Aluevaltuusto, kokous 22.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Alueellinen opiskeluhuollon suunnitelma 2024–2025

IUHVADno-2024-2223

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelija ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Hyvinvointialueen on yhdessä alueensa kuntien kanssa muodostettava alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä ja siinä on oltava edustettuina kaikki alueen koulutuksenjärjestäjät. Yhteistyöryhmässä tulee lisäksi olla alaikäisten vanhempien tai huoltajien sekä opiskelijoiden edustajia, opiskeluhuollon työntekijöiden edustajia sekä tarvittaessa muita yhteistyötahoja.

Yhteistyöryhmä toimii hyvinvointialueen ja sen alueella toimivien koulutuksen järjestäjien yhteistyöelimenä. Sen tehtävänä on valmistella alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma hyvinvointialueen aluevaltuustolle ja seurata toteutumista. Lisäksi yhteistyöryhmän tehtävänä on varmistaa opiskeluhuoltopalvelujen, koulutuksen järjestäjien, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä muiden tarvittavien palvelujen yhteistyön toteutuminen. Yhteistyöryhmä käsittelee hyvinvointialueen ja sen alueella toimivien koulutuksen järjestäjien välisiä opiskeluhuollon yhteistyökysymyksiä.

Kaksikielisen hyvinvointialueen alueellisessa opiskeluhuollon yhteistyöryhmässä on oltava kummankin kansalliskielen edustus.

Hyvinvointialueella tulee olla valtuustokausittainen alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma hyvinvointialueen vastuulla olevien opiskeluhuoltopalvelujen järjestämiseksi. Suunnitelma hyväksytään hyvinvointialueen aluevaltuustossa ja se on tarkistettava tarvittaessa.

Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma perustuu hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin ja sen tulee sisältää opiskeluhuoltopalvelujen alueellisen toteuttamisen tavoitteet ja keskeiset periaatteet. Suunnitelma määrittää hyvinvointialueen ja koulutuksen järjestäjien välisestä yhteistyöstä opiskeluhuollon kokonaisuuden toteuttamiseksi. Suunnitelmassa on lisäksi hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmista ilmenneet arviot opiskeluhuoltopalvelujen kokonaistarpeesta ja muut mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet ja suunnitelma opiskeluhuoltopalvelujen voimavarojen kohdentamisesta sekä toimenpiteet alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi.

Alueellisessa opiskeluhuoltosuunnitelmassa on huomioitava opiskelijoiden kielellisten oikeuksien toteutuminen opiskeluhuoltopalveluissa.

Opiskeluhuoltosuunnitelma tulee liittää lastensuojelulain 12 §:n 3 momentissa tarkoitettuun alueelliseen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.

Alueellista opiskeluhuollon suunnitelmaa ovat olleet laatimassa johtava kuraattori Nina Böhls-Nybonn, prevention ylilääkäri Tanja Eklöf, vastaava terveydenhoitaja Mareena Forsström, sosiaalityön johtaja Hanna Kaunisto, vs johtava psykologi Leila Korhonen, vastuualuejohtaja Ilona Koskenniemi, erityisasiantuntija Minna Mattila, vastaava terveydenhoitaja Satu Pulkkinen, vs palveluvastaava Rauni Pääkkönen, vs palveluvastaava Matilda Sjöblom, erityisasiantuntija Laura Rosenberg, vs palveluvastaava Tina Sihvo, kehittämispäällikkö Heli Sjöblom. 

Koulutuksen järjestäjien edustajina ovat olleet: Kaija Impola-Peltomaa (Askola). Pia Kokko (Lapinjärvi), Ann-Mari Koivula (Lapinjärvi), Kirsi Kinnunen (Loviisa), Timo Tenhunen (Loviisa), Vesa Karjalainen (Myrskylä), Minna Öhman (Porvoo), Anne Smolander (Porvoo), Marja Laurila (Pukkila), Anne Salmela (Sipoo), Anja Leino (Careeria), Anne Lehtinen (Careeria), Catharina Grönqvist (Prakticum), Teemu Helkamäki (Fredrika-koulu), Katja Uotila (Live-säätiö), Ann-May Pitkäkangas (Optima), Annamari Leinonen (Keuda), Erja Kärnä (Keuda). 

Huoltajaedustaja on ollut Marika Salomaa ja opiskelijaedustaja Tiia Åhl sekä Tristan Lindholm. 

Käsittelyssä olevasta Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen alueellisesta opiskeluhuollon suunnitelmasta on pyydetty lausunnot nuorisovaltuustolta sekä vammaisneuvostolta.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta hyväksyy alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman ja lähettää sen edelleen hallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi.

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman ja lähettää sen edelleen hallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi.

Perustelut

Valmistelija ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe-​ ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että valtuusto hyväksyy alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman 2024–2025.  

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että valtuusto hyväksyy alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman 2024–2025.

Perustelut

Valmistelija ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe-​ ja sosiaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Aluehallitus: 

Aluevaltuusto hyväksyy alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman 2024–2025.  

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi alueellisen opiskeluhuollon suunnitelman 2024–2025.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus (Aluevalitus)

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella aluevalituksella.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena (3) päivänä viestin lähettämisestä. Jäsenkunnan ja jäsenkunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen:

Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki.
​​​​​helsinki.hao(at)oikeus.fi

Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle. Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää: Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 15.00.