Aluevaltuusto, kokous 22.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma 2024-2025

IUHVADno-2024-3376

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
ehkäisevän työn erityisasiantuntija Laura Rosenberg, kehittämisjohtaja Katja Blomberg, etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi 

Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta sekä osa hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä (Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 24.4.2015/523). Hyvinvointialueen tulee huolehtia ehkäisevän päihdetyön tehtävistä sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä tukea alueensa kuntia ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa ja kehittämisessä. Hyvinvointialueen ehkäisevään päihdetyöhön sovelletaan lisäksi, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) 7 §:ssä säädetään terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä sitä koskevasta suunnittelusta ja raportoinnista.  

Alueellista ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa on laadittu syksystä 2023 alkaen valtakunnalliset linjaukset, lainsäädäntö, hyvinvointisuunnitelman painopisteet ja alueellinen tilanne huomioiden. Alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma kokoaa yhteen hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön tavoitteet ja toimet, joilla niihin pyritään. Alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelmassa on huomioitu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen strategia, jonka visiossa todetaan, että hyvinvointialue kehittää toimintaansa ennaltaehkäisevämpään suuntaan ja tavoittelee toiminnallaan vaikuttavuutta ja parhaita sekä näyttöön perustuvia toimintatapoja. Alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa, jonka aluehallitus hyväksyi 6.2.2024 todetaan, että muut hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät lakisääteiset ja vapaaehtoiset suunnitelmat täydentävät osaltaan alueellista hyvinvointisuunnitelmaa. Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma täydentää hyvinvointisuunnitelmaa ja hyvinvointisuunnitelman päivityksen yhteydessä ehkäisevä päihdetyö tulee olemaan osa laajaa hyvinvointikertomusta ja –suunnitelmaa.  

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman painopisteenä on: ehkäisevä työ kuuluu meille kaikille. Painopiste kuvaa ehkäisevän työn laajaa monialaisuutta ja luo pohjan yhdyspintatyölle kuntien, kolmannen sektorin ja HUS:n kanssa. Painopisteen kohdalle on määritelty tavoitteet ja niitä edistävät toimenpiteet sekä seurantatapa. Nämä tavoitteet ja toimenpiteet ohjaavat ehkäisevää työtä toimeenpanevaa työtä. Toimenpiteitä tarkennetaan yhdyspintatyössä yhdessä kuntien, järjestöjen ja HUS:n kanssa.   

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa on käsitelty sosiaali- ja terveyspalveluista kootun moniammatillisen ryhmän kanssa huhtikuussa 2024 sekä HYTE-ohjausryhmässä kesäkuussa 2024 ja ohjausryhmä on hyväksynyt ehkäisevän päihdetyön tavoitteet ja toimenpiteet. Ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa on esitelty järjestöjen kumppanuuspöydässä, ja kumppanuuspöytä on antanut siitä kommenttinsa. Lisäksi suunnitelma on ollut kommentoitavana myös vaikuttamistoimielimillä ajalla 17.5.2024-21.6.2024. Niin vaikuttamistoimielinten kuin myös järjestöjen kommenteissa on korostunut lasten ja nuorten huolta aiheuttava päihteidenkäyttö. Ehkäisevän päihdetyön keinoja tulee kohdentaa lapsiin ja nuoriin, unohtamatta kuitenkaan myös työikäisten ja ikääntyneiden hyvinvoinnin tukemista, päihteiden ongelmakäytön ja pelaamisen tunnistamista ja varhaista tukea. Näitä toimia tulee suunnitella ja toteuttaa yhdessä alueen kuntien ja järjestöjen kanssa. Jatkossa suunnitelman päivittämisestä tehdään yhteistyötä kuntien ja järjestöjen kanssa.    

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025 hyväksymistä alueelliseksi ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaksi 2024–2025.  

Päätös

Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta päätti esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025 hyväksymistä alueelliseksi ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaksi 2024–2025.  

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että lautakunta piti kokoustauon tämän asian käsittelyn jälkeen klo 18.47-18.57.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
ehkäisevän työn erityisasiantuntija Laura Rosenberg
kehittämisjohtaja Katja Blomberg
etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025.  

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että valtuusto hyväksyy liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
ehkäisevän työn erityisasiantuntija Laura Rosenberg
kehittämisjohtaja Katja Blomberg
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

Ehdotus

Aluehallitus: 

Aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025.  

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi liitteenä olevan alueellisen ehkäisevän päihdetyön suunnitelman 2024–2025.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus (Aluevalitus)

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella aluevalituksella.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena (3) päivänä viestin lähettämisestä. Jäsenkunnan ja jäsenkunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen:

Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki.
​​​​​helsinki.hao(at)oikeus.fi

Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle. Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää: Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 15.00.