussa ja käynnistänyt laatu- ja omavalvontaohjelman valmistelun. Laatu- ja omavalvontaohjelma tulee ohjaamaan ja määrittelemään hyvinvointialueen palveluiden omavalvontaa sekä laadun varmistusta, arviointia ja seurantaa. Jokaisessa valvontaohjelman mukaisessa valvontatoimenpiteessä selvitetään ja ohjataan omavalvontaa.
Hyvinvointialueen laatu- ja omavalvontaohjelma katselmoidaan määräajoin ja omavalvonnan painopisteitä tarkastellaan vuosittain.
Ehdotus
Kehittämisjohtaja:
Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta käy asiasta lähetekeskustelun ja merkitsee Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman nykytilanteen tiedoksi.
Päätös
Päätettiin esityksen mukaisesti.